Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

29. listopad 1989: Z trezoru vypadly zakázané filmy

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rum - 
29. listopadu 2009
05:00

Zhroucení socialismu v takové podobě, v jaké jsme ho dosud znali, bylo neodvratné. Mnohé do té doby zakázané organizace tak doufaly, že se jejich činnost obnoví a nechtěly si nechat takovou příležitost ujít.

Z popela začínají vstávat i organizace, které nesměly léta působit, jako byly třeba Česká tábornická unie nebo Junák. „Shromáždění, kde bude obnovena činnost Junáka, se sejde v sobotu 2. prosince,“ oznamovala  agentura ČTK.

Začíná se formovat i Strana zelených a Sociálně demokratická strana.
Po zpřístupnění pro režim nepohodlné literatury, která se do knihovnických fondů vrátila před dvěma dny, rozhodl se i Supraphon, že opráší soudruhy zakázané skladby a interprety. „V příštích měsících to bude například LP Marty Kubišové Songy a balady a Jaroslava Hutky Stůj, břízo zelená. Nabídku rozšíří také čtyři singly: Marty Kubišové (Modlitba pro Martu a Hej, Jude), Heleny Vondráčkové (Přejdi Jordán a Ó, baby, baby společně s Martou Kubišovou), Karla Gotta (Hej, páni konšelé a Když jsem já byl tenkrát kluk) a Waldemara Matušky (Musím zpívat dál, Krysař),“ upřesňovala ČTK.

»Kulturní revoluci« dovršila nabídka kin. Z trezoru byly totiž s okamžitou platností uvolněni Skřivánci na niti, Ucho, Smuteční slavnost, Den sedmý, osmá noc a Všichni dobří rodáci.

Zobrazit celou diskusi