Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

26. listopad 1989: Havel s Adamcem – poprvé spolu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: www.totalita.cz, rum - 
26. listopadu 2009
05:00

K jednomu stolu v Obecním domě zasedli komunisti s Občanským fórem (OF) vedeným Václavem Havlem. Světové agentury chrlí jednu informaci za druhou, světoví politici věří, že u nás skutečně nastal soumrak socialismu.

Předseda vlády Ladislav Adamec ještě před pár dny odmítal mluvit s Václavem Havlem, dnes si s ním potřásl rukou a dokonce odpoledne vystoupil na letenské manifestaci. I když byl vnímán jako pokrokovější komunista, jeho projev lidé stejně vypískali. OF se soudruhy navíc domluvilo, že budou propuštěni političtí vězni a prošetřen zásah 17. listopadu.

Zcela jinou představu o vývoji událostí měl ale například pražský primátor Zdeněk Horčík. Třeba vyzval pracující, aby při generální stávce, která se chystala už na následující den, nepřerušovali práci a manifestačně vyjádřili podporu novému generálnímu tajemníkovi ÚV KSČ Urbánkovi a novému vedení MV KSČ. Nad tím už zůstával rozum stát...

Zahraniční tisk nazval dění v ČSSR koncem dlouhého spánku. Britská premiérka Margaret Thatcherová uvedla, že události vyvolávají velké naděje, že Československo se může stát skutečně demokratickým státem.

gogo ( 26. listopadu 2009 06:09 )

Domluvená hra dle scénáře právě začíná.... A my hlupáčkové jsme cinkali klíči ....

Zobrazit celou diskusi