Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

21. listopad 1989: Adamec se sešel s chartisty

Milouš Jakeš přijímal delegace pracujících z Kladna a Adamec zatím jednal s chartisty
 (Autor: wikipedia.org)
Autor: totalita.cz, rum - 
21. listopadu 2009
05:00

Největším problémem těchto dnů byl nedostatek informací. Média stále řízená soudruhy meldovala jen oficiální komunistické vidění situace. Lidé v menších městech či na vesnicích tak často pořádně nevěděli, co se v té Praze vlastně děje.

Lehko se tak mohlo stát, že generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš přijal delegaci pracujících ze závodů okresu Kladno, která tlumočila podporu politice KSČ a žádala rázná opatření proti rozvratnickým silám.Přitom premiér Ladislav Adamec v té době už jednal s Michaelem Kocábem a Michalem Horáčkem, kteří domlouvali setkání Adamce s občanskou veřejností. Premiérovou podmínkou bylo, že se nechce vidět s Václavem Havlem a za partnera si navrhl herce Jiřího Bartošku. Nakonec jednal s chartistou Janem Rumlem. Adamec na schůzce obhajoval program přestavby KSČ a kritizoval stávky a demonstrace. Přesto se ale zaručil, že proti demonstrantům nebude použito násilí.

Jenže v noci z 21. na 22. listopadu dorazily do metropole na čtyři tisíce milicionářů. Ti měli uzavřít střední a vysoké školy i divadla! Jejich zákrok byl naštěstí včas odvolán. Milicionáře povolal Milouš Jakeš, který to samozřejmě později popřel. Soudruh Jakeš také večer 22. listopadu vystoupil v mimořádném projevu v Československé televizi. Přednesl standardní projev mimo mísu o tom, že socialistická cesta rozvoje je jedinou alternativou.

Valná většina národa už ale věděla, že to tak není. Téměř na všech vysokých školách probíhaly týdenní studentské stávky, vytvářela se koordinační centra, vysokoškoláci jezdili po republice. Přidávali se i studenti slovenských škol, na Slovensku vznikla obdoba Občanského fóra, která nesla název Veřejnost proti násilí (VPN).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi