Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

28. listopad 1989: Soudruzi slíbili novou vládu

Jiří Dienstbier
Jiří Dienstbier  (Autor: Václav Raufer)
Autor: ČTK, rum - 
28. listopadu 2009
05:00

Ze setkání premiéra Ladislava Adamce s představiteli OF, které proběhlo přesně před dvaceti lety, vzešla jasná zpráva: Do 3. prosince bude navržena nová federální vláda!

Navíc hned druhý den komunisté slíbili, že přepíší ústavu. Hlavně z ní zmizí článek o vedoucí úloze KSČ ve společnosti.

S občanskými iniciativami také začaly ve velkém spolupracovat národní výbory. Bez problému jim půjčily například sportovní areály, kde se mohly konat mítinky, a dokonce zajišťovaly i urychlenou prezentaci názorů v regionálním tisku.

Stávková pohotovost neskončila generální stávkou, ale i nadále pokračovala. Především proto, že stále nebyly splněny všechny požadavky OF a studentů. Jiří Dienstbier k nim před 20 lety přidal další. „OF vyzývá Gustáva Husáka, aby nejpozději do 10. prosince 1989 odstoupil ze své funkce prezidenta ČSSR. Občanské fórum se domnívá, že to přispěje k uklidnění současné společenské situace v republice,“ tlumočila stanovisko agentura ČTK. Prezident Husák zatím nadále »jel ve svých kolejích«. Rozesílal blahopřejné dopisy, třeba Jásiru Arafatovi k Mezinárodnímu dni solidarity s arabským lidem Palestiny. Své funkce předsedy Rady obrany státu se vzdal Milouš Jakeš a Alois Indra odstoupil z předsednictví Federálního shromáždění ČSSR.

 

smrk ( 28. listopadu 2009 09:56 )

A k.u.r.v.a. , nemáme ji do dneška. To je teda bordel soudruzi z ODSČSSD !!!!!!!

Zobrazit celou diskusi