Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

27. listopad 1989: Generální stávka!

Přesně úderem poledne se celá republika zastavila. Začala dvouhodinová manifestační stávka.
Přesně úderem poledne se celá republika zastavila. Začala dvouhodinová manifestační stávka.  (Autor: ČTK)
Autor: www.totalita.cz, ČTK, rum - 
27. listopadu 2009
05:00

Přesně úderem poledne se celá republika zastavila. Začala dvouhodinová manifestační stávka, ke které se připojilo na 75 procent podniků, úřadů, továren, škol, obchodů po celé republice. Desetitisíce lidí vyšly do ulic.

Generální stávku nepamatovalo Československo od Vítězného února 1948. Skoro symbolicky stávka tehdy období socialismu zahajovala a nyní zakončila... I tomu nejpřesvědčenějšímu komunistovi muselo být úplně jasno, že je konec. I proto, že už se soudruzi nemohli schovat ani pod ochranná křídla velkého bratra Sovětského svazu.

„Sovětské vedení velmi jasně, ba slavnostně vyhlásilo svobodu volby společenského systému jako jeden z hlavních principů své zahraniční politiky,“ znělo stanovisko vedoucího mezinárodního oddělení ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu Andreje Gračova.

Na Václavském náměstí se sešly opět desetitisíce lidí. „V budoucnosti si představuji svobodné volby. Tedy, že komunisté odvolají svou vedoucí úlohu,“ řekl zpravodaji ČTK například Josef Hejduk.

Přidala se i žena, která přijela z venkova: „Je správné, že se mladí lidé vzbouřili a že se dali do toho, čeho jsme my za mnoho let nedosáhli.“ Občanské fórum navrhlo ukončit celostátní stávkové hnutí, s tím ale nesouhlasili vysokoškoláci, kteří chtěli pokračovat až do doby splnění svých požadavků a sepsali prohlášení Proč? Proto!

Ministerstvo kultury uvolnilo ve fondech knihoven literaturu, která byla do té doby zakázaná. Z emigrace se vrátili Pavel Landovský a Pavel Kohout. Generální prokuratura přiznala, že z vyšetřování událostí 17. listopadu vyplývá, že zákrok byl nepřiměřený.


Výzva čtenářům

Na tvorbě seriálu se můžete podílet i vy. Pokud máte nějaké zajímavé fotografi e či dokumenty z událostí roku 1989, rádi je v seriálu uveřejníme. Posílat je můžete na adresu tip@blesk.cz.


Zítra čtěte: Soudruzi slíbili, bude nová vláda

gogo ( 27. listopadu 2009 09:00 )

ale také by se mělo napsat, jak jsme těm sametovým podvodníkům ten "listopad" všichni "sbaštili i s navijákem"... Škoda slov ... A dnes se můžeme rozhlédnout kolem sebe.....

Zobrazit celou diskusi