Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Nepřeháním, jde o všechno!“ hřímal Fiala a chce být premiérem. Experti mu vytkli chyby

22. září 2021
17:45

Během startu ostré kampaně koalice Spolu vystoupil její lídr a kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS). Jeho projev vzbuzuje nadšení, ale i rozpaky - a to především v řadách odborníků. Podle politologa Lukáše Valeše je na Fialovi až moc zřejmé, jak moc se chce premiérem stát. Předseda ODS a lídr koalice Spolu v závěru své řeči řekl, že koalice může navzdory průzkumům zvítězit a porazit hnutí ANO. Ani to nevidí politolog nadějně. A pokud ODS půjde do vlády, tak pravděpodobně s ANO, ale bez Fialy.

Petr Fiala ve svém projevu sebevědomě řekl, že koalice Spolu může zvítězit. „Se vší pokorou se spolu (s našimi tradičními partnery) ucházíme o přízeň voličů. Jsme posíleni, poučeni a jsme tedy dobře připraveni, a proto máme šanci s vaší pomocí v těchto volbách zvítězit,“ řekl důrazně šéf ODS.

Projev Petra Fialy (ODS) u příležitosti zahájení horké fáze kampaně koalice Spolu Projev Petra Fialy (ODS) u příležitosti zahájení horké fáze kampaně koalice Spolu | Blesk:Daniel Černovský

Jako lídr koalice je zároveň i kandidátem na příštího premiéra. Cílem projevu bylo podle expertů přesvědčit nejen veřejnost, ale i straníky, že na to má. Je však Petr Fiala skutečně tak sebevědomý jako slova jeho projevu?

Problémem Petra Fialy je také nedostatek charismatu a také fakt, že je na něm až příliš vidět, jak moc se chce premiérem stát,“ sdělil dojem z projevu politolog Valeš.

Projev byl sebevědomý. Ale gesta nepřirozená a kostrbatá

Díky řeči těla se dá často číst mezi řádky. Co o sobě prozradil během plamenného proslovu Petr Fiala? Podle konzultanta z Institutu politického marketingu Karla Komínka udělal Fiala v nonverbální komunikaci veliký pokrok, ale stále se nelze ubránit dojmu, že to je spíše přemýšlivý, pomalu jednající, distingovaný a slušný člověk než lídr, který by se rozohnil a bouchl rukou do stolu - i když by si to situace možná vyžadovala. Hlavní konkurent, Andrej Babiš, navíc podle Komínka do stolu bouchnout skutečně umí a pro Fialu tak může být střet v debatě nepříjemný.

„Z mého pohledu je vždy lepší, když se staví na vlastnostech, které už politik má, místo toho, aby jej poradci tlačili mimo jeho komfortní zónu. Výsledek ovšem poté je, že sdělení nepůsobí tak naléhavě, jako by obsah projevu napovídal. Jde vidět, že některá gesta se pan Fiala musel učit, aby je použil na specifickém místě projevu. Není pro něj typické, že by zvedal ruce až do úrovně ramen, což značí silný emoční náboj, a občas to vyznělo trochu nepřirozeně a kostrbatě,“ zanalyzoval Komínek pro Blesk Zprávy.

Projev Petra Fialy (ODS) u příležitosti zahájení horké fáze kampaně koalice Spolu Projev Petra Fialy (ODS) u příležitosti zahájení horké fáze kampaně koalice Spolu | Blesk:Daniel Černovský

„Je to protipól Babiše. A to to jde“

Expert si však nemyslí, že by mohl místy nepřirozený projev Fialy někoho z voličů Spolu odradit. „Části lidí dokonce bude vyhovovat, je to určitý protipól Babiše a o to jde především,“ uzavřel Komínek.

Politolog Lukáš Valeš nepovažuje za nejšťastnější ani projev samotný. Kvůli přehnané sebedůvěře, ale i špatnému zacílení. „Hlavním problémem tohoto projevu i celé kampaně koalice Spolu je to, že přesvědčuje přesvědčené - cílí na své voličské jádro, ale nesnaží se cíleně oslovit voliče, kteří buď volit nechtějí nebo podporují někoho jiného, včetně hnutí ANO. Bez mobilizace právě těchto voličů nemá koalice SPOLU šanci vyhrát volby,“ uvedl.

Koalice Spolu Koalice Spolu | Blesk:Martin Přibyl CNC

Prezident Miloš Zeman navíc řekl, že pověří sestavením vlády předsedu nejúspěšnější strany a ne koalice. V pořadí stran by podle posledních průzkumů ODS byla až čtvrtá - první ANO, druzí SPD, třetí Piráti a až na čtvrtém místě ODS. Petru Fialovi se podařilo zdvojnásobit počet hlasů pro ODS v letech 2013 a 2017. Od té doby preference strany stagnují.

Po těchto volbách sice nebude v rámci koalice jasné, kolik přesně procent Fiala dokázal pro ODS vybojovat. Co však jisté bude jisté - a přes co se síla poslaneckého klubu bude dát snadno přepočítat - bude právě počet poslanců, kteří ve finále za ODS v poslanecké sněmovně usednou.

I kdyby vyhrál volby, Fiala být premiérem nemusí

Podle politologa Valeše by měl být úspěšný kandidát na premiéra především člověk s vysokou sociální inteligencí, který je schopný dobře komunikovat - s politiky, kolegy ve vládě i s veřejností - a ideálně také vést, motivovat lidi kolem sebe. „Kdyby měl k tomu charisma a přirozenou autoritu plus úspěšnou  kariéru mimo politiku, byla by to skvělá kombinace, kterou ale vzhledem k beznadějné personální vyprázdněnosti české politiky jen tak nenajdeme, “ řekl politolog.

Video Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) - Videohub
Video se připravuje ...

Petr Fiala je podle jeho názoru především zkušený manažer - řídil fakultu, posléze univerzitu i ministerstvo. Jeho pozitivní kvalitou je i lidská slušnost. V jeho neprospěch  však podle politologa mluví několik věcí. „Jednak není jisté, jak bude vypadat situace v ODS po volbách. Otevřeně se hovoří o možné spolupráci s ANO, což by znamenalo výměnu na postu předsedy a Petra Fialu by pravděpodobně nahradil jihočeský hejtman Martin Kuba,“ řekl politolog nahlas to, co rezonuje v kuloárech, i když to vedení ODS opakovaně a vehementně popírá.

Jak si stojí ostatní adepti na post premiéra?

Petr Fiala je podle nedávného průzkumu agentury Median pro Český rozhlas nepřijatelným nebo spíše nepřijatelným kandidátem na post premiéra pro 58 % lidí. Pro představu: Andreje Babiše jako premiéra vylučuje 53 % lidí - o mnoho populárnější než Fiala tedy podle průzkumu není. To například  Ivan Bartoš je na tom podstatně hůře -  za premiéra ho nechce 67 % občanů – hůře je na tom o 1 procentní bod již pouze Tomio Okamuraa komunista Vojtěch Filip. Lépe než než Fiala si vedl i Vít Rakušan (STAN). Ten v popularitě předběhl dokonce i svého koaličního partnera Ivana Bartoše.

luder ( 27. září 2021 00:57 )

Zvolit Fialovu slátaninu včetně Pirátů a spol.,
může vážně ohrozit Benešovy dekrety a mnozí z vás až se Němci budou hlásit s jejich mapami po odsunu o pozemky, domy-majetky, co jim kdysi patřilo, tak přijdete úplně o veškerý majetek a půjdete o žebrácké holi!-- Fialy z ODS kamarád je Bernd Posselt, často se navštěvují..! Mluvčí sudetských Němců Bernd Posselt je velkým odpůrcem Benešových dekretů. Podle Posselta patří Benešovy dekrety na „smetiště dějin“...

luder ( 27. září 2021 00:46 )

Tuto aféru premiérského kandidáta SPOLU média hlavního proudu důsledně ignorují, jak si vysvětlujete tento odlišný přístup?

Dvojí metr. Znovu se podle mého názoru ukazuje nedůvěryhodnost médií, která důsledně podporují takzvané sluníčkáře a probruselské politiky. A naopak neustále pomlouvají vlastence.

luder ( 27. září 2021 00:46 )

Předseda ODS a lídr koalice SPOLU Petr Fiala má problém. Nezisková organizace, ve které figuruje, dostávala z veřejných peněz desítky milionů na projekty typu „podpora žen v Barmě“. Co říci na tyto aktivity politika, který je hlavním kazatelem rozpočtové odpovědnosti?


Svědčí to o mimořádném pokrytectví a falši Petra Fialy a celé koalice SPOLU. Kritizuje Andreje Babiše za dotace z veřejných peněz, přitom je sám sosá plnými doušky a pumpuje "do své kapsy" miliony. Podle webu Hlídač státu jeho Centrum pro studium demokracie a kultury uzavřelo za dobu své existence 82 smluv se státem v hodnotě 48 milionů korun a získalo celkem 116 dotací v hodnotě více než 28 milionů. Podle webu Hlídač státu jde například o: Burma Center for Transitional Studies z roku 2014 v hodnotě 1 941 237 korun, stejná dotace z roku 2013 v hodnotě 1 917 262 korun. Partnerství pro smíření a reformy v Barmě z roku 2017 ve výši 1 899 924, následuje Posílení role ženských a etnických občanských organizací v demokratizaci Barmy v roce 2015 za 1 779 300 korun. Dále také Burma Foreign Affairs and Translation Study Program v 2011 za 1 550 000 a o rok déle ta samá dotace ve výši 1 600 000 korun... Nemyslím si, že záležitosti žen v asijské Barmě jsou věcí, na kterou má Petru Fialovi přispívat český daňový poplatník. Myslím si, že třeba české dětské domovy nebo naši invalidé či pracující rodiny s dětmi by peníze potřebovaly více… Voliči to snad vidí.

hejhej ( 22. září 2021 19:44 )

Ten žvanil chce být premiérem ???? Celé funkční období v opozici nevyplodil nic, mimo antibabiš a nyní slibuje jednu předem nesplnitelnou pitomost za druhou a to ještě ve spolu s korouhvičkou KDUČSL a promuslimskou TOP09. Nezapomínáme, co ODS v době vládnutí "dokázala" - rozprodat všechno, abychom byli závislí na EU, která nám posílá jenom šunty. Slepence nevolím, když má být strana schopná, má kandidovat sama za sebe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa