Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Pánský klub“ Pirátů a STAN tasil svůj program. Schytali to za jedinou ženu na pódiu

Aktualizováno -
18. května 2021
23:03
Autor: sova, ČTK - 
18. května 2021
18:25

Se sloganem Vraťme zemi budoucnost míří koalice Pirátů a Starostů a nezávislých do podzimních sněmovních voleb. Podle Ivana Bartoše Česko trápí pokračující klientelismus, chaos v řízení státu nebo jeho neschopnost vyrovnat se s krizovými situacemi. Šéf STAN Vít Rakušan považuje za důležité vrátit zemi správný kurz a postarat se o to, aby všichni lidé měli perspektivní budoucnost. Piráti a STAN svůj program, nové logo s kruhem a čtvercem či heslo kampaně představili v úterý v Praze na Alšově nábřeží. Za sebou přitom měli Strakovu akademii, sídlo Úřadu vlády. Na sociálních sítích však zaujal především shluk mužů a jedna jediná žena.

„Chceme ukázat, že máme hodně šikovných lidí plných energie a ochotných pracovat pro to, aby nám vrátili budoucnost,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Koalice to však následně na sociálních sítích schytávala za to, že se mezi lídry objevila na pódiu jedna jediná žena.

V čele pražské kandidátky totiž bude poslankyně a první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová - jako prioritu během své řeči zmínila podporu rodiny. Coby žena zůstala při představení lídrů a programu osamocena. A s gustem si rýpli i konkurenti.

„Největší zastánci různých progresivistických nápadů, genderové politiky, různých kvót, boje proti diskriminaci všeho druhu... znáte to. No a teď koukám, na fotce lídrů a lídryně, jen jedna žena. Kdepak udělali soudruzi z PirStanu chybu,“ napsal poslanec ANO Patrik Nacher.

„Piráti ve Stanu. S jedinou ženou. Není to zbytečně moc?“ napsala poslankyně ANO Marcela Melková. A přidala se i ministryně práce a osciálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Chlapi sobě! Nevím jak si pánové představují budoucnost, ale na fotce vidím spíš obrázek hluboké minulosti,“ vzkázala přes sociální síť.

Pirátka Jana Leitnerová kritice čelila upozorněním na to, že Pirátek v čelních pozicích není tak málo, jak by se mohlo zdát. „Jsme reálné ženy v politice a žijem to,“ uvedla politička, která žije s poslancem Radkem Holomčíkem. „Podporujeme se vzájemně,“ podotkla na twitteru.

A Piráti na svém oficiálním účtu reagovali také. „Na kandidátkách máme řadu kompetentních žen. Naše kandidátky jsou otevřené všem, finální obsazení pak probíhá demokratickou volbou. Poměr zastoupení ale bohužel není ve finále vyrovnaný, což je dáno i nižším počtem uchazeček o přední čela kandidátek. Na tom dlouhodobě pracujeme,“ podotkli.

„Piráti a STAN zahájili předvolební kampaň. Škoda, že mezi lídry krajských kandidátek, kteří se seřadili za Bartošem a Rakušanem, je jen jedna žena. To vypadá spíš jako minulost než budoucnost,“ reagoval na koaliční akci politolog Jiří Pehe.

„Jediná žena jako krajský leader na koaliční kandidátce pirátů a starostů, to je málo. Mrzí mě to. To jsme si měli lépe pohlídat,“ podotkl na twitteru naopak publicista, internetový podnikatel a pirátský zastupitel a předseda místní organizace v Brandýse n. L. - Staré Boleslavi Patrick Zandl. „Kandidují přece Piráti a STAN, ne Piráti a Pirátky,“ přidal se brněnský Pirát Pavel Moravec, který se však nad viditelným nepoměrem také pozastavil.

Bartoš v Ústeckém kraji, Rakušan ve Středočeském

Celostátním lídrem je přitom právě šéf Pirátů Bartoš, který zároveň povede kandidátku v Ústeckém kraji.

Předseda STAN Vít Rakušan bude v čele kandidátky ve Středočeském kraji. STAN obsadí pozici lídra kandidátky ve čtyřech krajích – Středočeském, Plzeňském, Libereckém a Olomouckém, zbytek povedou kandidáti Pirátů.

Do Ústeckého kraje se podle Bartoše koncentrují nejpalčivější problémy ČR, zmínil korupci, sociální nerovnosti nebo exekuce. Cestou k lepší budoucnosti je podle něj zvyšování kvality vzdělávání. Koalice chce, aby do školství proudily peníze ve výši pěti procent hrubého domácího produktu.

„Poslední těžký rok v pandemii krizi Česka ještě prohloubil a naplno ukázal, co naši zemi trápí. Pokračující klientelismus, chaos v řízení státu, absence dlouhodobého plánu, neschopnost státu vyrovnat se s krizovými situacemi. To a mnohé další chceme řešit. Připravili jsme proto volební program, který vrátí naší zemi budoucnost, a uděláme maximum pro jeho realizaci,“ sliboval Bartoš.

„Náš plán stojí na jednoduchých principech, na efektivním moderním státu, svobodách jednotlivců, ohleduplnosti k těm, kteří neměli v životě dost štěstí, a na dlouhodobě nastavených a spravedlivých pravidlech,“ podotkl Rakušan.

Ferjenčík: Důchody potřebujeme udržet

Lídr kandidátky v Pardubickém kraji – poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) – považuje za zásadní dát do pořádku veřejné finance, podpořit růst ekonomiky či udržet veřejné služby. Pokud to nebude možné jinak, zmínil i cestu zvýšení příjmů státního rozpočtu. Důležité je podle Ferjenčíka zlepšit výběr daní a „posvítit si“ na daňové výjimky.

„Potřebujeme udržet důchody, školství, zdravotnictví, a proto když nepůjde jinak, půjdeme cestou zvýšení příjmů státního rozpočtu,“ uvedl Ferjenčík.

Férovější daně?

Ve svém programu tak mají mj. i postupné zvýšení zdanění komerčních nemovitostí či zdanění digitálních gigantů a těžby nerostných surovin. Daně mají být dle programu „férovější“. „Pojďme zase najít důvod poctivě pracovat a vydělávat peníze. Namísto lidí si posviťme na nesystémové výjimky z daní a technologické giganty,“ vyzývají Piráti a STAN v programu.

Koalice upozorňuje na propady ve státních financích, které přinesla koronakrize, ale i rozhodnutí současné vládní koalice. 

„Získáme přinejmenším miliardy korun díky adekvátnímu zdanění digitálních gigantů, většímu důrazu na ekologické prvky zdanění, zdanění prodeje konopí a negativních externalit (...) Postupně zvýšíme zdanění komerčních nemovitostí,“ plánuje koalice.

Piráti a STAN představili program a kandidátky pro podzimní sněmovní volby (18. 5. 2021). Piráti a STAN představili program a kandidátky pro podzimní sněmovní volby (18. 5. 2021). | Blesk:Daniel Cernovsky

Farský chce bojovat s korupcí a prosadit nový trestní řád

V čele kandidátky pro Královéhradecký kraj bude pirátský poslanec Martin Jiránek, který se zaměřuje na hospodářství. Lídrem v Olomouckém kraji bude kandidát STAN Tomáš Müller, který se chce zaměřit na efektivní proměnu regionů.

V Libereckém kraji kandidátku povede šéf poslanců STAN Jan Farský, který jako cíl vytyčil boj s korupcí, prosazení nového trestního řádu nebo maximální nezávislost státních zástupců.

Michálek: Jde o středový program

Podle Jakuba Michálka, předsedy klubu Pirátů a dvojky na pražské kandidátce, tvorba programu, který má 70 bodů, trvala šest měsíců a připravovalo jej 14 expertních týmů. „Jde o program středový, protikorupční a všechny body jsou reálně splnitelné. Chtěli jsme hledat řešení, která nebudou líbivá, ale budou podložena analýzami a budou fungovat,“ řekl Michálek.

Piráti a Starostové definitivně odsouhlasili vznik volební koalice v lednu. Vyhlásili tehdy cíl získat ve volbách alespoň čtvrtinu hlasů. Poslední volební průzkumy koalici přisuzují první místo a zisk zhruba 27 procent hlasů.

Lídři kandidátních listin:

Hlavní město Praha

Olga Richterová, poslankyně (Piráti)

Jihočeský kraj

Lukáš Kolářík, poslanec (Piráti)

Jihomoravský kraj

Radek Holomčík, poslanec (Piráti)

Karlovarský kraj

Petr Třešňák, poslanec (Piráti)

Královéhradecký kraj

Martin Jiránek, poslanec a podnikatel (Piráti)

Liberecký kraj

Jan Farský, poslanec a právník (STAN)

Moravskoslezský kraj

Lukáš Černohorský, poslanec a informatik (Piráti)

Olomoucký kraj

Tomáš Müller, starosta Nové Hradečné a krajský zastupitel (STAN)

Pardubický kraj

Mikuláš Ferjenčík, poslanec a překladatel (Piráti)

Plzeňský kraj

Josef Bernard, náměstek plzeňské hejtmanky (STAN)

Středočeský kraj

Vít Rakušan, poslanec a středoškolský učitel (STAN)

Ústecký kraj

Ivan Bartoš, poslanec a specialista na IT (Piráti)

Kraj Vysočina

Milan Daďourek, soukromý zemědělec (Piráti)

Zlínský kraj

František Elfmark, poslanec, podnikatel a zastupitel Uherského Hradiště (Piráti)

panda82 ( 12. srpna 2021 10:29 )

no představuji jen sekundhend použitého zboží z druhé ruky, nic nového

panda82 ( 12. srpna 2021 10:26 )

No proč volit jména co tam byli a jsou, když za nimi není vidět práce, splněné body minulého období, jo jen kritika Babiše, ale toť vše a teď se tam cpou znovu, nemají mezi sebou čerstvé zboží, nikoho si nevychovali, kdy se zaregistrovali jako PirStan, je to neznámý objekt, hlavně nevolitelný, nemám rád Bazarové zboží, takže bohužel

wenzel trousil ( 20. května 2021 09:22 )

POtom se nekdo divi ze ta politika vypada jak vypada...Vyber je mozny z pouze nekolika "Vybranych",,,a ti daleko lepsi jsou bez sanci...POkud bude stacit ke vstupu do parlamentu jen to mminimum % hlasu nikdy se nic nezmeni a voleni budou stale jen ti "Nejlepsi z nejhorsich",...

denisz ( 19. května 2021 01:30 )

Tak nevím co si mám myslet pod neurčitým sloganem „Vraťme zemi budoucnost“. To je jako „Pusťte nás na ně“ a víme jak to dopadlo, pronásledovali hlavně Babiše. Přicházíme s plánem na moderní a efektivní stát. Máme na to dost odborníků, atd. Samé fráze. Dost pochybuji hlavně o těch odbornících se zkušenostmi, co rozumí fungování státu, ekonomice. Kde ty zkušeností nabrali? Hřib v Praze je ukázkou?
Do sněmovny přicházeli s nepropracovanými návrhy, vztekali se když jim je zamítali. Bojím se, že to dopadne jako vždycky a digitalizace vše nezachrání. S děsnými exekucemi nezatočili. Pochopení k těm, co neměli v životě štěstí? To já také neměl, jen jsem se hodně snažil a to se mi vyplatilo. Kde je právo každého na spravedlivý soud. Dnešního premiéra odsoudili sami jak inkvizitoři a jeho obhajobu neuznávají. Ještě na něj poštvali laické bruselské europoslance, co jim, pro svůj klid, tupě vše odsouhlasili. Kde je obava z migrace a islámu, která už se vymkla kontrole a komplikuje život v Evropě . Vládnutí asi nepovažují za nic těžkého. Najmou si stovky poradců, nezasloužené zásluhy si přisvojí a nezdary svedou na bývalou vládu, viz „daň za Babiše“ Dlouho jim to takto nevydrží. Dnes spíše mluví ke svým mladým voličům, kterým slibují hory doly. Důchodcům moc důstojný život nepřejí, když mají stále námitky proti důstojným penzím. A tak dále.
Už jsem ve věku kdy neriskuji a nedávám příležitost šanci neověřeným lidem, co moc nedokázali a v profesním životě se ještě nepředvedli, abych posoudil jejich schopnosti a předpoklady spravovat tuto zemi. U mladých voličů je to naopak, ještě hodně riskují, volí emocí než rozumem a dají šanci rebelujícím protestním mladším "progresivním" novým tvářím. . . .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa