Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zelení dali košem ČSSD a hledají spojence do voleb: Sází na malá uskupení a osobnosti

Autor: ČTK - 
14. dubna 2021
13:20

Po odstoupení od plánu vytvořit se sociálními demokraty předvolební blok nalevo od politického spektra chtějí Zelení oslovit pro spolupráci v říjnových sněmovních volbách menší iniciativy a osobnosti veřejného života. Dnes představili výzvu „Nečekejte, přidejte se“ pro vznik projektu, který bude usilovat o demokratickou, sociální a ekologickou politiku. „Směr, kterým se ČSSD vydala, není slučitelná se zelenou politikou,“ řekl novinářům k výsledkům víkendového sjezdu sociálních demokratů a ukončení jednání spolupředseda Zelených Michal Berg.

Podle spolupředsedkyně Magdaleny Davis je třeba urychlit dialog s jinými subjekty i jednotlivci. „Jsme přesvědčeni, že výzva je aktuální a důležitá, nemůžeme si dovolit čekat, jak uspějí ve volbách další subjekty,“ uvedla. V důsledku epidemie koronaviru podle ní hrozí rozpad sociálního státu a další ignorování klimatické krize. Zmínila i erozi demokratických struktur a hrozbu, že Česko bude ve vleku oligarchů.

Za možné partnery označil Berg menší levicové subjekty. „Máme tady menší strany jako Budoucnost nebo Idealisté, máme tady lidi, kteří byli aktivní v ukončeném projektu Lidé PRO a chtějí být dál aktivní, a máme tady další osoby zklamané z toho, co se děje v sociální demokracii. Na všechny tyto lidi míří naše výzva,“ uvedl Berg. Doplnil, že k výzvě se přidaly významné osobnosti občanské společnosti, které potřebu takového projektu také vnímají. Jsou mezi nimi například bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek, historička umění Milena Bartlová či senátoři spojení se Zelenými.

Podle Berga je necelého půl roku před volbami na jednání ještě prostor. Možnost, že půjdou do hlasování samostatně, přitom Zelení nevyloučili. Představovaný projekt by měl podle nich uchopit témata, která jsou pro obnovu Česka po koronakrizi zásadní, například financování veřejných služeb, kvalitní veřejné zdravotnictví, školství nebo sociální služby. Zelení chtějí klást důraz i na podporu rodin a dostupnost kvalitního bydlení. „Ekonomika musí být udržitelná jak finančně, tedy s dostatečnými příjmy veřejných rozpočtů, tak udržitelnou ekologicky. Dlouhodobě udržitelné je jen takové hospodářství, které nebude drancovat naše přírodní zdroje a nebude ničit klima, přírodu, krajinu a zdraví, a naopak nabídne dobře placená pracovní místa,“ uvedl Berg.

Strana zelených má ve volebních modelech podporu zhruba mezi jedním a dvěma procenty. Ve sněmovních volbách v říjnu 2017 získali Zelení 1,46 procenta hlasů, nedosáhli tak ani na státní příspěvek.

Sjezd sociálních demokratů a další kroky po něm nedávají podle dřívějšího vyjádření Zeleným naději, že by bylo možné naplnit základní požadavek spolupráce, kterým je zásadní změna politické kultury v Česku. O spolupráci Strana zelených a ČSSD vyjednávaly od ledna. Předseda ČSSD Jan Hamáček před svým znovuzvolením do čela strany v kandidátské řeči na sjezdu řekl, že ČSSD musí prosazovat smysluplnou a šetrnou zelenou politiku. Odmítl ale zelený aktivismus vedoucí k nesmyslným zákazům. Spolupráci se Zelenými jednotlivým regionům nechtěl vnucovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa