Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hamáček navrhne Babišovi vyhazov Petříčka. Nováčkem ve vládě bude zřejmě zkušený starosta

Aktualizováno -
11. dubna 2021
21:40
Autor: kal, Jakub Veinlich, ČTK - 
11. dubna 2021
20:37

Dny ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) ve vládě Andreje Babiše (ANO) jsou zřejmě sečteny. Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček potvrdil Blesk Zprávám, že Babišovi v pondělí navrhne Petříčkovo odvolání. Krok následuje bezprostředně poté, co Hamáček ministra zahraničí porazil v boji o stranické předsednické křeslo. Další kroky vládní rošády zatím vicepremiér nechtěl komentovat. Prezident Miloš Zeman nicméně už v neděli řekl Blesku, že by se nebránil tomu, že se ministrem zahraničí stal opět Lubomír Zaorálek a kulturu převzal poslanec a starosta Náchoda Jan Birke.  Petříček (ČSSD) se o svém odvolání dozvěděl na schůzce s předsedou ČSSD Hamáčkem.

Hamáček a Petříček změřili síly na sjezdu ČSSD, který se poprvé konal online a kde se pro setrvání stávajícího předsedy vyslovilo 140 z 270 hlasujících delegátů. Prakticky obratem se vyrojila spekulace, která se nyní začíná potvrzovat - Petříček půjde z vlády ven, Zaorálek se vráti na resort zahraničí a kultury se nově ujme poslanec a starosta Náchoda Jan Birke.

Zeman pro Blesk deklaroval, že Birkemu promine absenci vysokoškolského vzdělání, které při obsazování resortu kultury naopak dříve vyžadoval po jiném sociálnědemokratickém starostovi - Michalu Šmardovi z Nového Města na Moravě.

Petříček svém odvolání dozvěděl na dnešní večerní schůzce s Janem Hamáčkem.

„Mohu potvrdit, že jsem se na schůzce s Janem Hamáčkem dozvěděl o svém odvolání,“ napsal Petříček v textové zprávě ČTK.

„Dobrý večer, mohu potvrdit, že jsem se s Janem Hamáčkem dnes sešel. Dnes již nebudu více komentovat. Děkuji,“ napsal Blesk Zprávám Petříček.

 

Video  Birke by byl vynikající ministr kultury, míní Zeman. Petříčka by odvolal  - Blesk
Video se připravuje ...

Zeman: Nebudu to oddalovat

„Když to (Hamáček) navrhne, tak to půjde k premiérovi. A teprve premiér to potom mně navrhuje. Pokud by k těmto změnám došlo, pak já nebudu ten, kdo by oddaloval případné odvolání pana ministra Petříčka,“ uvedl Zeman.

„Pan Birke na kulturu? Myslím si, že jako skvělý starosta Náchoda bude vynikající ministr kultury, dojde-li k tomu,“ přidal svůj komentář k dalšímu tahu eventuální vládní rošády český prezident. Na rozdíl od Michala Šmardy, který o křeslo v čele ministerstva kultury usiloval v minulosti a Zeman jej odmítl jmenovat, Jan Birke podle něj disponuje dostatečnými životními zkušenostmi. Žádný rozpor v tomto případě nevidí.

Pochvala pro Hamáčka

Prezident je rád, že sociálním demokratům dál šéfuje stávající předseda. „Jan Hamáček odvedl velký kus poctivé práce, jednak jako ministr vnitra, jednak jako šéf Ústředního krizového štábu, zasloužil se tedy o republiku, a kdo se zaslouží o republiku, měl by být i významným funkcionářem, v tomto případě předsedou sociální demokracie,“ myslí si prezident.

„U jeho protikandidátů jsem takové zásluhy neshledal a i když mám Katku Valachovou Kateřina Valachová (Politička) velice rád, tak jako ministryně školství mě neustále rozčilovala nesmyslnou podporou inkluze. Ale dostala svých 23 hlasů a už se k tomu nebudeme vracet,“ dodal pro Blesk Zeman.

Video  Zeman pro Blesk: O přesunu na vozík, přeočkování Sputnikem i problémech ochranky  - Blesk
Video se připravuje ...

Dotazu, zda podle něj sociální demokracii účast ve vládě s hnutím ANO prospěla, se prezident vyhnul. Důležité je, co pomohlo republice, řekl místo toho. Věci, které má ČSSD a její resorty ve vládě na svědomí, dle hlavy státu Česku prospěly. „Je dobře, že sociální demokracie je ve vládě,“ prohlásil Zeman.

Výměna sociálnědemokratických ministrů bude zřejmě následovat krátce po té, co premiér Andrej Babiš (ANO) vystřídal šéfa resortu zdravotnictví, ve středu z tohoto postu odvolal Jana Blatného, aby se instaloval šéfa vinohradské nemocnice Petra Arenbergera.

frantacizek ( 12. dubna 2021 10:16 )

a panovník ve své fázi rozpadu osobnosti vám tu eutanazii jeho odkazu ČSSD chodítkem ještě odklepává a tetelí se blahem z vaší neschopnosti těch, kteří ČSSD po jeho odchodu ze strany vedli a dovedli až do současného strachu, jestli se vůbec prosoutěžíte do sněmovny.. To je na tom asi nejvtipnější...

jen=jet omluva za vícero chybek, pospíchám..

frantacizek ( 12. dubna 2021 10:10 )

no to moc nevypadá na klid v ČSSD, jak jej proklamoval soudruh Hamánek před sjezdem, kdy se kasal, že ve straně eliminoval rozbroje. Naopak se to jeví jako slušné vyřizování účtů přímo předsedy a snaha po odstranění vážné konkurence, kterou kolega Petříček pro soudruha Hamánka zcela jistě je. VždyŤ mu chybělo jen 26hlasů od příznivců Hamánka, což je zhruba tak obvyklých 20% nerozhodnutých.
Kolega Petříček to ale může brát jako vítězství, pač nebude stát za obrovským fiaskem ČSSD v podzimních volbách, poté v klidu může převzít moc ve straně, hradní pomoc už taky pro soudruha Hamánka nebude veškerá žádná, pač dalším stupněm z vozítka, jenž představil panovník, že se bez něj už neobejde, je už jen LDN a Pampers. Poté bude čekat kolegu Petříčka ale perná práce - zbavit se dinosaurů typu univerziálního vojáka, dr. filozofie marxismu, leninismu marxistu soudruha Zaorálka a udělat z nových lidí novou, moderní levicovou ČSSD bez nutného ohýbání hřbetu před Sovětským svazem nebo ještě hůře Čínou.
Ještěže ČSSD nedisponuje resortem zdravotnictví, pač jinak byl Luboš horkým kandidátem i tam, a to je právě poslední odvětví, které nám ve státě ještě funguje poslední rok, bohužel jen díky lékařům a sestrám. Tak jsem se trochu orosil, byť jsem si vědom, že Luboš je multi kulti a jal by se řešit i tenhle další řečeno jeho slovy (marxovský) konflikt této doby i v resortu zdravotnictví, což by patrně v jeho případě znamenalo posílení sítě pohřebních služeb ve státě, dotace na mrazící boxy na mrtvé (což má v programu soudruh Hamánek) a výstavba spaloven pro rychlejší kremace, čímž by vzal ale už teprve argumentační vítr z plachet jedné z elit aplikace anglického suchého humory tady u nás kolegu Flégrovi. O samozřejmosti roků v nouzovém stavu nemluvě, aby mohly jen tendry z čajnou.
Soudruzi, vy jste jako byste vyskočili z filmů pro pamětníky a snažili se tady všechny přesvědčit, že otáčíte koly dějin

donypan ( 12. dubna 2021 09:52 )

Nejhorší ministr od r.19.Svoji misi založil na podlézání západu,očervňování Ruska a Číny.Už jen chybělo aby se zůčastnil v Řeporyjích odhalení pomníku fašistům.Kvalitní produkt sametového podvodu.

Andrejko Bures ( 12. dubna 2021 06:55 )

Petricek je jedinny clovek z vladky, ktery zastava kontiulani politiku smerovani na zapad (proto tak vadi Zemanovi) a nenecha si sr at na hlavu.
Zbytek jsou bud totalni mimoni (Malacova) Babisovi vlezdo pr delisti (Schillerova) nebo Zemanovi nastrceni kone (Benesova).
Actum est (dokonano jest)...

1pravda1 ( 11. dubna 2021 23:58 )

Petříčka volila ta část socanů, co měla dávno ze soc.dem. vypadnout a přidat se k demožumpě, jen stále podráželi vládě nohy a Hamáčkovi, ačkoliv měli referendu o vstupu do vlády, furt nadávali

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa