Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

ODS, lidovci a TOP 09 zahájili kampaň. Fiala: „Nespojili jsme se proti někomu, ale za něco“

Autor: ČTK - 
9. prosince 2020
13:18

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 chtějí jít do voleb 2021 v koalici. Jejich lídři dnes ve Sněmovně zahájili kampaň představením hesla „Jdeme do toho SPOLU“. Šéf ODS Petr Fiala uvedl, že se nespojují proti někomu, ale pro něco. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pak zmínila obavy z toho, že současná vláda straní velkým na úkor malých a poctivě pracujících.

Na společné tiskovce ve Sněmovně dnes vystoupili Petr Fiala (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), kteří chystají koalici pro volby 2021. Podle Fialy země potřebuje změnu a lidé už mají plné zuby vzdušných zámků, které jim vláda slibuje.

„My jsme se nespojili proti někomu, ale spojili jsme se pro něco. Spojili jsme se pro hodnoty, které stojí za to hájit - svobodu, demokracii, příslušnost k Západu. Ale také pro fungující a srozumitelný stát namísto té bezradnosti a nepravdivé politiky, kterou tady vidíme,“ podotkl Fiala.

Narážel tak i na slova premiéra Andreje Babiše (ANO), který vznikající koalici označil mj. i v Epicentru na Blesk.cz jako spojenectví antibabiš.

Mezi závazky, se kterými před voliče předstoupí, strany vyjmenovaly změnu daňového, sociálního, důchodového a zdravotního systému, zavedení minimálního důchodu, zjednodušení sociálních dávek, smysluplné využití prostředků EU na transformaci ekonomiky či navýšení podílu HDP do vzdělávání.

Koalice chce také řešit dopady spojené s klimatickou změnou, podpoří biodiverzitu, ochranu půdy a vody, šetrné hospodaření v krajině, ozelenění měst a obcí, racionální energetické úspory a efektivní odpadové hospodaření. Současně se strany zavázaly, že zabrání vystoupení ČR z EU a pozici „černého pasažéra v NATO“, oligarchizaci politiky a také například firmám z Ruska a Číny stavět v ČR nové jaderné bloky.

V souvislosti s tím, že ODS nedávno podpořila na rozdíl od lidovců a TOP 09 návrh hnutí ANO na zrušení superhrubé mzdy, Fiala uvedl, že daně formovanou koalici nerozdělí. „Chceme nabídnout jednoduché daně a hlavně daně, které budou předvídatelné, na které se budou podnikatelé moci připravit. Proto chceme daně změnit jenom jednou za volební období,“ uvedl.

Podle Jurečky chtějí voliči „akčnější vládu“. Řekl, že koalice je připravena na reformy, například tu důchodovou. Řešit chce i pomalou výstavbu infrastruktury či nedostatek bytů.

Pekarová konstatovala, že koalice stran není žádné hnutí, které bude voličům „mazat med kolem úst“ a říkat bezobsažná líbivá hesla. Představila také web koalice Pojdtesnami.cz.

„Lidé nám často píší, co se s touhle zemí děje. Štve nás, kam tahle země směřuje. Že nás prezident táhne na východ a premiér tomu nijak aktivně nebrání, že jsou podporováni velcí, často na úkor malých. Štve nás, že hlavní je zájem velkých hráčů a nikoli nás, běžných občanů, kteří poctivě pracujeme, živíme rodiny, vychováváme děti,“ dodala.

Video  Volby 2021: ODS, TOP 09 a KDU-ČSL půjdou do voleb v koalici.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

marmat ( 12. prosince 2020 13:49 )

hejhej: Co to zkoušej na lidech ??? Je to jejich vizitka ...
FIALA jako "Pobřežní hlídka" ???
U TOP09 (nyní na 5% )samozřejmě hozený záchranný kruh ,
u KDU-ČSL dvojitej dětskej ....nyní na 4,5 %

marmat ( 12. prosince 2020 13:42 )

rapid15:
Mají své voliče za ovce, nebo nevybíravé "bašťouny" ???

marmat ( 12. prosince 2020 13:39 )

Pokud TOHLE "budoucí premiér" (ve svých mokrých snech) opravdu vyslovil,
tak je jako Sedmilhář absolutně nevolitelný!
TOHLE mu nemůže věřit ani poslední čivava z Náplavky !!!

kacer56 ( 11. prosince 2020 21:04 )

Pokud by se snad příští rok, tahle banda, zkušenejch havloidních zlodějů dostala k moci, tak všichni, kdo v této vyrabované, zaprodané, zdevastované a od demo žumpy zbídačené země, by měli velkou naději, že za jedno jejich volební období pojde většina čestných, slušných, celý život pracujících lidí a havlo - héééérecko - politická elita bude dál bobtnat díky dojení státu a všechny lidi z druhé části politického spektra nechá pojít hlady a rozkrást exekutory. To je ta demokracie, pravda a láska podle následovníků největšího polistopadového dobytka, Vény Hyveláka a Vény Kikiny Pružinského.

AVATAR ( 10. prosince 2020 18:38 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa