Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi rozhodli o novém složení Senátu: Nejvíc hlasů pro křesťana, STAN přijde o miliony!

  • Autor: David Polák,lig - 
    3. 10. 2022
    05:00

    Vládní koalice Petra Fialy (58, ODS) porazila hnutí ANO Andreje Babiše (68). Tak lze číst výsledky senátních voleb, které se uskutečnily o víkendu. Kandidáti kabinetu totiž uspěli ve dvaceti z 27 obvodů – Babišova partaj jenom ve třech. Co bylo na hlasování nejzajímavější?

    Array

  • 1.Nejvíce hlasů pro Fialu

    Ze všech 27 kandidátů, kteří se dostali do Senátu, získal nejvíce hlasů Petr Fiala (53) z KDU-ČSL. Ten kandidoval v Ústí nad Orlicí a vyhrál již v 1. kole počtem 24 433 hlasů.

    Petr Fiala (za KDU-ČSL), Ústí na Orlicí. Petr Fiala (za KDU-ČSL), Ústí na Orlicí. | ČTK/Vít Šimáček

    Ve druhém kole potom posbíral nejvíc hlasů šéf Senátu Miloš Vystrčil (62, ODS) na Jihlavsku. Získat jich se mu podařilo 23 273. Naopak nejmenší podporu (2791 hlasů) ze všech kandidátů ve 2. kole měla Eva Chromcová (45, SPD) v Karlových Varech. Porazila ji kandidátka ANO Věra Procházková (65). Ta je také senátorkou, která získala ze sedmadvacítky nejnižší počet hlasů. Ke zvolení jí stačilo 5924 hlasů.

  • 2.Těsný souboj v Kroměříži

    Jeden z nejtěsnějších senátních duelů se uskutečnil v Kroměříži. Tam se proti sobě postavily Lucie Pluhařová (41, ANO) a Jana Zwertky Hamplová (57, NEZ). Druhá jmenovaná souboj vyhrála s rozdílem pouze 233 hlasů. Naopak nejvýraznější rozdíl byl v Jihlavě, kde vyhrál Vystrčil (ODS) o 7778 hlasů nad Janou Nagyovou (51, ANO).

  • 3.Volební účast

    Jak to tak bývá, v prvním kole voleb do horní komory parlamentu byla větší volební účast. Dosahovala 42,65 %, zatímco u druhého kola byla jenom 19,44 %. Dáno to bylo tím, že v 1. kole lidé vybírali také nové zastupitele a starosty měst a obcí. A v jakém senátním obvodu byl nejmenší zájem o hlasování a naopak? Nejméně voličů přišlo k urnám na Karlovarsku, a to pouze 10,51 % z oprávněných. Nejvíc občany zajímaly volby v Jihlavě (38,74 %), kde je čekal střet Vystrčil versus Nagyová.

    Senátní volby 2022 Senátní volby 2022 | ČTK / Šimánek Vít

  • 4.Nejvíce žen a vyšší věk

    Z 27 nových členů Senátu byl zvolen rekordní počet žen, a to celkem devět. V horní komoře tak bude mít z 81 členů své místo 15 žen, což představuje 18,5 % z celkového počtu. A jak je to s průměrným věkem členů zákonodárného sboru? Ten se lehce zvýšil a činí 57,8 roku. Při založení Senátu, tedy v roce 1996, tento věk činil 53,07 roku. Nejstarším zvoleným zákonodárcem je nyní lékař Jan Pirk (za TOP 09), který své 74. narozeniny oslavil v dubnu. Hned za ním je současný 1. místopředseda komory Jiří Růžička (74), ten měl narozeniny v květnu.

  • 5.Státní milionový příspěvek

    Pro strany je důležité nejen umístění ve volbách, ale i počet mandátů. Podle daných křesel totiž jednotlivé partaje získají státní příspěvek za mandáty, tedy za zvolené senátory. Ten činí 900 000 korun za rok. A pro ODS jsou tyto volby velmi úspěšné, nejen proto, že »modří ptáci« mají největší klub, ale také získají nejvíce peněz. Počet zvolených senátorů za ODS je 23, což vychází na příspěvek dvacet milionů korun.

    2. kolo senátních voleb: Štáb SPOLU. 2. kolo senátních voleb: Štáb SPOLU. | ČTK/Uhlíř Patrik

    Naopak, kdo o peníze přijde, je hnutí STAN vedené Vítem Rakušanem (44). Jeho partaj obhajovala šest postů, získala ale jenom jedno křeslo. Ztrátou pěti senátorů tak jejich kasa přichází o 5,4 milionu. A jenom necelý milion získá ČSSD. Ta už má totiž v Senátu jenom jedno místo, které patři bohumínskému starostovi Petru Víchovi (59, ČSSD). Tomu mandát vyprší v roce 2024.

  • 6.Tři ze 17 kandidátů

    Jasným vítězem voleb do Senátu jsou kandidáti vládní koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Naopak poraženým je hnutí ANO Andreje Babiše (68). Tomu se totiž podařilo získat jenom tři křesla, a to mu do druhého kola postoupilo 17 kandidátů. Šéf hnutí přitom hlasování považoval za referendum o vládě. „Většina obyvatel myšlenku referenda nepřijala. A ti, kteří ji přijali, hlasovali v překvapivě větší míře, než jsem očekával, pro kandidáty vládní koalice,“ řekl Blesku politolog Lukáš Jelínek a dodal, že SPOLU z těchto voleb vychází silnější, a to i přes všechny neúspěchy a současné krize.

  • 7.V lednu zase

    Jedny volby jsou za námi a další před námi. Přesně za 103 dní se v Česku opět otevřou volební místnosti. Prezidentu Miloši Zemanovi (78) totiž končí jeho druhé funkční období, a tak občané budou volit jeho nástupce. Šéf Senátu termín prvního kola vyhlásil na pátek 13. a sobotu 14. ledna 2023. Případné druhé kolo se pak má konat 27. a 28. ledna. A kdo do boje o Hrad zatím jde? Například generál Petr Pavel (60), šéf odborů Josef Středula (54) či Danuše Nerudová (43). Koalice SPOLU má jméno či strategii oznámit zítra a hnutí ANO 27. října.

  • 8.Víte, že...

    …Základní plat senátora bez náhrad činí 90 800 korun.

Doporučujeme
Blbos-Vystrcil ( 3. října 2022 17:49 )

Já jsem Tchaj-wanec!

prochaskanamoste ( 3. října 2022 12:49 )

Ubožáku bez rozpoznávacích schopností, tobě opravdu musí vládnout takoví vošousti, pro tebe je pana Babiše opravdu škoda.

prochaskanamoste ( 3. října 2022 12:46 )

Nešlo mu vůbec o slušnost, ale o koryto. O slušnosti bude bajkařit před tv kamerami, když má svoje jisté. Je vysmátý, díky pitomcům, kteří nadávají, kudy chodí, ale házet jim to do urny jdou zas, to je potom těžké, abychom se z marasmu vyhrabali. S touto garnirurou nikdy.

prochaskanamoste ( 3. října 2022 12:44 )

Jedna věc je chtít, druhá moci! Takhle blbě senát zrušit nejde. Akorát ti absentéři uvolnili pozice šmejdům a ti upevňují moc, utahují kohoutky. Blbouni na to jen doplatí a my s nimi. Babiš je rozumný politik, ví, co dělá, ale bez naší podpory nic nepůjde. Je třeba se podívat, jak šmejdstvo drží spolu, ačkoliv by si jistě mnozí vydrápali oči, už třeba piráti stanařům za vykroužkování.

roxin ( 3. října 2022 12:37 )

STAN ty miliony zase někde schrastí, mají přece mafiány a DOZIMETR a ti ty milionů seženou!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa