Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejen Vystrčil proti Babišově chráněnkyni: Nejzajímavější duely 2. kola boje o Senát

Autor: V. Renovica, D. Polák, R. Fridrich - 
26. září 2022
05:00

Měla to být v podstatě formalita, ne-li vítězství v prvním kole. Oblíbený předseda Senátu Miloš Vystrčil (62, ODS) opět kandidoval do horní komory v Jihlavě. Do cesty mu ale expremiér Andrej Babiš (68, ANO) postavil Janu Nagyovou (51, ANO), svoji „spoluobžalovanou“ v kauze Čapího hnízda. Tu Babiš mohutně podporoval na setkání s občany, které v posledních týdnech absolvoval ve svém obytňáku, zatímco mu koalice nadávala, že není ve Sněmovně, případně chybí v předvolebních debatách. Nakonec půjde o jeden z nejzajímavějších a nejdramatičtějších soubojů 2. kola senátních voleb. Jaké další duely se známými tvářemi 1. kolo přichystalo?

Široké veřejnosti je Jana Nagyová (dříve Mayerová) známá i z právě probíhajícího soudu o padesátimilionovou dotaci pro Farmu Čapí hnízdo. Jako blízká spolupracovnice Babiše o peníze zažádala, teď jim oběma hrozí až 10 let.

Nagyová není politikou nepolíbená – jednu dobu byla i náměstkyní jihlavského primátora. Nikdo asi ale nečekal, že bude mít 30 procent k Vystrčilovým 45 procentům.

Šéf Senátu navíc kandidoval za hnutí SPOLU. Dá se tedy čekat, že už nyní vyčerpal hlasy lidovců, ODS i TOP 09, a pokud nevyrazí v druhém kole k urnám daleko větší počet jeho fanoušků, voliči protestních hnutí vyberou spíše Nagyovou. Ta by pak mohla vyhrát a připravit Vystrčila o druhý nejvyšší ústavní post. Sám Babiš se včera nechal slyšet, že jej skóre jeho kandidátky překvapilo.

Canov, Czernin či Jirsa na cestě za obhajobou

Z klíčových senátorů to není jenom Miloš Vystrčil, který musí letos obhajovat mandát. Do druhého kola se hladce probojovaly další stálice, např. Michal Canov (61, SLK), Jiří Oberfalzer (68, SPOLU) či Tomáš Czernin (60, SPOLU), Tomáš Jirsa (65, ODS). Oberfalzera přitom vyzve Janis Sidovský (LES+Sen21), manžel zpěváka Pavla Vítka.

To místopředseda Senátu Jan Horník (68, STAN) letos utrpěl porážku už na startovní čáře a ví, že si bude muset po 18 letech v dolní komoře zabalit věci a vyklidit kancelář.

Mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty v daných obvodech rozhodnou voliči v druhém kole v pátek 30. září a v sobotu 1. října.

Na první dobrou i Růžička. S nechtěnou „pomocí“ Okamury

Ve třech volebních obvodech už se nebude muset konat druhé kolo. Už v tom prvním totiž senátorské křeslo získali jmenovec premiéra Petr Fiala (54, KDU- ČSL+SproK), který kandidoval v Ústí nad Orlicí, a Ladislav Václavec (55, ANO), kterého si vybrali voliči v Bruntále. Václavec funkci obhajoval.

V noci ze soboty na neděli pak těsně před sečtením všech výsledků došlo na další, třetí přímý postup – rovnou v 1. kole nakonec uspěl místopředseda Senátu Jiří Růžička (74, KDU+ODS+STAN+TOP 09), kterému protestní přeškrtutý a přehnutý hlas „věnoval“ šéf SPD Tomio Okamura. Jenže Okamura se podle všeho spletl a i takto lehce poničeným hlasem Růžičku nechtěně podpořil.

Růžičkovi gratulovala i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Moc mu blahopřeji a děkuji všem voličům, kteří mu vyjádřili svou důvěru. Podíl na tom má i Tomio Okamura, který svým hlasem dokázal, že nikdy není pozdě začít volit prozápadní a demokratické kandidáty. I jemu patří dík, šlo o desetiny,“ uvedla na F

Zahájení sezony 2022 na pražských náplavkách byli přítomní radní Jan Chabr s Hanou Kordovou Marvanovou. Zahájení sezony 2022 na pražských náplavkách byli přítomní radní Jan Chabr s Hanou Kordovou Marvanovou. | Tonda Tran
acebooku.

Výběr nejzajímavějších soubojů 2. kola senátních voleb

  • Beroun: Jiří Oberfalzer (Spolu) vs. Janis Sidovský (LES+Sen 21)
  • Brno-město, obvod 55: Tomáš Töpfer (Spolu) vs. Bořek Semrád (ANO)
  • Brno-město, obvod 56: Jiří Dušek (ČSSD+ODS+další) vs. Petr Vokřál (ANO)
  • Jičín: Tomáš Czernin (TOP 09). vs Jaromír Dědeček (ANO)
  • Jihlava: Miloš Vystrčil (DS). vs. Jana Nagyová (za ANO)
  • Karlovy Vary: Věra Procházková (ANO) vs. Eva Chromcová (SPD)
  • Kroměříž: Lucie Pluhařová (ANO) vs. Jana Zwyrtek Hamplová (Nez.)
  • Mělník: Andrea Brzobohatá (ANO) vs. Jarmitla Smotlochová (ODS)
  • Most: Jan Paparega (ProMOST) vs. Alena Dernerová (SD-SN)
  • Olomouc: Milan Brázdnil (ANO) vs. Lumír Kantor (KDU-ČSL)
  • Ostrava-město: Zdeněk Nytra (Spolu) vs. Miroslav Antl (ANO)
  • Plzeň-město: Karel Naxera (Spolu) vs. Daniela Kovářová (NZ)
  • Praha 10: Jan Pirk (Spolu) vs. Renata Chmelová (Za+STAN+LES+Sen.)
  • Praha 11: Hana Kordová Marvanová (Spolu) vs. Ladislav Kos (Zel.+HPP11+Sen21)

Array

Video  Kdo může hlasovat ve volbách do Senátu?  - Ministerstvo vnitra České republiky
Video se připravuje ...

Doporučujeme
prochaskanamoste ( 26. září 2022 21:00 )

Jj, bude hradní skřetek, nebo mluvčí tchajwanec válečníka

prochaskanamoste ( 26. září 2022 20:54 )

Tys neslyšel návrh trestů od st.žalobce? Žádný krim,podmínka.

prochaskanamoste ( 26. září 2022 20:52 )

prochaskanamoste ( 26. září 2022 20:46 )

Tisíce podobných projektů bylo před 15 lety podáno a zafinancováno. Proč zrovna ten pana Babiše se znovu, dávno po skončení a době udržitelnosti, otvíral? Proč zrovna, když je pan Babiš úspěšný v politice a oblíbený v národě.

prochaskanamoste ( 26. září 2022 20:42 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa