Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Zvýším gramotnost Čechů.“ Drahoše v cestě do Senátu podpořily čtyři strany

Autor: bud - 
1. června 2018
09:10

Finalista prezidentské volby Jiří Drahoš bude za podpory TOP-09, KDU-ČSL, Strany zelených a Starostů na podzim kandidovat do Senátu. Oznámil to v pátek ráno s tím, že mezi jeho priority patří například zvyšování finanční a mediální gramotnosti v Česku. Bude prosazovat prozápadní směřování, členství v NATO a EU.

„Chápu Senát jako pojistku demokracie. Budu brát svou pozici v Senátu jako člověk, který stojí na prozápadních hodnotách, liberální demokracii, na evropském spojenectví a spojenectví v rámci NATO,“ řekl Jiří Drahoš v pátek na své tiskové konferenci.

Zatím neupřesnil, do kterého senátorského klubu by v případě úspechu vstoupil. Podle něj to bude záležet na budoucí dohodě mezi stranami, které ho podpořily. „Po dohodě jsme nechali tu věc otevřenou. Pokud budu zvolen, budeme se bavit o tom, do kterého klubu bych šel,“ uvedl.

Voliče bude chtít Drahoš oslovit v Praze 4, kde dlouho žil. Snahy o kandidaturu v tomto obvodě po dohodě všech podporujících stran vzdal podle Pavla Bělobrádka bývalý ministr kultury Daniel Herman (oba KDU-ČSL).

V senátních volbách plánují kandidovat i další neúspěšní kandidáti z lednové volby prezidenta. Bývalý diplomat Pavel Fischer bude kandidovat v Praze 12, lékař Marek Hilšer pak v Praze 2.

Doporučujeme
amej ( 5. června 2018 12:32 )

Přesně tak. Místo toho, aby uznal, že už ani jako akademik nemůže nic nového přinést, protože je to stará konzerva sto let na svém místě, tak on se cpe zase někam, kde bude moct jen kecat a nic nedělat. Jenže v senátu za něj nebudou pracovat jiní a neumožní mu se tam jen podepsat, jako to bylo zvykem, že jo.

amej ( 5. června 2018 12:28 )

Ten člověk už by měl vážně zalézt někde pod balvan, protože co řekne, to "perla". Podporovat ho mohou akorát ti, kterým se líbí hlavně nic neřešit a jen ťápat nesmysly. A vzhledem k senátu je to tristní.

hejhej ( 3. června 2018 18:40 )

Drahoš: "Zvýším gramotnost Čechů". Zapomněl uvést jak to chce jako senátor provést. Opět bláboly jako v kampani před prezidenstkými volbami. Už je nachystaná jeho žena s Rottrovou oblovat seniory, aby ho volili???

hejhej ( 2. června 2018 13:16 )

riha: Navíc je podporován demokratickou žumpou.

flora ( 2. června 2018 11:00 )

Dotaz přece položen byl, tázací větu určuje otazník . Vidím to i na nějaký problém s pochopením psaného textu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa