Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mrkev místo hamburgeru? Politici chtějí přimět Čechy jíst zdravější potraviny

Video se připravuje ...
Autor: mah, David Vaníček - 
16. září 2017
05:01

Lidé by si měli dát místo rychlého občerstvení zdravou zeleninovou svačinu. A kdo o své zdraví bude pravidelně pečovat, ten by mohl mít úlevy na pojištění. I takové plány mají experti politických stran na zdravotnictví, kteří se utkali ve Volebním souboji 2017. Politici se v debatě Blesku shodli na tom, že prevence je důležitá. Každý měl ale jinou představu, jak by měla vypadat.

„Určitě bych nešel represivní cestou,“ odmítl Vít Ulrych (KDU-ČSL) možnost postihů pro Čechy, kteří nechodí na pravidelné prohlídky. Podle něj je to úkol spíše pro zdravotní pojišťovny. Ty by podle něj měly zvýhodňovat klienty, kteří se nechávají pravidelně vyšetřit.

Podle Ulrycha by se vláda měla spíš inspirovat u preventivních programů, které fungují u prevence některých druhů rakoviny. Například u rakoviny děložního čípku nebo prsou podle Ulrycha fungují programy, kdy ženy dostávají pozvánky na preventivní vyšetření do schránek.

Represe jsou špatnou cestou i podle Bohuslava Svobody (ODS). Tomu se nelíbí ani pamlsková vyhláška. „Mnohdy naopak zákaz zafunguje tak, že si člověk řekne ‚je to zakázané, proto si to dám‘, zákaz prodeje cukrovinek tak obezitu nevyřeší,“ vysvětlil bývalý pražský primátor.

Prevence obezity by podle Svobody měla být především o výchově. Ta má podle něj začít už v rodině, ale zároveň je nutné, aby probíhala na celospolečenské úrovni, kdy se bude upozorňovat na to, co vše obezita způsobuje. „To je otázka na deset let, teprve pak je možné doufat, že obezita bude menším problémem než dnes,“ dodává expert ODS.

Za preventivní prohlídky výhody?

Podle Soňy Markové (KSČM) je nutné jít cestou prevence a zároveň lepší výchovy. „Prevenci by měli mít na starosti praktičtí lékaři, kteří by podle nás měli být branou do zdravotního systému,“ řekla expertka. Zdravotní pojišťovny by tak měly v první řadě bonifikovat ty praktiky, kteří se budou věnovat prevenci.

K zvýhodňování lidí, kteří chodí na preventivní prohlídky, by se podle Adama Vojtěcha přiklánělo také hnutí ANO. „Dokážu si představit debatu o snížení pojistného pro lidi, kteří chodí na preventivní prohlídky,“ popsal, jak by si takový systém představoval.

Bonifikovat je podle Vojtěcha nutné i lékaře, kteří na prevenci pracují. „Nechci paušalizovat, ale dnes existují praktici, kteří mají pacienty ve své kartotéce, ale mnoho let se s nimi nevidí,“ popsal v podstatě běžnou situaci. Bonifikaci by pak měli dostávat ti, kteří si své pacienty zvou na pravidelné prohlídky.

Prevence za použití výchovy je správnou cestou i podle náměstkyně ministra zdravotnictví Lenky Tesky Arnoštové (ČSSD). Ta ale odmítla, že by lidé měli být zvýhodňováni nebo sankcionováni za to, jak dochází na preventivní prohlídky. „Bylo by to postihování lidí za to, že si myslí, že jsou zdraví,“ vysvětlila. 

Lidem je podle ní třeba ukázat správné návyky a s touto výchovou začít už v dětství. „Je důležité, aby prevence probíhala už ve školách, kde se vytvářejí návyky, z toho důvodu si myslím, že pamlsková vyhláška ukazuje dětem, co je zdravé a co ne,“ dodala Arnoštová.

Jsou zdravé potraviny drahé? Politici se neshodli

„Osobně bych podpořila domácí provozovatele a domácí řetězce, tak aby se zdravější jídlo dostalo i k lidem a zároveň zlevnilo,“ nastínila Lenka Teska Arnoštová  svůj plán. Jeho cílem by mělo být dát možnost i lidem s nízkými příjmy stravovat se zdravě.

Do ochrany českých výrobců by se potom podle Arnoštové měl více zapojit i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který by měl lépe dohlížet na to, že na producenty netlačí řetězce z pozice významné kupní síly.

S náměstkyní ministra zdravotnictví ale nesouhlasil Adam Vojtěch, který v debatě zastupoval ANO. „Stát jen těžko může regulovat ceny potravin, bylo by to zbytečné zasahování do tržního prostředí,“ zmínil.

Podle Vojtěcha dnes existují možnosti, jak si zdravé jídlo nakoupit levně. „Máme tady různé farmářské trhy a podobně, kde lidé můžou získat kvalitní potraviny za rozumné ceny,“ dodal.

Stát ale podle něj nemůže lidem nakazovat, co mají jíst. „My bychom měli dělat osvětu, říkat lidem, že to způsobuje obezitu i to, že nekvalitní strava je rizikový faktor pro vznik různých nemocí,“ popsal zástupce ANO, jakou roli by měl mít ve zdravém stravování stát.

S názorem, že již dnes jde zdravé potraviny koupit za rozumné ceny, souhlasil i Jiří Skalický (TOP 09). „Problém je spíš obrácený. Ptal bych se spíše, zda jsme tak bohatí, abychom mohli jíst nezdravě,“ řekl. Podle něj dnes zdravá svačina naopak vyjde levněji než naopak jídlo z fastfoodu.

Video  Nápady politiků proti obezitě: Kdo vynechá hamburger, zaplatí méně za pojištění.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
zadnice ( 16. září 2017 10:45 )

Tihle "POLITICI" nás budou neustále otravovat ve všech oblastech života! NAŘÍZENÍ, ZÁKAZY, TRESTY, atd. nic jiného nemí než ztrpčovat život občanů a dobře si žít za jejich daně!!!

ivoadler ( 16. září 2017 10:42 )

Tak tahle cenzura se opravdu povedla. Co je na p a n g a s u nepřístojného? Už jste tupější než komunisti!

ivoadler ( 16. září 2017 10:37 )

Kaufland nabízí různé druhy ryb, pochopitelně mořských. Zdravější sladkovodní ani náhodou. Je to vina Kauflandu, že preferuje dovážené výrobky, nebo je to vina našich výrobců, že nedokážou nabídnout českého kapra ve standardní kvalitě a kdykoliv? Když to dokážou (komunističtí) Vietnamci s pan***m,, proč ne (kapitalističtí) Češi s kaprem?

Milann ( 16. září 2017 10:06 )

Nebo někdo chce aby jsme vychcípali nebo z nás udělali alespoň otroky, je to mazanější tah než před pokusem který začal před 79 lety.

al.bunda ( 16. září 2017 08:20 )

Viděl jsem jeden krásný film kde bachař řve na vězně: "budeš srát až tě pošleme srát,budeš chcát až tě pošleme chcát a budeš žrát až tě pošleme žrát,rozumíš ty šmejde?".Takže asi takovou představu má EU o fungování lidí pod jejím úžasným vedením

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa