Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volby 2017: Lídři v Jihočeském kraji

Autor: pet, ČTK - 
15. srpna 2017
18:54

Vizitky volebních lídrů stran v Jihočeském kraji.

ANO:

Radka Maxová (49) – poslankyně (od října 2013), předsedkyně jihočeské organizace hnutí ANO (od 2012). Vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, poté učila na střední škole v Chrudimi. Po přestěhování na jih Čech pracovala v České zemědělské a potravinářské inspekci a později jako manažerka působila v potravinářském průmyslu nebo kosmetické firmě. Předtím, než se stala poslankyní, byla ředitelkou jakosti v Kosteleckých uzeninách, které patří pod holding Agrofert. Od srpna 2012 do března 2013 byla místopředsedkyní ANO, od roku 2014 je zastupitelkou Tábora, od loňského podzimu zasedá v zastupitelstvu Jihočeského kraje. Je vdaná, má dvě děti.

VIDEO: Jak Maxové utekli kolegové a jak se chtěla stát hejtmankou

Video  Nejdřív jí utekli kolegové, teď chce být poslankyně Maxová z jihu Čech hejtmanka.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

ČSSD: 

Ondřej Veselý (41) – advokát, bývalý starosta Písku (2010 až 2014). Rodák z Krnova absolvoval v roce 1999 Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni a poté pracoval pět let jako podnikový právník Lesů ČR. Později byl dva roky koncipientem a od roku 2006 působí jako advokát. V roce 2003 vstoupil do sociální demokracie a od roku 2006 zasedá v píseckém zastupitelstvu, čtyři roky byl starostou města. Mezi roky 2008 až 2016 také zasedal z zastupitelstvu Jihočeského kraje, loni na podzim již mandát neobhájil. Je ženatý, má tři děti.

KDU-ČSL:

Jan Bartošek (45) – místopředseda KDU-ČSL (od června 2013), poslanec (od října 2013), místopředseda Sněmovny (od února 2014). Vystudoval Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích, Českou zemědělskou univerzitu v Praze a specializační studium dramaterapie na univerzitě v Olomouci. Pracoval jako terapeut v Terapeutické komunitě Podcestný Mlýn a jako externí pedagog na vysokých školách v Olomouci a Jihlavě. Mimo jiné předsedá krajskému výboru KDU-ČSL v Jihočeském kraji, je členem zastupitelstva Dačic na Jindřichohradecku a zastupitelstva Jihočeského kraje. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 2006. Je ženatý, má dva syny.

VIDEO: Bartoška o potřebách rodiny třetího tisíciletí

KSČM:

Vojtěch Filip (62) – předseda komunistické strany (od října 2005), poslanec (od 1996, s přestávkou od srpna do října 2013), místopředseda Sněmovny (od listopadu 2013, předtím v letech 2002 až 2010). Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (nyní Masarykovy univerzity) v Brně (1978), poté pracoval až do roku 1990 jako právník v podniku Sfinx České Budějovice. Do KSČ vstoupil v roce 1983, v letech 1984 až 1990 byl poslancem Městského národního výboru v Českých Budějovicích.

Od června 1990 do prosince 1992 zasedal ve Sněmovně lidu Federálního shromáždění, v letech 1994 až 2002 byl členem českobudějovického zastupitelstva. Mezi roky 2004 a 2005 byl místopředsedou KSČM. Podle archivních dokumentů spolupracoval s tajnou policií StB. Podle soudního rozhodnutí z 90. let ale nešlo o vědomou spolupráci. Filip sice pro tehdejší rozvědku pracoval, nevěděl prý ale, že organizačně spadá pod StB. Je ženatý, má dvě děti.

ODS:

Jan Zahradník (68) – poslanec (od října 2013), někdejší hejtman Jihočeského kraje (2000 až 2008). Absolvoval učitelství na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze a od roku 1972 pracoval jako středoškolský učitel na různých českobudějovických gymnáziích. V roce založil soukromé Česko-anglické gymnázium, které až do zvolení hejtmanem vedl. Spoluzakládal Občanské fórum středoškolských učitelů Jihočeského kraje, v roce 1990 vstoupil do politiky jako člen zastupitelstva Českých Budějovic, kterým je dodnes, od roku 1992 jako člen ODS. Krajským zastupitelem byl mezi roky 2000 a 2012 a znovu od voleb loni na podzim. V minulosti se neúspěšně ucházel také o senátorský mandát. Je ženatý, má dvě dcery.

Piráti:

Lukáš Kolařík (33) – podnikatel, předseda krajského sdružení strany. Vystudoval počítačové systémy na střední odborné škole v Blatné, poté krátce pracoval ve strojírenské firmě. Většinu kariéry se věnuje elektronice a výpočetní technice, pracoval jako obchodník a vedoucí servisu, pět let byl manažer prodejny se spotřební elektronikou. V současnosti se jako živnostník stará o telekomunikační síť místního poskytovatele internetu a věnuje se poradenství v oblasti IT. Je také místopředsedou občanského sdružení RallyFans Katovice. Členem Pirátů je od vzniku strany, loni se neúspěšně ucházel o funkci krajského zastupitele. Je otcem tří dětí.

Realisté:

Jiří Horecký (39) - Jeho profesní dráha začala v r. 1999, kdy se stal ředitelem Farní charity v Táboře, následně pracoval od r. 2003 jako ředitel G-centra Tábor, domova pro seniory. Od r. 2008 působí jako prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, od r. 2013 jako prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR, která zastupuje a hájí zájmy více než zhruba 9000 zaměstnavatelů s více než 800 000 zaměstnanci, zejména v oblasti veřejných služeb – zdravotnictví, školství, kultury, sociálních služeb, odpadového průmyslu apod. V roce 2016 byl zvolen prezidentem Evropské asociace poskytovatelů dlouhodobé péče E.D.E. Je autorem 50 odborných článků a řady studií, je členem Vědecké rady Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, členem Rady vlády pro seniory a stárnutí populace, členem Rady vlády pro veřejnou správu, členem Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, členem Rady kvality ČR a řady dalších odborných platforem, uskupení, komisí a skupin.

SPD:

Miloslav Rozner (40) – hudební manažer, člen předsednictva strany. Do Poslanecké sněmovny kandidoval už před čtyřmi roky za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Věnuje se pořádání hudebních akcí, zejména koncertů převážně českých a slovenských rockových kapel. Spolupracuje například se skupinou Argema nebo slovenskou Metalindou. Má také zkušenosti s provozováním kulturních domů v řadě obcí na jihu Čech. Je ženatý, má dva malé syny.

STAN:

Jiří Švec (41) – Od roku 2010 je starostou Lišova a od roku 2016 zastupitel a později i radní Jihočeského kraje. V komunální politice je aktivní od roku 2002, kdy byl zvolen předsedou místní samosprávy ve Velechvíně, místní části města Lišov. Ve volbách v roce 2002 také kandidoval jako nestraník za ČSSD do Zastupitelstva města Lišova, ale neuspěl. O čtyři roky později byl zvolen zastupitelem jako nestraník za SNK ED a stal se místostarostou a po volbách v roce 2010 starostou města Lišov (kandidoval jako nezávislý). Post obhájil i ve volbách v roce 2014.

V krajských volbách v roce 2012 kandidoval za STAN v rámci subjektu „TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj“ do Zastupitelstva Jihočeského kraje, ale neuspěl. Od února 2016 je předsedou jihočeské organizace hnutí STAN. V krajských volbách v roce 2016 byl lídrem subjektu „PRO JIŽNÍ ČECHY“ (tj. STAN, HOPB a TOP 09) v Jihočeském kraji. Byl zvolen krajským zastupitelem a letos v dubnu 2017 se stal radním kraje. Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 kandidoval za STAN v rámci koalice TOP 09 a STAN v Jihočeském kraji, ale neuspěl. Na republikovém sněmu STAN v Praze byl letos v březnu zvolen členem předsednictva hnutí. Vystudoval obor regionální politika na Vysoké škole evropských a regionálních studií, je ženatý a má dvě děti.

Švec Jiří Švec Jiří | web TOP 09

TOP 09:

Pavel Klíma (46) – ředitel základní školy v Malšicích (od roku 2003), zastupitel Jihočeského kraje (od roku 2016). Táborský rodák vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, sedm let učil na základní škole v Táboře, poté se stal ředitelem malšické školy. Od roku 2006 se angažuje v komunální politice jako zastupitel Malšic, nejprve kandidoval jako nestraník za místní sdružení nezávislých kandidátů, od roku 2014, kdy se stal členem strany, za TOP 09. Od června 2015 je místopředsedou jihočeského organizace TOP 09. Loni na podzim byl zvolen do krajského zastupitelstva, ucházel se také o senátorský mandát. Je ženatý a má tři děti.

Zelení:

Pavel Himl (46) – historik, vysokoškolský pedagog, zastupitel Prahy 5 (od 2014, předtím v letech 2006 až 2010). Vystudoval český jazyk a dějepis na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, doktorát získal na univerzitě v Saarbrückenu a titul docenta má z Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 2004 vyučuje na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy, jako historik se věnuje dějinám 17. a 18. století. Do komunální politiky se zapojil jako nestraník na kandidátce Zelených, do strany později vstoupil, dnes vede její odbornou sekci pro vzdělávání a vědu. Zasazuje se také o práva gayů a leseb. Loni kandidoval do Senátu v Českém Krumlově.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 NALEZNETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa