Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Volby 2017: Lídři v Pardubickém kraji

Autor: pet, ČTK - 
15. srpna 2017
17:00

Vizitky volebních lídrů stran v Pardubickém kraji.

ANO:

Martin Kolovratník (42) – novinář a manažer, který byl v roce 2013 zvolen jako nestraník za hnutí ANO do Poslanecké sněmovny, kde je předsedou volební komise a hospodářského výboru. Je také členem dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury a od října 2014 je zastupitelem rodných Pardubic a jedné z pardubických městských částí. Vystudoval Dopravní fakultu Jana Pernera Univerzity Pardubice. Poté působil ve stavebnictví, v Telecomu a byl manažerem v Českém rozhlase. Loni neúspěšně kandidoval v krajských volbách a v minulosti figuroval mezi kandidáty na post ministra dopravy. Ženatý otec dvou synů je členem a bývalým prezidentem Rotary klubu Pardubice.

Martin Kolovratník Martin Kolovratník | profimedia

ČSSD:

Jan Chvojka (36) – poslanec (od roku 2010) a ministr pro lidská práva, kterým se stal loni v listopadu. V letech 2014–2016 byl také zastupitelem města Chrudimi a od loňska je zastupitelem Pardubického kraje a předsedou ČSSD v Pardubickém kraji. Členem ČSSD je od roku 2007, do Sněmovny se v roce 2010 dostal díky tehdejšímu masivnímu „kroužkování“, v Pardubickém kraji kandidoval na posledním 19. místě a preferenční hlasy ho vynesly na druhé místo. Opětovně zvolen byl v roce 2013. Před vstupem do Sněmovny pracoval jako právník na odboru strategického rozvoje kraje a evropských fondů Krajského úřadu Pardubického kraje. Rodák z Hlinska vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně (2004), získal titul JUDr. na Právnické fakultě UK (2009). V roce 2015 dal Chvojka podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) kvůli vystoupení skupiny Ortel, jejíž texty jsou často zaměřeny proti menšinám, v přímém přenosu udílení cen Český slavík. Vysílací rada ale neshledala na účasti kapely nic nezákonného a oznámila, že se jím nebude dále zabývat. Je ženatý, má čtyři děti.

VIDEO: Chvojka o demisi vlády: „Bavili jsme se o ní jen 5 minut“

KDU-ČSL:

Marek Výborný (41) – ředitel gymnázia, pedagog a zastupitel rodného města Heřmanův Městec (od roku 2006). V minulosti byl i radním tohoto města. V roce 2012 byl zvolen zastupitelem Pardubického kraje, do zastupitelstva kraje kandidoval z dvacátého místa a preferenční hlasy ho vynesly až na třetí místo. Z funkce odstoupil, protože krátce poté se stal ředitelem pardubického gymnázia Mozartova a ze zákona nemohl být zastupitelem a ředitelem zároveň. Jako pedagog se zaměřuje na dějepis, základy společenských věd a latinu. Vystudoval Univerzitu Palackého v Olomouci, je vášnivým skautem, působí ve vedení pěveckého sboru a je členem České křesťanské akademie. Je ženatý a má tři děti. Jeho otcem je bývalý ministr a soudce Ústavního soudu ČR Miloslav Výborný, který je nyní soudcem Nejvyššího správního soudu.

KSČM:

Václav Snopek (65) – poslanec (2006–2010 a od roku 2013) a zastupitel Pardubic a Pardubického kraje. Původně vyučený automechanik vystudoval moskevský Ruský státní sociální institut (dnes univerzita) a moskevskou státní Univerzitu společenských věd. Poté působil jako sociolog. V Poslanecké sněmovně pracuje v Hospodářském výboru, je místopředsedou podvýboru pro inovace, letectví a kosmonautiku a členem podvýboru pro energetiku. Zastupitelem Pardubického kraje byl v letech 2004 až 2007 a je jím opět od roku 2012. V zastupitelstvu Pardubic je od roku 1994. Poslancem se stal v roce 2006, v roce 2010 ale svůj mandát neobhájil, třebaže byl v čele kandidátky. V roce 2013 se ze čtvrtého místa dostal na druhé místo a vrátil se do Sněmovny. Několikrát neúspěšně kandidoval do Senátu. Rodák z Vysokého Mýta je ženatý, má dvě děti. 

ODS:

Simeon Karamazov (53) – vědec, pedagog, zastupitel Pardubic a poslanec (od roku 2013). Vystudoval Fakultu elektrotechnickou ČVUT v Praze. Po studiích krátce pracoval jako programátor, v roce 1991 zahájil akademickou dráhu na Univerzitě Pardubice, kde osm let působil jako děkan Fakulty elektrotechniky a informatiky. Kromě pedagogické činnosti se věnuje i vědě a výzkumu. Publikoval v renomovaných zahraničních periodikách a vystupoval na mezinárodních konferencích v oblasti fyziky. V roce 2009 byl jmenován profesorem. Do politiky vstoupil v roce 1998 jako zastupitel a radní města Pardubic. Byl také zastupitelem Pardubického kraje a v roce 2013 byl zvolen poslancem, když ze čtvrtého místa kandidátky díky preferenčním hlasům poskočil na první místo. Pardubický rodák je ženatý, má syna a dceru.

Piráti:

Mikuláš Ferjenčík (30) – zastupitel hlavního města Prahy, kde je členem Výboru pro územní rozvoj a územní plán. Je také vedoucím mediálního odboru Pirátů. Během středoškolských studií strávil díky nadaci Open Society Fund dva roky v Essexu ve Velké Británii, kde složil i tamní maturitní zkoušku. Po necelých dvou letech následně strávených na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy se vydal na Fakultu strojní ČVUT. V Pirátské straně například koordinoval protesty proti kontroverzní dohodě proti padělatelství ACTA nebo kampaň Internet bez cenzury.

Realisté:

Alexandr Tomský (70) - Po studiu mezinárodních vztahů a ekonomie na London School of Economics a politické filosofie a pedagogiky na London Institute of Education pracoval v politologickém ústavu Keston College jako analytik se specializací na střední Evropu a opozici (disent) vůči komunistickému režimu. Později řídil v Londýně katolickou charitativní organizaci Aid to the Church in Need. V roce 1981 založil a deset let vedl exilové nakladatelství Rozmluvy specializující se na doma zakázané autory a na konzervativní politickou filozofii. Domů se vrátil 1.12.1989, poté vedl nakladatelství Academia a vydavatelství Národního divadla. Přednášel politické a kulturní dějiny na New York University v Praze. Překládá z anglického jazyka a vydal rozsáhlý výbor z politické žurnalistiky G. K. Chestertona. Léta vystupuje a publikuje v českých médiích.

SPD:

Jiří Kohoutek (52) – živnostník z Horního Jelení. Jeho firma se specializuje na finanční služby a realitní obchody. Loni neúspěšně kandidoval za SPD do krajského zastupitelstva v Pardubickém kraji.

STAN:

Michaela Matoušková (38) – od roku 2010 je starostkou Řečan nad Labem na Pardubicku, kde žije s dcerou a partnerem. Podniká v oboru daňového a účetního poradenství, vystudovala obor Veřejná správa a regionální rozvoj na České zemědělské univerzitě v Praze (ČZU) a studovala také na Ústavu práva a právní vědy. Je členkou Finančního výboru Pardubického kraje a členkou předsednictva Komory obcí Svazu měst a obcí ČR a členkou finanční komise Svazu měst a obcí ČR. Působí rovněž jako lektorka pro veřejnou správu.

TOP 09:

Jiří Skalický (63) – dlouholetý radní Pardubic, poslanec (od roku 2010) a člen předsednictva strany. Vystudoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové a od roku 1978 pracuje v Pardubické nemocnici, od roku 1991 ve funkci primáře oddělení klinické biochemie a diagnostiky. Působí také jako pedagog a v roce 2008 absolvoval doktorandské studium na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Do politiky vstoupil v roce 1998, kdy se stal zastupitelem a radním Pardubic. Od roku 2010 je za TOP 09 poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V roce 2013 svůj mandát obhájil, pracuje ve výboru pro zdravotnictví a výboru pro obranu. Od roku 2010 je členem a od března 2014 místopředsedou Správní rady VZP. Rodák z Ústí nad Orlicí je ženatý, má dvě děti.

Jiří Skalický z TOP 09 v debatě Blesku Jiří Skalický z TOP 09 v debatě Blesku | David Malík

Zelení:

Monika Horáková (33) – novinářka, překladatelka a zastupitelka Prahy 2 (od roku 2014), kde nyní žije. Od roku 2016 je členkou předsednictva Strany zelených. Vystudovala Vyšší odbornou školu publicistiky, žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a Informační studia a knihovnictví na Filozofické fakultě UK. Několik let sbírala zkušenosti v Rakousku. Pracovala v rakouských i českých médiích, nyní působí jako překladatelka. Matka dvou dětí se zaměřuje se sociální témata a komunitní aktivity.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa