Z představy toho, že by musel vyrazit na úřad práce, kterému kdysi jako ministr šéfoval, si Zdeněk Škromach hlavu příliš nedělá. Co nejdříve si chce si najít nové uplatnění, ať už v ČSSD nebo v oboru, který je politice na míle vzdálený - v elektrotechnice. „Zaregistroval jsem, že na trhu práce je nedostatek schopných elektrikářů. Elektro je obor, který mi byl vždycky velmi blízký,“ řekl Škromach, který právě elektrotechniku studoval na střední i vysoké škole.

Více času teď bude mít nejen na svá tři vnoučata nebo vyjížďky na kole a turistiku, ale také na své legendární komentáře z bazénku. „Hovory budou pokračovat, je tady prostor pro oslovování lidí. A ve svých názorech budu moci být méně politicky korektní, než jsem byl doteď,“ myslí si končící senátor.

„Věnoval jsem se práci v parlamentu na plný úvazek a nedělal jsem si žádná zadní vrátka. Ale konec vnímám pozitivně a jako hledání dalších cest do budoucna,“ přiznal Škromach a znovu naznačil, by že mohl ucházet třeba o funkci prezidenta. „Předpokládám, že Miloš Zeman bude v dalších volbách kandidovat, tak na to mám ještě dalších 6 let,“ dodal.

Trochu si Škromach „rýpl“ i do ČSSD. „Mrzí mě trochu úpadek sociální demokracie, který nastává. Pokud bude zájem o mé služby pro stranu, pomůžu získat zpátky voliče, kteří nám utekli,“ uvedl s tím, že strana by rozhodně neměla hledat viníky z neúspěchu v krajských a senátních volbách a soustředit se na ty nadcházející do Sněmovny. „Pokud se to zvrhne v bratrovražedný boj uvnitř strany, tak to můžeme rovnou odmávat a předat novému vůdci panu Babišovi,“ dodal Škromach.

Propadli i Mládek nebo žokej Váňa

Poraženým v senátním boji je také Škromachův stranický kolega a ministr průmyslu Jan Mládek. Ten před volbami prohlásil, že pokud neuspěje, dá svou ministerskou funkci k dispozici, což po skončení voleb také potvrdil. Kdy tak učiní, zatím neupřesnil, premiér Bohuslav Sobotka však v sobotu řekl, že jeho rezignaci nežádá.

V druhém kole neuspěl ani žokej Josef Váňa (za ANO), který si hodně věřil po úspěchu v krajských volbách v Karlovarském kraji, kde ho voliči vykroužkovali z 30. místa kandidátky do zastupitelstva.

Josef Váňa ve volbách do Senátu neuspěl.
Autor: Foto CNC - Dominik Bareš

„Jsem z toho zklamaný a beru to rozpačitě. Lidé si zvolili jistotu, tak ji mají,“ komentoval výsledky pro Blesk.cz Váňa, který však prohru bere sportovně. „Už jsem si zvykl vysedávat na radách, takže bych to zvládl i v Senátu,“ reagoval na svá dřívější prohlášení, že je hodně vznětlivý a dokáže si prosadit svou, což by v parlamentu nemuselo být vítáno s nadšením.

Fotogalerie
15 fotografií