Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kraje se rozhodnou, zda budou dál proplácet poplatky

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pes - 
4. června 2010
19:00

Krajské a městské samosprávy, které jsou zřizovatelem zdravotnických zařízení, se mají samy rozhodnout, zda přestanou proplácet zdravotnické poplatky, nebo je budou proplácet bez ohledu na to, kdo zdravotní zařízení zřizuje.

Dohodlo se na tom v pátek předsednictvo ČSSD. Na tiskové konferenci po jednání to řekl jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek. Kraje a města se mají rozhodnout do 21. června a své stanovisko předat antimonopolnímu úřadu.

Pardubický hejtman Radko Martínek v pátek odpoledne informoval, že z rozhodnutí hejtmanů kraje přestanou poplatky ve svých nemocnicích a lékárnách hradit nejpozději koncem června. Martínkův kraj je už proplácet přestal 2. června. Hejtmani ještě čekali na dnešní jednání předsednictva ČSSD. Po něm se ale ukázalo, že jejich postup zřejmě není jednotný. Hašek uvedl, že v Jihomoravském kraji teprve chystají analýzu a až pak se ve věci poplatků rozhodnou.

Předsednictvo reagovalo na výhrady Evropské komise (EK), podle níž může být proplácení zdravotnických poplatků formou nedovolené veřejné podpory. ČSSD přitom právě s návrhem proplácet poplatky vyhrála krajské volby na podzim 2008. Kraje ovládané sociálnědemokratickými hejtmany dosud za vracení poplatků utratily přes 600 milionů korun.

ambree ( 7. června 2010 17:44 )

Však ČSSD před volbami avizovala, že pok nebudou ve vládě,s proplácením poplatků již nebudou moci pokračovat. A to je koneckonců dobře. Ať si to vyžerou ti, co "pravici" volili.

karamelka ( 5. června 2010 21:00 )

http://www.youtube.com/watch?v=S7uKBAfAHc8

gogo ( 4. června 2010 20:44 )

Po těchto volbách proplácení končí. Zapomeňte .... A nejen to. Skončí i značná část nemocnic. Mladí se tomu mohou smát a ti starší ? Mají prostě smůlu. Tak zní výsledek svobodných voleb... A 40% těch, kteří se volby vykašlali, tak nyní se ODS opět vykašle na ně ... Bude mít totiž zcela jiné zájmy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa