Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Klaus si pozval lídry na Hrad

Autor: ČTK, oj - 
30. května 2010
19:06

Prezident Václav Klaus si pozval na pondělí na Pražský hrad ke lídry všech stran, které se dostaly do sněmovny. Jednat s nimi bude postupně, v pořadí podle jejich volebního zisku. Všichni předsedové stran pozvání přijali.

Jako první půjde na Hrad Sobotka

Jako první přijde na Hrad v 10:00 místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který převzal vedení ČSSD poté, co v reakci na výsledek voleb odstoupil Jiří Paroubek. ČSSD sice volby vyhrála, ale šanci na sestavení koalice má spíše ODS spolu s TOP 09 a Věcmi veřejnými. Tyto tři strany chtějí už v pondělí zahájit podrobná vyjednávání o budoucí vládě.

Sobotka nicméně stojí o šanci pokusit se o sestavení vlády jako první, i když k výsledku své mise je skeptický. Prezident se dříve držel toho, že jako prvního jednáním pověřil vítěze voleb. Podle lídra ODS Petra Nečase na vítězství ve volbách nestačí pouze zisk největšího počtu hlasů. Musí podle něj existovat i možnost koaliční dohody. Rozhodnutí ale Nečas nechává na prezidentovi. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg míní, že by bylo lepší nechat Sobotkovi prostor, aby nevznikly pochybnosti.

Koho pověří Klaus sestavením vlády?

Klaus v sobotu při sledování průběžných výsledků voleb na dotaz, zda pověří sestavením vlády vítěze voleb, odpověděl, že důležité budou i výsledky dalších stran. "Myslím, že tak nějak to bude, ale víme, že se to ještě může velmi zamotat, bude záležet, kdo skončí na dalších místech a s jakým ziskem," konstatoval.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa