Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kníže Karel: John je čertík druhé kategorie!

Autor: šim, pet - 
30. května 2010
20:17

Věcná, nudná a ospalá! Taková byla první povolební debata pěti lídrů stran, které se dostaly do Poslanecké sněmovny. Jen tu a tam létali čertíci.

"Celá dnešní debata byla variací na to, jak nic neříct, a přitom říct,“ zhodnotil výkony lídrů pro Blesk.cz politolog Jan Kubáček. Podle očekávaní se lídři stran jen „oťukávali“, mentorsky opakovali své programy a nic zásadního neřekli. U všech zúčastněných tu byla snaha ukázat vůli dohodnout se, ale podle vlastních podmínek," míní politolog Kubáček. "

V jasně růžové košili a modrým motýlkem byl Karel Schwarzenberg, jehož strana TOP 09 se fakticky stala vítězem voleb, nejvýraznějším řečníkem debaty. I když se často opíral lokty o pultík a chvílemi i klimbal, mluvil jasně a rozhodně. „Voliči už prokázali odvahu a teď jde o to, aby stejně odvážní byli i politici," řekl Schwarzenberg. Sám se prý bojí jen čertíků, kteří mohou dohodu zkomplikovat.

"Politici jsou ješitní, podléhají pokušení potvrdit si své ego..." John si označení čertík vztáhnul na sebe a knížepán mu udělil "pekelnou" lekci  „Jste čert nikoli první kategorie, ale až druhé kategorie," řekl Karel Schwarzenberg na adresu předsedy VV.


Právě Johnův výkon budil rozpaky a naznačil, že to s ním nebude jednoduché.  Nejprve neuměl odpovědět na Moravcovu otázku, zda si myslí, že je politik, nebo odborník. „Já jsem asi učeň," odpovídal zmateně. A pak ukázal, že není moc silný v počtech. John prohlásil, že chce zrušit desetinu z 450 tisíc státních úředníků. „To umíte špatně počítat,“ opravil ho moderátor Václav Moravec a vysvětlil mu, že bez učitelů a policistů je úředníků jen 160 tisíc. „Tak to znamená propouštění jen 16 tisíc úředníků. Bude to menší úspora, než jsme čekali,“ konstatoval zklamaně John.

Prezident Václav Klaus nejspíš jako prvního pověří sestavením vlády vítěze voleb, tedy po Paroubkově odstoupení Bohuslava Sobotku. Odevzdaný a unavený Sobotka v debatě prohlásil, že to přijme, ale sám si nedává velké šance.

Zato lídr ODS Petr Nečas začal hned v sobotu večer jednat se šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a ráno pak i se šéfem VV Radkem Johnem. A už si také řekl o post premiéra. „Je šance na rychlé sestavení vlády "rozpočtové odpovědnosti", věřil si. Vítězem je podle něj ten, kdo je schopen složit většinu.V nejbližších dnech začnou tříčlenné vyjednávací týmy TOP 09 a VV jednat s ODS o koaliční vládě.

 

 

karamelka ( 31. května 2010 23:58 )

jsme tu opět! http://www.youtube.com/watch?v=S7uKBAfAHc8

karamelka ( 31. května 2010 23:54 )

jsme tu opět! http://www.youtube.com/watch?v=S7uKBAfAHc8

antoniocosi ( 31. května 2010 12:00 )

se můžete přeskočit co? jste si mysleli že lidi jsou úplně mimo nebo co? prostě jen zvolili menší zlo, to je celé... Jinak zdravím kukuku,krakonos a spol a přeji všem pevné zdraví...

mujboze ( 30. května 2010 23:19 )

...volby sice změnily politický poměr...ale nemohli změnit jednu konstantu...české DNA, a to je všem stejné....přesně, jak ta debata

zikkurat ( 30. května 2010 22:25 )

Jak s Trautenberkem a "férovým klukem" šili čerti druhé kategorie. Režie: Křišťálový Petr

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa