Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Volby skončily, co říkají politici a osobnosti?

Fotografie
Jiří Paroubek dorazil do Ústí nad Labem  (Autor: internal)
Autor: jos, rvs - 
29. května 2010
14:38

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME: Parlamentní volby 2010 skončily. Paroubek vítězství neslaví, pravice si oddychla. Co řekli John, Svoboda, Paroubek a ostatní o těchto volbách?

Vojtěch Filip (KSČM): "Je jasné, že došlo k přeskupení na politické scéně," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. "Je mi trochu líto, že občané často dali hlas buď recyklovaným politickým stranám, nebo těm, u kterých zatím nevíme, jak se zachovají. Snad nebudou zklamáni. Již dříve jsem řekl, že očekávám velkou koalici a stále si to myslím. Čekal jsem větší volební účast, ale jak se zdá, závěr volební kampaně lidi spíš otrávil. Obě největší politické strany ztratili kvůli agresivní volební kampani okolo 10 % hlasů," dodal Filip.

Miloš Zeman (SPOZ): "Víte, když politik neuspěje, nemá právo nadávat svým voličům, ale jen sám sobě. A já si tedy tak lehce nadávám a říkám si: Ty starý jezevče z Vysočiny, proč si na 6 měsíců vylézal z nory. Já tedy výsledky voleb respektuji, vítězným stranám gratuluji a vracím se zpět do nory. Myslím si, že hranice 5% nebyla pro naši stranu nereálná. Možná jsme jen kampaň začali pozdě. Chtěli jsme vytvořit alternativu současné demagogické ČSSD, tak jako TOP 09 vytvořila alternativu pro ODS. To se myslím povedlo, ale nestačili jsme to voličům dostatečně sdělit. Kdo prohraje, měl by z kola ven. Strana tedy přijde o svého předsedu. To ale neznamená, že ji přestanu i nadále podporovat."

Ivan Langer (ODS) byl v olomouckém obvodu, za který kandidoval, překroužkován. Možná končí v politice. "Nic se neděje. Budu učit na vysoké škole," řekl "Íčko" reportérům České televize.

Cyril Svoboda (KDU-ČSL): "Prohráli jsme velkou bitvu. Nejlépe ještě v červnu bude potřeba svolat sjezd a zvolit nové vedení. Na funkci předsedy samozřejmě rezignuji a nebudu znovu kadidovat. Prohráli jsme těsně, ale prohráli jsme a prohrál Cyril Svoboda. Rád bych ale podotkl, že ztratily všechny strany establishmentu, tedy ODS, ČSSD, KDU-ČSL i Strana zelených a je to dle mého názoru velká škoda pro Českou republiku. Rád bych ale poděkoval voličům, kteří nám věřili," řekl Cyril Svoboda na tiskové konferenci.

Jiří Paroubek z Ústí nad Labem: "Chci poděkovat spolupracovníkům za přípravu volební kampaně. Také chci poděkovat voličům v tomto kraji. Věci veřejné a TOP 09 jsou dosáhli dobrých výsledků, což souvisí se zeslabením ODS v tomto kraji. Je to fenomén těchto voleb, že lidé preferovali menší politické strany. Je to trend, který byl znám z předvolebních odhadů. Nechci uzavírat celkovým hodnocením, ještě nejsou sečteny všechny hlasy. Lidé si vybrali směr, kterým má republika jít a je to jiný směr, než nabízela sociální demokracie. Na analýzy je ještě čas. Žádné emoce, ani pozitivní, ani negativní, se mnou necloumají."

V průběhu soboty také řekli:

Jiří Dolejš (KSČM): "Počkáme ne sečtení všech okrsků. Zatím se ale zdá, že ti nejohroženější občané ČR o výsledku voleb rozhodli tím, že volit nepřišli."

Ivan Langer (ODS) pro Blesk.cz: "Zatím mě nic nepřekvapilo. Podobná čísla jsem čekal. Dokonce jsem se vsadil, že ODS volby vyhraje. O co? To prozradím až po vyhlášení výsledků. Teď si jdu dát dvojku vína," řekl dobře naladěný Langer.

Jiří Paroubek dorazil do Ústí nad Labem Jiří Paroubek dorazil do Ústí nad Labem | Blesk - Jana Ulrichová

Jiří Paroubek (ČSSD): "Nechci nic komentovat, počkám na celková čísla." V 16:30 by měl podle předchozího plánu svolat Paroubek tiskovou konferenci.

Pavel Drobil (ODS): "Věříme, že KDU-ČSL se dostane nad pětiprocentní hranici a bude možno pak sestavit opozici proti ČSSD a KSČM. Výsledek ODS v Moravskoslezkém kraji mě nětěší (16%), ale v tomto regionu nikdy ODS neměla dobré výsledky. Myslím, že se na tom podepisuje sociologické složení v tomto kraji."

Petr Nečas (ODS): "Děkuji všem pravicovým voličům. Děkuji, že lidé nepodlehli populistickému mámení. Tato čísla jsou zatím hodně předběžná, ale pokud by se potvrdila, pak to znamená možnou cestu k odpovědnosti, po které jsme vždy volali."

Ondřej Liška (Zelení): "Jde o odhady, ne o výsledky. Hlasy se sčítají od malých obcí a podpora Zelených je největší ve velkých obcí. Vrásky si zatím nedělám, věřím, že naše čísla budou už je růst. V Evropských volbách jsme utrpěli drtivou porážku, nyní to už může být jen lepší. Připouštíme si, že z Poslanecké sněmovny můžeme odejít, jsme realisté. Ale odchodem ze Sněmovny Zelení určitě nekončí. Tyto volby jsou důležitá kapitola, ale čekají nás komunální volby a já věřím, že Zelení se na české politické mapě usadili natrvalo. Pokud by Zelení do Sněmovny neprošli, tak z toho jako předseda samozřejmě vyvodím osobní důsledky."

Bohuslav Sobotka (ČSSD): "Jsem přesvědčen, že se rozdíl mezi ČSSD a ODS bude zvětšovat, že se ČSSD posune k 30 %,“ řekl první místopředseda Bohuslav Sobotka, který už včera shodil límec kolem krku. Ten nosil poté, co ho na mítinku napadl opilec.

Ministr vnitra Martin Pecina (ČSSD), kterému dal Paroubek nůž na krk a chtěl od něj vítězství v Praze, reagoval na první výsledky voleb hodně podrážděně: "Nevěřím tomu, je to blbost, počkáme si,“ řekl Pecina pro Blesk.cz.

Petr Gandalovič z ODS: „Byla by to dobrá zpráva pro ČR, že se občané nedali zlákat na sliby. Je tu šance na vznik středopravé koalice,“ řekl v České televizi o prvních výsledcích voleb Petr Gandalovič. „Levice to přehnala se svými sliby. Slibovat 13. důchody bylo jednak nevěrohodné a jednak nebezpečné,“ dodal Gandalovič.

Petr Tluchoř z ODS: "Naším hlavním cílem bylo, aby po 20 letech nevznikla levicová vláda, do které by se dostali komunisté."

372521:gallery:true:true

Místopředseda ČSSD Milan Urban:"Bereme to zatím jako virtuální čísla, nejde z toho dělat žádné závěry. Před 4 lety se odhady lišily o 6 procent. Děkujeme všem voličům, kteří přišli a zejména těm, kteří dali hlas sociální demokracii".

Radek John (Věci veřejné): "Děkujeme voličům, vlili jste nám novou naději do žil. Doufali jsem, že výsledek bude dvouciferný. S tím se už dá něco dělat. Budeme se snažit prosadit maximum z našeho programu. Mám velikou radost, že jsme porazili KSČM."

Mírné oddechnutí v KDU-ČSL, která se drží na pětiprocentní hranici. Místopředseda strany Pavel Svoboda řekl: "Křesťanskodemokratický proud bude opět přítomen v české politice. Věřímu tomu. Je tu fenomén nových stran, co je nové, to je sexy, i když ty strany jsou mnohdy složeny ze starých politiků. Jsem vděčný těm voličům, co nám zůstali věrní. Voliči se rozmělnili, nedá se říct, kdo vzal KDU-ČSL hlasy."

Co si myslí celebrity?

Výtvarník David Černý: "Dobrý nápad byl tzv. studentské volby. Tam se mládež vyjádřila pro pravici a levice prohrála. To znamená, že do budoucna sociani nemají šanci."

509759:gallery:true:true

Hudebník Ondřej Hejma: "Podle mého názoru se zas tolik nezměnilo. Pravice zatím vypadá, že zvítězila, ale jsou tu problémy jako důchodová reforma atd. To jsou témata na víc než jedno volební období. Důležitá budou povolební jednání."

Módní návrhářka Beáta Rajská: "Jsem nadšená, že lidi přišli k volbám a nenechali se odradit negativní volební kampaní. Mladí mohou mít radost, že jejich aktivity a iniciativy, například na internetu, dopadli na úrodnou půdu."

Bývalý tajemník prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček: "Jsme pozitivně naladěn, zatím se zdá, že bude možno vytvořit vládnoucí většinu a stabilní vládu."

Pivovarník Stanislav Bernard: "Já jsem zatím opatrný. Počkám na celková čísla. Měsíce předem jsem byl nervózní, nyní jsem naladěn optimisticky. Po revoluci jsem byl nadšený, teď mě ten vývoj děsil, absence hrdosti a klientelismus. Říkal jsem si, že se něco musí stát."

Herečka Martha Issová (spoluautorka klipu Přemluv bábu): "Volby mě překvapily. Pozitivně. Za klipem Přemluv bábu si stojím. Šlo o to upozornit na to, že probíhá paušalizace. A řekli jsme si, že na to upozorníme právě paušalizací a nadsázkou. Jsem ráda, že jsme to udělali."

Politolog Michael Bradík: "Pokud by se odhady potvrdily, jednalo by se skutečně o velké překvapení. Je třeba se neukvapovat, výsledky exit polls se i v posledních sněmovních volbách od těch reálných dost lišily. Vyrovnaný výsledek voleb by nicméně mohl být důsledkem vysoké mobilizace voličů ve finále kampaně a s tím související vysokou volební účastí."

Co si myslí lidé na internetu?

"Jak hodnotí předběžné výsledky lidé na internetu? "Mazec, hustý, super překvápko!" Lidé jsou napjatí a zdá se, že někteří jsou dobře naladěni. Přirovnávají čekání na výsledky voleb k finále hokeji, nebo na čekání rozuzlení seriálu Ztraceni. Sečteny jsou 4% volebních okrsků.

e.44 ( 30. května 2010 01:15 )

To, že někdo zestárne, je nevyhnutelný proces a ne zásluha. Já bych rozhodně nechtěla, aby si mě někdo vážil jenom proto, že jsem stará. Snažím se žít tak, aby si mě lidi vážili bez ohledu na to, kolik mi je let. Takže Issovou a ostatní mladé plně chápu a souhlasím s nima.

roval ( 29. května 2010 20:21 )

Ano, takto se vyjadřuje ta nesprostější lůza. Vulgární, nenávistná, odporná lůza, ochotná dát se do kupy s každým, kdo bude proti všem, kteří se mají lépe.

9030 ( 29. května 2010 19:32 )

Jak sis zasel, tak sklidíš, tyhle mladě vychovávali ti staří. Tak co se jim nelíbí. Já s ní souhlasím, stáří není zásluha.

9030 ( 29. května 2010 19:30 )

Tak proč nejdeš taky šaškovat do filmu a budeš mít prachy??? Nebo ty to neumíš??? No tak to hold budeš muset hákovat rukama.

jity ( 29. května 2010 17:24 )

Issová také dnes prohlásila, že neni důvod vážit si starých lidí jen tak, bez jejich zásluh. Proč by prý si jich měla vážit jen proto,že jsou starý. Dobře si dnešní mladí zadělávají na klidné stáří.Také se dočkají,že jimi bude někdo pohrdat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa