Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pavel nechce svůj portrét na známkách, bude ho mít ve školách? Forejt: Je to zvyklost, ne povinnost

Autor: vr, vja - 
29. ledna 2023
19:07

Nově zvolený prezident Petr Pavel prý nechce svou tvář na poštovních známkách nebo na zdi ve školních třídách. Řekl to dnes v rozhovoru Radiožurnálu. Je tedy možné, že portrét prezidenta vymizí z úřadů, škol i dopisů?

Petr Pavel netuší, kdy konkrétně by mělo k pořizování nových fotografií dojít. „Nevím, jestli je to někde dáno nějakým zákonem či předpisem zvyklostí,“ uvedl pro Radiožurnál.

Když mu moderátor sdělil, že podle něj žádný předpis týkající se fotografií není, dodal Pavel, že by byl asi nejraději, kdyby k jejich pořízení dojít nemuselo.

Přesně tak. A proto si myslím, že to není vůbec nezbytně nutné, a dokonce bych byl i pro to, aby tomu tak nebylo,“ nechal se slyšet.

O známky se svým portrétem prý Pavel příliš nestojí. Vítěz prezidentských voleb by podle svých slov byl raději, pokud by se pisatelé po celé republice dívali spíše na nějakou z českých přírodních scenérií či architektonický unikát. „Mně se mnohem více na známkách líbí motivy našich hradů, zámků, případně přírodních krás, než jednotlivých politiků. Myslím si, že by to tak mohlo zůstat,“ tvrdil.

Expert: Známku měli zatím všichni čeští prezidenti

Expert na hradní protokol Jindřich Forejt Blesku sdělil, že ohledně portrétních fotografií nastupujících prezidentů neexistují závazná pravidla. „Bývá zvykem, že k uveřejnění dochází v řádu týdnů po inauguraci. Nejdříve je třeba rozhodnout, kdo portrét pořídí. V minulosti to bývala většinou ČTK, tuto tradici porušil až Miloš Zeman,“ prozradil.

Ve školách a na úřadech vyvěšování portrétu prezidenta také není žádným předpisem podmíněno, jde tedy pouze o zvyk. „Vyvěšování portrétů ve školách či v úředních budovách je historická zvyklost, ale ne povinnost,“ připomněl Forejt.

Pokud by se Pavlova tvář neobjevila na poštovní známce, byl by svého druhu jistou raritou. „Doposud každý z prezidentů se po zvolení dočkal své známky. Na přípravě jejího návrhu se dříve podíleli významní umělci,“ popsal proces vzniku známky expert. „Návrh schvaluje sám nový prezident. Známky mají prioritu a vycházejí v řádu dnů po inauguraci,“ dodal pro Blesk Forejt.

Video  Projev nového prezidenta Petra Pavla  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...
21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

 

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

karmazdarma ( 30. ledna 2023 12:32 )

Asi má soudruh Generál strach, že by lidi plivali na tu stranu, kde by byl vyobrazen a ne na tu co lepí.

UFO1 ( 29. ledna 2023 20:58 )

Známky jsou tak drahé, že se jim každý vyhýbá

UFO1 ( 29. ledna 2023 20:57 )

Ve školách by viset portrét mohl, protože děti a studenti ho berou, konečně od dob Havla,pocit národní hrdosti je načase zase pěstovat

JaNat ( 29. ledna 2023 20:48 )

Modrý mauritius to tak jako tak nebude.

JaNat ( 29. ledna 2023 20:44 )

Tak pro ty proč ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa