Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Z čeho teď nakrmím děti!“ Babiš to schytává za výzvu k sázení. Přišla nečekaná omluva

Autor: trm, ČTK, simao - 
30. ledna 2023
22:53

Vsaďte tisícovku a vyhrajete 12 tisíc. Tak lákal ještě ve čtvrtek Andrej Babiš (ANO) podporovatele k volbám. V tu chvíli byly kurzy sázkových kanceláří na výhru expremiéra nejvyšší, u některých kanceláří i 12:1. Poté, co Babiš utrpěl ve volbách debakl, se část lidí, kteří mu uvěřili, ozvala. Někteří vsadili peníze na živobytí nebo na dovolenou. Za Babiše se v pondělí omluvil místopředseda hnutí, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Babiš ve čtvrtek na sociálních sítích ohlásil, že byl v sázkové kanceláři a kurz (na jeho výhru) je 12:1. „Vsaďte si 1000 Kč a přijďte všichni volit, vyhrajete 12 000 korun,“ uvedl mimo jiné Babiš.

Fortuna, jejíž pobočku podle svého vyjádření navštívil, konstatovala, že kurzy stanovuje na základě reálné pravděpodobnosti. Ta je v případě vítězství pana poslance aktuálně asi osm procent.

Je na každém, zda se na něj rozhodne vsadit. Fortuna nebyla a není součástí holdingu Agrofert, uvedla kancelář.

Bookmaker: Vsázely se sumy od 500 Kč do vyšších desítek tisíců

Hlavní bookmaker Fortuny Michal Hanák pro CNN Prima News uvedl: „Ten tweet Andreje Babiše byl opravdu velkým nebo rozhodujícím signálem pro spoustu sázejících a vlastně hodinu po zveřejnění jeho tweetu jsme zaznamenali opravdu nápor, doslova tisíce nových registrací, které byly v průměru 40let + u těch klientů. A většina z nich sázela na Andreje Babiše. A byly to sumy od pětiset korun do vyšších deseti tisíců. Ten jeho tweet znamenal opravdu rozkaz pro jeho voliče: pojďte si na mně vsadit, registrujte se u Fortuny. On nás konkrétně jmenoval v tom tweetu. A v historii Fortuny skoro nepamatujeme takové velké množství registrací nových klientů během několika málo dní.“ Dle Hanákova odhadu prosázeli lidé na vítězství Babiše několik nižších milionů.

„Výzva Andreje Babiše, aby si na něj lidi šli vsadit, pro nás znamenala opravdu velké riziko, my jsme se s tím jako risk management hodně zapotili, protože ty jeho sázky v tom velkém kurzu by znamenaly obří prohru,“ dodal Hanák s tí, že pokud by Babiš vyhrál, vyhráli by lidé v sázkových kancelářích dle odhadů celkově kolem miliardy korun.

Mluvčí Tipsportu Václav Sochor už tehdy upozornil, že Babiš vyzývá voliče k hazardu za situace, kdy je šance na jeho výhru podle aktuálních kurzů velmi malá.

„To, že lidé, kteří mu uvěří, o své peníze velmi pravděpodobně přijdou, už jim ale nesděluje. A pokud by to snad mělo být chápáno jako reklama na hazard, tak by takové sdělení mělo obsahovat povinné sdělení o možné škodlivosti účasti na hazardní hře a zákazu účasti osob 18+,“ dodal Sochor.

Po prohře Babišovi část příznivců spílá. Zatímco některé profily jsou falešné a spíše si dělají legraci z těch, kteří Babišově výzvě uvěřili, někteří lidé skutečně o peníze přišli. „Slíbil jsi, že vyhraješ. Já vsadila celej rodičák. A z čeho teď jako nakrmím děti?“ reagovala po výsledcích voleb jedna ze sledujících. V podobném duchu se vedou i další odpovědi. Jeden ze sledujících tvrdí, že vsadil 15 tisíc korun a nemá na nájemné.

Vzkazy zklamaných sázejících Andrejovi Babišovi Vzkazy zklamaných sázejících Andrejovi Babišovi | reprofoto Twitter/Facebook

Do Babiše se kvůli sázkám obul i vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti), který zveřejnil na sociálních sítích některé příspěvky Babišových zoufalých podporovatelů. „Mobilizace voličů… Z hlediska počtu vsazení to fungovalo, občas někdo vsadil i částky v řádu desetitisíců. K výhře to nevedlo. Vedlo to ke zhoršení finanční situace některých lidí, kteří mu věří. Pro hlasy cokoliv. Pomáhal lidem, prý,“ napsal, načež se ptal Babiše, co s tím udělá.

Dozvuky Babišovy výzvy glosuje i senátorka Miroslava Němcová (ODS). „Tak kolik lidí Babiš cynicky odrbal, když je navedl na sázky? Měli by mu napsat. Věřím, že jim to rád bude kompenzovat, vždyť on jediný tady pracuje pro lidi, ne?“ napsala.

Bartoš: Byla to velká špatná

„V závěru kampaně na svých účtech vyzýval lidi, aby si na něj vsadili peníze a když se podíváte nejen na sociální sítě, nám ti lidé píšou, ti lidé to udělali. Tam ten nárůst mezi těmi daty, že je to super sázka 1 ku 12 si myslím, že bylo nasázeno zhruba 33 milionů korun,“ uvedl v Partii na Primě Ivan Bartoš (Piráti).

„Já nevím, kolik těch profilů to myslí vážně, ale bavil jsem se s Olgou Richterovou a skutečně ti lidé to vsadili, věřili, že Andrej Babiš zvítězí vzali nějaké poslední peníze, co měli, možná si i půjčili,“ poznamenal Babiš s tím, že lidem v nouzi dát naději přes hazard, že si tak zlepší rozpočet, byla „velká špatná“. 

Bartoš kritizoval Babiše i na twitteru. „Mobilizace voličů... Z hlediska počtu vsazení to fungovalo, občas někdo vsadil i částky v řádu desetitisíců. K výhře to nevedlo. Vedlo to ke zhoršení finanční situace některých lidí, kteří mu věří. Pro hlasy cokoliv. Pomáhal lidem, prý. Ale kterým?“ tázal se šéf Pirátů.

Havlíček: Nic neetického

„Třeba by šli tak jako tak sázet. To že někdo sází, je jeho rozhodnutí, to je jak když někdo rozdává někomu pivo za to, že mu přinese lístek Andreje Babiše, to je stejné, jako bychom řekli, že někoho nutíme k tomu, aby jaksi podporoval alkoholismus. To je nesmysl. Je to svým způsobem nadsázka. Nemyslím si, že na tom bylo něco neetického. Byla to s určitým nadhledem určitá výzva na sociální sítích, které musíme brát s velkou rezervou, protože sociální sítě nerozhodují a jestli se někdo nakonec rozhodnul, nebo ne, to je samozřejmě na něm,“ uvedl na CNN Prima News Karel Havlíček (ANO).

„Něco se hájit dá a něco se opravu hájit nedá,“ oponoval ministr kultury Martin Baxa (ODS) a považuje Babišovu předvolební výzvu na vsazení tisícovky na něj „za hranicemi všeho“ a za neetické jednání.

„Na těch sociálních sítích to mohou psát hateři, kteří tam cíleně píšou: já jsem vsadil a prohrál jsem. To přece není žádný relevantní ukazatel,“ míní Havlíček.

Nečekaná omluva

Za Babiše i Havlíčka se v pondělí večer omluvil na twitteru Iv Vondrák. V ANO kritizovaný místopředseda, který otevřeně v prezidentských volbách podpořil Petra Pavla. „Chápu, že vyjádření ostrakizovaného místopředsedy hnutí ANO nemá úplně tu váhu, ale musím se omluvit za výzvu předsedy hnutí, aby si na něj lidé vsadili. A omlouvám se především za to, že 1. místopředseda Karel Havlíček takto neučinil v debatě na ČT 24, kde tak mohl učinit,“ napsal Vondrák.

Video  Tisková konference Andreje Babiše k výsledkům prezidentských voleb (28. 1. 2023) 
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Menhira ( 22. února 2023 09:43 )

Nedělejte prosím z lidí idioty! Každý kdo sází na cokoliv, tak přeci musí vědět, že je to risk a může prohrál. Je to proto jeho volba, ať si každý říká co chce. A nevím, kolik lidí si vlastně stěžuje na svou blbost, ale vám se to hlavně hodí do krámu, abyste stále mohli Babiše špinit a tak odvádět pozornost od věcí podstatných, jako je např. ohýbání zákona a měnění zákana dle svých potřeb tak, abych např. ukradl důchodcům 1000 Kč a zákon o valorizaci důchodů změnil jak se mi to nyní hodí, kdy jste prachy poslali na Ukrajinu a nemáme tak na důchody.

Menhira ( 22. února 2023 09:35 )

Co to je proboha za bláboly, že prohráli kvůli Babišovi? To mají IQ tykve či co a nevědí, co je to sázet? Je to risk a každý nese svou vlastní zodpovědnost, ať si říká kdo chce, co chce, tak přece mám mozek a nebudu sázet bezhlavě. A vy už s tím Babišem dejte pokoj, jen vy mizerové odvádíte pozornost od věcí, které pácháte, nyní naposledy to, že chcete okrást důchodce o 1000 Kč, změnit zákon k vašemu prospěchu a přitom na vaše platy a Ukrajinu je peněz dost. Nehorázné! A říkat, že Babiš prohrál a byl to debakl je také špína, protože volby byly podvod a Babiš by normálně vyhrál. Zelenej mozek se nám už pěkně válečně vybarvil a myslím že ti, kteří mu uvěřili a hlas mu dali, tak dnes už litují a budou litovat ještě víc.

levicove-smegma ( 31. ledna 2023 01:07 )

Samoživitelky, které obrací kažkou korunu a teď jim bývalý premiér a ochránce všech, jak o sobě tvrdí slíbí dvanáctinásobek. Tak vsadí všechno co má a doufá v lepší život. Babiš jim neřekl, že mohou prohrát o ony to neví, dřív se o to nezajímaly.

Uživatel_296885 ( 31. ledna 2023 00:53 )

Naprosto nepochopitelné, že někdo šel a vsadil. Naprosto nepochopitelné.. Asi to byly sociálně slabší vrstvy.

rudy_hnis ( 30. ledna 2023 22:49 )

Soudruh velkokapitalista Babiš slíbil voličům, kteří na něj vsadí a volí ho, že dostanou dvanáctinásobek vsazené částky.
Dostanou dvanáctinásobek a nebo Babiš zase lhal?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa