Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Politolog Jágr v Blesku: Babiš to s billboardy přehnal. A co očekává od vítěze voleb?

Autor: tsv - 
28. ledna 2023
15:08

Dnes se ve 14:00 hodin uzavřely volební místnosti a druhé kolo prezidentských voleb je tak u konce, výsledky budou jasné do několika hodin. Politolog David Jágr se ve studiu Blesku rozhovořil o průběhu voleb a kampaních finalistů Petra Pavla a Andreje Babiše. Babiš by v prezidentském křesle následoval stopy svého předchůdce, Petr Pavel by naopak Českou republiku směřoval na Západ. A co si myslí o agresivním vystupování bývalého premiéra?

Babiš dle slov politologa vyvolal mnohé debaty o rusko-ukrajinském konfliktu, což mu mohlo v kampani pomoct i uškodit. Zmínil zejména vyhrožování válkou za pomocí široce kritizovaných billboardů. „Andrejovi Babišovi se podařilo tohle téma, které tady moc nebylo před tím prvním kolem, nastolit do společnosti. Všichni se o tom baví, ten strach je zkrátka přítomen, takhle ta společnost je nově rozdělená a v těch třech velkých debatách to téma rezonovalo, protože Andrej Babiš ho nastolil svými billboardy a byla to nějaká jeho taktika,“ konstatoval Jágr.

Ve studiu Blesku Jágr okomentoval rozdíly mezi dvěma kandidáty a srovnal je s volbami z roku 2018. „Když se podíváme před pěti lety, tak pan Drahoš byl nepolitik, pan Pavel je taky nepolitik, a proti nim jsou vlastně zkušení politici, ačkoli Andrej Babiš rád říká, že politik není. Ve svých začátcích se vymezoval vůči tradičním politikům a dneska on je ten nejvíc politik z těch možných kandidátů, co se nám vyskytli.“ V rozhovoru se politolog dotkl i Pavlova projevu, během kterého uvedl, že mezi ním a Babišem je enormní rozdíl. „Ten rozdíl je hodnotový. Každý představuje nějaký jiný způsob politiky, Petr Pavel přináší řád a pořádek, nějakou změnu,“ řekl a odkázal na dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana. „Bylo to vymezení jak vůči panu Zemanovi, tak vůči panu Babišovi.“

Ochota docházet k volbám podle politologa značí rozpolcenou společnost, přičemž naznačil, že zvolení Babiše by situaci vyřešit nepomohlo. „Volební účast navazuje na vysokou volební účast ze sněmovních voleb a vysoká volební účast zkrátka znamená to, že společnost je polarizovaná, proto ti lidé jdou volit, jsou naštvaní, jsou tam nějaké dva tábory. Ta propast tady zůstane, když bude zvolen Andrej Babiš, tak ta propast bude pokračovat. Myslím si, že Andrej Babiš bude využívat té pozice, bude navazovat na Miloše Zemana a bude se snažit o nějaké pokusy poloprezidencionalistických režimů,“ dodal a odkázal na politický systém ve Francii, jejíhož prezidenta Emmanuela Macrona si Babiš v posledních letech oblíbil.

Babiš se zprvu kontroloval

Babišova útočná kampaň mohla odradit voliče z obou stran, konstatoval Jágr a zmínil debatu na TV Nova. Babiš měl podle něj hodně prostoru a nebyl korigován moderátorem ani protikandidátem. „Každou tu debatu každý odborník hodnotil úplně jinak, nikdo se neshodl na tom, kdo byl lepší, je to co člověk, to názor,“ konstatoval Jágr.

Politolog se během rozhovoru dotkl i podpory ze strany neúspěšných kandidátů. „Viděli jsme velice hezká gesta už v den prvního kola, nicméně to, že někdo někomu vyjádří podporu, automaticky neznamená, že budou voliči následovat tato slova. Souvisí to s tím, kdo nakonec přijde, jestli se Andreji Babišovi podaří získat zpátky sídliště, stejně tak bude záležet, jestli se mu opravdu podaří oslovit voliče SPD,“ uvedl ve studiu Blesku. „Docela důležité bude, jestli přijdou voliči mladí, protože mladí voliči jsou nespolehliví obecně ve volbách, často zapomenou přijít v ten nejdůležitější moment, což u voličů starší generace platí obráceně.“

Babišova agrese s blížícím se koncem kampaně eskalovala, pokračoval. „Do prvního kola byl poměrně nekonfliktní, velmi se kontroloval, což se pojilo i s tou taktikou oslovit co nejvíce voličů, zkrátka on se i vyhýbal návštěvám veškerých debat a taktizoval. A druhým kolem přitvrdil teda dost, vyvolávat strach, to by prostě politici neměli dělat a myslím si, že tohle nebylo dobře. Petr Pavel myslím celou dobu dělal kampaň pro druhé kolo, již od začátku, před prvním kolem to byla hrozná nuda, ty debaty byly na jedno brdo,“ vysvětloval a dodal, že volby s druhým kolem získaly zcela jiný náboj.

Zeman a Klaus byli proruští a Pavel smýšlí „západně“

„U obou dvou byla kampaň profesionální, nebylo to levné. U Andreje Babiše bych řekl, že byla agresivní v tom druhém kole. U generála Pavla – snažil se nevymezovat, cíl byl moc nikoho nenaštvat a působit jako nějaká změna, když se podíváme na Miloše Zemana. Andrej Babiš je poměrně konfliktní člověk, takže si myslím, že v mnohém může pokračovat. Generál Pavel je více nad věcí,“ řekl pro Blesk.

Politolog na závěr odhadl, jakým směrem by se potenciálně ubíralo vedení obou kandidátů. „Myslím si, že Babiš bude velmi rád jezdit do regionů, velmi rád se bude vyjadřovat k různým věcem a jakmile bude nějaký přešlap vlády, tak si na tom určitě rád přihřeje polívčičku. U pana Pavla je to úplně jiná situace, nemá za sebou nějaké hnutí, které by aspirovalo na příští vládu. Už se vyjádřil, že si od vlády rád nechá poradit, jaký personál zvolit pro zahraniční odbor na Hradě. Odhadoval bych, že se bude snažit trošku o restart toho, jaká byla politika hradu posledních dvou prezidentů. Oba pánové byli proruští, Miloš Zeman k tomu ještě velmi pročínský. Kdyby vyhrál generál Pavel, tak si myslím, že naopak bude hodně prosazovat tu euroatlantickou vazbu,“ pokračoval politolog.

Video  Politolog David Jágr ve studiu Blesku. (28.1.2023)  - Blesk/Mall TV
Video se připravuje ...

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Kompletní online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa