Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Závěr maratonu debat: Babiš a Pavel se střetli o Koláře i angličtinu ministrů

Autor: ČTK - 
27. ledna 2023
13:50

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) označil v úvodu dnešní debaty v Českém rozhlase svého soupeře – bývalého vrcholného představitele české armády Petra Pavla za velkého favorita druhého kola prezidentských voleb. Vyzval v té souvislosti k tomu, aby po volbách v případě vítězství jakéhokoliv kandidáta nepokračovala nenávist z poslední fáze kampaně. Duelem v Českém rozhlase se minutu před otevřením volebních místností uzavře maraton předvolebních debat.

Babiš v úvodu připomněl čtvrteční diskusi v televizi Nova, která se nesla ve výrazně umírněnějším duchu než předchozí debaty.

„Večer (ve čtvrtek) jsme se snažili vyslat jasný signál, aby naši fanoušci na sebe neútočili, odezva na sítích byla, že to byla nuda,“ konstatoval. Těší se, až kampaň skončí, atmosféra je podle něj šílená a společnost rozdělená. Pokládá za nutné, aby nenávist po volbách nepokračovala.

Pavel odmítl možné angažmá bývalého diplomata Petra Koláře, kterého Babiš označuje za lobbistu a Pavla za druhý Kolářův pokus dostat na Hrad svého kandidáta.

„Jediný Kolář, který bude mít na Hradě nějaké slovo, bude protokolář,“ prohlásil Pavel. Babiš uvedl, že nejdříve by chtěl v případě vítězství jednat s premiérem.

Babiš v Českém rozhlase kritizoval bývalou ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou (KDU-ČSL), že nemluvila dobře anglicky, a „proto v Evropě nic nevyjednala“. „To Schillerová taky ne,“ opřel se do svého soka Petr Pavel, načež se publikum začalo smát.

„Já se určitě těším, že už to konečně skončí,“ odpověděl Babiš na dotaz, zda debata bude podobně poklidná jako ta včerejší na TV Nova. Útočit odmítl s tím, že dnes je den památky holokaustu, a proto by na veřejnosti neměla být nenávist podněcována.

Petr Pavel odvětil, že jej mrzí, že se jej nikdo během kampaně nezeptal, kolik v posledních měsících ujel na motorce.

Mírový summit

Babiš se v Českém rozhlase vrátil ke své myšlence mírového summitu. Upozornil, že i Norsko, což je počtem obyvatel také malá země, v minulosti podobný summit uspořádalo a úspěšně. „Já myslím, že na mírových summitech není nic špatného,“ reagoval Pavel, Babiš ale podle něj míchá „hrušky s jablky“. O jednání by v první řadě muselo mít zájem Rusko a to jej nemá.

„To, co by Česká republika měla udělat, pokud má o takovou pozici zájem, tak by měla připravit návrh,“ popsal Petr Pavel v Českém rozhlase, jak by pořádání mírového summitu mohlo vypadat. Tento návrh by byl předán náčelníkovi generálního štábu, který by s ním jel do NATO.

Andrej Babiš trval na tom, že je třeba přímo oslovit prezidenty Macrona, Bidena a Erdogana, a „ne úředníky z NATO“. „Francie je jaderná velmoc, lídr v Evropě,“ zdůrazňoval Babiš, který se následně chlubil, kolikrát v poslední době s Macronem jednal.

Babiš v Českém rozhlase znovu kritizoval výrok náčelníka generálního štábu Karla Řehky, že by v případě rozsáhlého konfliktu v NATO muselo Česko mobilizovat. Pokud by usedl na Hradě, ihned by Řehku vyměnil a do pozice jmenoval Pavla, protože „je proti válce“.

„Zákon to nijak neupravuje, ale do jedné řeky se dvakrát nevstupuje. Nepřipadá to v úvahu,“ odmítl tuto myšlenku Pavel. Navíc připomněl, že je ve výslužbě, takže by ani náčelníkem generálního štábu znovu být nemohl.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Kandidáti se v debatě vyjadřovali také k otázce Číny a Tchaj-wanu. Reagovali také například na dotazy, na co by se ve funkci prezidenta těšili, případně s jakým členem vlády by chtěli nejprve jednat.

Pavel by se chtěl sejít s ministrem zahraničních věcí a hovořit s ním o obsazení funkcí ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře a šéfa protokolu.

„Já bych na Tchaj-wan nejel, byl tam pan Vystrčil a skončilo to tak, že Škoda auto v Číně skončila. Nic z toho nebylo,“ odpověděl Babiš. Pavel připomněl, že i v Číně má Česko zájmy a na ty se musí brát ohled. Zároveň je ale podle něj Číně třeba připomínat, že se nechová v pořádku.

Video  CELÝ ZÁZNAM souboje titánů v Blesku: Pavel a Babiš o drsné kampani, talismanech i diplomacii  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

1pravda1 ( 27. ledna 2023 15:04 )

já už se těším po té vší nenávisti - ať už jde Pávek zase zpátky na gauč do důchodu a nerudová na pracák, rektorkou už není... - sbohem a šáteček... stačilo

nespokojeny ( 27. ledna 2023 14:02 )

27.01.2023 8:15 | Ze sítí
Den „D“ je tady a po včerejší debatě na TV Nova mají někteří příznivci Petra Pavla slovy redaktorky České televize „stažené půlky“. I přes všechny průzkumy, odhady odborníků, či kurzy sázkových kanceláří, které nenechaly nikoho na pochybách, kdo se bude zítra radovat z vítězství, lze na jejich twitterových účtech zaznamenat strach z toho, že Andrej Babiš by manko mohl stáhnout a že mu televizní debaty mohly pomoci k výsledku, který už nikdo nečekal.

Všichni však víme, že Pavel musí vyhrát!! Ten fanatismus je obrovský.
To byla taková akce, rozkaz zněl jasně: nesmí projet muž s koženou brašnou....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa