Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Co se dělo těsně po vyhlášení vítězů: Za Pavlem spěchali nejen Nerudovi, promluvila i Babišová

Aktualizováno -
14. ledna 2023
22:31
Autor: ČTK, simao - 
14. ledna 2023
19:37

Monika Babišová dostala prostor na tiskovce svého manžela, který končí v 1. kole boje o hrad těsně na druhém místě. Danuše Nerudová s manželem Robertem se vydali za Petrem Pavlem, aby mu třetí v pořadí vyjádřila osobně podporu v souboji s Andrejem Babišem, kterého označila za zlo, které je třeba společně porazit. Babiš se ve štábu čílil, že není žádné zlo, a útočil se slovy, že nechce rozvědčíka na Hradě. Vyhlášení výsledku 1. kola prezidentské volby přineslo řadu vyhrocených momentů. Ale i setkání. Za manželi Pavlovými přijeli i manželé Fischerovi.

Petr Pavel poděkoval za podporu pro druhé kolo prezidentských voleb poraženým protikandidátům Danuši Nerudové, Pavlu Fischerovi a Marku Hilšerovi. Budou spolu jednat o tom, jak tuto podporu převést do praxe.

Bývalý premiér Andrej Babiš, který se s Pavlem utká ve druhém kole, podle něj získal kromě svých stálých zhruba 30 procent voličů i asi pět procent hlasů od kritiků vlády. Pro druhé kolo se bude snažit tyto kritiky vlády oslovit.

„Nezapomínejme na to, že tady máme člověka, který vlastní mediální domy, politickou stranu, poslance a teď by chtěl vlastnit i Lány a Pražský hrad. A to zlo musíme společně porazit,“ vzkázala ze štábu Nerudová v momentě, kdy gratulovala „demokratickému vítězi“ 1. kola.

Monika Babišová: Já jsem nadšená

„Mě jenom trošku mrzí, když jsem považován za zlo. Nevím proč. Já jsem věnoval naší zemi 10 let mého života. Víc než 10 let,“ reagoval na dálku ze svého štábu Babiš.

 „Pokud bude na Hradě pan Pavel, tak samozřejmě je to nominant vlády a určitě to nebude dobře pro naše občany. Protože si myslím, že tam bude vykonávat jenom vůli vlády, možná svých sponzorů a možná ještě někoho jiného,“ tvrdil Babiš a bouřil: „Komunistický rozvědčík by na Hradě neměl být.“

Ke slovu se však na tiskovce dostala i jeho manželka Monika. „Já jsem nadšená, my jsme všichni rádi, že to takhle dobře dopadlo, a držíme mu palce ve 2. kole,“ uvedla.

Video  Babišová popřála manželovi do 2. kola. Jsem na blondýnky, reagoval Babiš na údajné kompro a útočil na Pavla 
Video se připravuje ...

Nerudová v Pavlově štábu

Nerudová i s manželem Robertem dorazila do Pavlova štábu krátce po 17:00, generál ji přivítal kyticí. Po zhruba čtvrthodinovém jednání štáb opustila. Novinářům později řekla, že jsou otevřené všechny formy podpory Pavlovi.

O konkrétní podobě budou jednat v pondělí. „Potřebujeme se na to trošku vyspat. V pondělí se dohodneme, jak můžu pomoci v tom, aby zlo v této zemi dostalo stopku,“ řekla Nerudová.

Prezidentské volby 2023: Danuše Nerudová dorazila do volebního štábu Petra Pavla (14. 1. 2023) Prezidentské volby 2023: Danuše Nerudová dorazila do volebního štábu Petra Pavla (14. 1. 2023) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Čtvrtý na pásce Pavel Fischer jednal s Pavlem před 18:00 - doprovodila ho přitom manželka Klára. Po schůzce novinářům řekl, že nabídl vítězi prvního kola voleb politickou podporu i podporu v kampani, přesná podoba ale bude záležet na dalším jednání. Vítězství Babiše by podle Fischera byla špatná zpráva, protože Babiš nerozlišuje mezi veřejnými zájmy a svými soukromými a bojí se převzít odpovědnost za své činy.

Prezidentské volby 2023: Pavlovi a Fischerovi. (14. 1. 2023) Prezidentské volby 2023: Pavlovi a Fischerovi. (14. 1. 2023) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Po 18:00 dorazil do Pavlova štábu také Hilšer. Z neúspěšných kandidátů podpořil Pavla rovněž podnikatel Karel Diviš, který se ale do Pavlova štábu nechystá. Bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima zatím nevyzval k podpoře žádného z finalistů, stejně se zachoval i poslanec SPD Jaroslav Bašta.

Pavel také zdůraznil, že se nepovažuje za vládního kandidáta a že je sám v některých otázkách vůči vládě kritický, i když současný kabinet je podle něj lepší než Babišův. Podle něj je třeba problémy řešit se současnou vládou, ne vyvolávat novou krizi snahou o svržení kabinetu.

Podle Nerudové výsledek prvního kola prezidentských voleb ukázal, že Česko není nejspíš ještě připraveno na prezidentku. Vidí ale za rozdělením hlasů hlavně strach z Babišova zvolení hlavou státu. „Především je to ale velký strach z toho, že by se prezidentem mohl stát Andrej Babiš. To je ten důvod toho výsledku,“ dodala Nerudová.

Video  Nerudová příjezd k Pavlovi  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  Pavel Fischer po schůzce s Petrem Pavlem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

santikxauz ( 14. ledna 2023 22:47 )

Jediná dobrá zpráva je,že Nerudová nepostupuje.

kukukuk ( 14. ledna 2023 22:21 )

Jasně - do druhého kola ani nemusíte chodit volit.

kukukuk ( 14. ledna 2023 22:20 )

Asi se šla nabídnout na hrad rozvědčíkovi jako juniorní účetní.

Jirik-ta ( 14. ledna 2023 22:14 )

demokracie

Jirik-ta ( 14. ledna 2023 22:14 )

konečně vrchní velitel a je od fochu a nemá inkontinenci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa