Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyřazení kandidáti boj o Hrad nevzdávají. Janeček a čtyři další vyřazení podali stížnost k soudu

Aktualizováno -
30. listopadu 2022
17:56
Autor: ČTK, swp - 
30. listopadu 2022
12:30

Nejvyšší správní soud (NSS) obdržel v souvislosti s registračním procesem pro volbu prezidenta 13 podnětů. Na soud se obrátilo pět kandidátů, které vnitro do voleb nepustilo, jde o podnikatele Karla Diviše a Karla Janečka, dále o Romana Hladíka, Pavla Zítka a Libora Hrančíka. Dále soud obdržel návrh na zrušení registrace Denisy Rohanové. Podala jej skupina senátorů, kteří pro prezidentskou volbu podpořili Marka Hilšera. Souhrnnou informaci zveřejnil NSS na webu.

„Konečné rozhodnutí padne až 14. 12. Nevzdávám se! Věřím v pravdu a spravedlivost,“ uvedl na twitteru Janeček.

Lhůta pro zpochybnění registrace či neregistrace konkrétních kandidátů vypršela dnes v 16:00. NSS musí rozhodnout do 15 dnů.

Podatelna NSS obdržela také několik e-mailových podání od uživatele „fantom98“, za kterými je podle tiskové zprávy soudu zřejmě nezaregistrovaná kandidátka Terezie Holovská. Navrhuje zrušení registrace kandidátů Rohanové, Tomáše Zimy, Pavla Fischera a Josefa Středuly. Protože však e-maily nebyly elektronicky podepsány, soud k nim nebude přihlížet.

Vnitro minulý týden odmítlo registraci 12 z 21 přihlášených uchazečů o kandidaturu na Hrad, zejména kvůli tomu, že nedodali podpisy na podporu své nominace v zákonem předepsaném minimálním počtu. Divišovi vnitro započítalo 49 884 podpisů z 63 210, Janečkovi 48 091 ze 74 208. Pro zaregistrování přihlášky bylo potřeba minimálně 50 000 platných podpisů.

Diviš ve stížnosti rozporuje celkový počet hlasů započítaný vnitrem, ale také některé vyškrtnuté podpisy. „Ministerstvo chybovost vzorku promítlo do celkového počtu odevzdaných podpisů, který je ale ve skutečnosti o více než tisícovku vyšší, než úředníci uvádějí,“ uvedl Diviš v tiskové zprávě.

Jeho týmu se navíc podařilo ověřit některé vyřazené podpisy, u kterých bylo možné kvůli horší čitelnosti zaměnit například číslovky nula, šest a osm. „Ručním ověřením v databázi šlo snadno ověřit, že tito lidé existují a jsou v evidenci obyvatel. Toto ruční hledání by přitom podle vlastní vydané metodiky dělat měli,“ uvedl Diviš. Věří, že u soudu uspěje, takže pokračuje v kampani.

Janeček na facebooku napsal, že do Brna na NSS vyrazil ráno vlakem. „Pevně věřím, že překontrolování všech sesbíraných podpisů je jedinou možnou cestou, jak se dobrat pravdy,“ uvedl. Dříve řekl, že nečitelné a špatně vyplněné podpisy jeho tým předem vyřadil a vysokou chybovost zjištěnou vnitrem nelze statisticky vysvětlit.

Vnitro minulý pátek k volbám připustilo devět kandidátů včetně hlavních favoritů, jimiž jsou podle průzkumů bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová a bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Video  Kandidáti na prezidenta: Karel Janeček  - Videohub
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

jajas ( 1. prosince 2022 11:55 )

Jen jsem to četl, nevím co přesně ta paní (ne)dělá a co ji baví, každopádně si tuto dvojku na hradě neumím představit. Tak nějak mám stále pocit, že Janeček to nemá v hlavě v pořádku co se týká běžného života obyvatel.....a to mne děsí!

trintin ( 1. prosince 2022 10:37 )

Dal bych šanci všem. Například teta mé ženy svého času volila Klause, "protože se ji líbí, jaké má sako". V současnosti může vyhrát převlečený komunista, protože se voličům líbili ostnaté dráty na hranicích?

jajas ( 1. prosince 2022 06:56 )

Fakt si myslíte, že by se nesnažila prodrat na veřejnost s těmi svými nápady coby kněžka? Jak jsem se dočetl, tak je to "iniciátorka osvětových programů a kampaní zaměřených na rovné příležitosti žen a mužů, dlouhodobě se věnuje ženské, partnerské a reprodukční tematice." Já myslím, že další ostudu v rámci prezidentské funkce bychom si měli ušetřit....

jajas ( 1. prosince 2022 06:52 )

jajas ( 1. prosince 2022 06:52 )

Já jen nechápu, jak si tito mohou myslet, že mají vůbec šanci se dostat mezidva tři nejsilnější kandidáty....kdyby se na to vyprdli, udělali by lépe.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa