Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Loseři“ boje o Hrad: Janeček i Diviš chtějí k soudu. Jiní nedodali ani jeden podpis

  • Autor: Nikola Forejtová,ČTK - 
    25. 11. 2022
    18:01

    Ministerstvo vnitra vyřadilo z boje o Hrad 12 uchazečů. Prezidentem se tak s největší pravděpodobností nestanou podnikatelé Karel Janeček, Tomáš Březina či Karel Diviš. Neúspěšná je i Terezie Holovská, ale i několik dalších mužů, kteří na ministerstvo nedodali mnohdy ani jeden podpis. Kandidáti nyní mají možnost se ještě odvolat u soudu. Podívejte se, kdo se nakonec nezúčastní prezidentského klání a kdo se pokusí odvolat.

  • 1.Karel Janeček

    Podnikatel Karel Janeček sesbíral pro svou prezidentskou kandidaturu přes 73.000 podpisů občanů. Novinářům to řekl v úterý dopoledne při příchodu na ministerstvo vnitra v Praze, kam přišel podat svou přihlášku do voleb. Úřad před jeho příchodem obdržel do 09:30 přihlášky od 16 kandidátů, řekla ČTK Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

    Janeček uvedl, že odevzdat přišel celkem 73.037 podpisů občanů. „Já si přál alespoň 60.000, aby byla dostatečná rezerva, ale 73 je dvacáté první prvočíslo, takže je to i symbolicky naprosto fascinující,“ řekl. Nakonec mu ale prvočíslo rozhodně nestačilo.

    U Janečka totiž byla zjištěná velká chybovost u kontrolních vzorků. První vzorek obsahoval chyby v 33 % případů, druhý 32 %. Po odečtení hlasů mu zůstalo pouhých 48 tisíc a to na boj o Hrad nestačí.

    Janeček má v plánu se odvolat, podle něj chybovost nelze statisticky vysvětlit, jak sdělila ČTK. „Nečitelné či špatně vyplněné podpisy jsme předem vyřadili,“ uvedl. „Takto vysokou chybovost nelze statisticky dost dobře vysvětlit,“ poznamenal Janeček. „Situaci zanalyzujeme a věřím, že najdeme příčinu. Každopádně se odvolám a v zákonné lhůtě požádám o přezkoumání,“ doplnil.

    PROFIL Karla Janečka

    Video  Kandidáti na prezidenta: Karel Janeček  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 2.Karel Diviš

    Uchazeč o post prezidenta Karel Diviš sesbíral na svou kandidátní listinu 61.600 podpisů. Řekl to v úterý novinářům na ministerstvu vnitra, kam přišel přihlášku do voleb podat. Ve volbách by chtěl nastolovat svá témata, která se týkají výrazného posílení obranyschopnosti, podpoření regionální ekonomiky a vzdělanostní ekonomiky.

    Diviš řekl, že jeho tým nasbírané podpisy důkladně dvakrát zkontroloval.  Vyškrtnout musel například lidi, kteří nemají české občanství, nebo příznivce, kteří do petice místo občanského uvedli řidičský průkaz. Nicméně podle vnitra ani tato důsledná kontrola nestačila.

    Ministerstvo z odevzdaných podpisů vybralo náhodný vzorek 8500 podpisů, které podrobně zkontrolovalo a zjistilo chybovost u 17 %, druhý vzorek měl chybovost 19 %. Po odečtení se zjistilo, že to má Diviš o chloupek - nasbíral 49 884 podpisů.

    „Určitě s tím na soud půjdeme. Chceme vědět, jak došli k nižšímu číslu odevzdaných podpisů. Po naší kontrole jsme měli 62 600 podpisů, uznali nám jen 61 430. Kdyby neuznali míň, určitě bychom těch 50 tisíc dosáhli. Sami jsme si totiž neplatné řádky vyhazovali,“ řekl pro Seznam Zprávy Karel Diviš.

    „Nesouhlasí nám celkový počet odevzdaných podpisů,“ zdůvodnil Diviš chystané odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu.

    Kandidát na prezidenta Karel Diviš Kandidát na prezidenta Karel Diviš | ČTK / Vondrouš Roman

  • 3.Tomáš Březina

    Tomáš Březina po kontrole na ministerstvo odevzdal 73 tisíc podpisů od občanů. Ministerstvo vnitra ovšem 25. listopadu oznámilo, že odevzdal pouze 65 tisíc podpisů, které navíc měly velkou chybovost. První vzorek hlásil chybovost 27 % a ten druhý hned 31 %. 

    Březinovi tak uznalo méně než 50 tisíc podpisů, a kandidaturu mu tak neumožnilo. Celkem mu bylo uznáno něco málo přes 45 tisíc. 

    PROFIL Tomáše Březiny

    Prezidentský kandidát Tomáš Březina Prezidentský kandidát Tomáš Březina | Reflex: Nguyen Phuong Thao

  • 4.Pavel Zítko

    Zatímco u předchozích tří kandidátů byla problém chybovost, nyní se dostáváme ke kandidátům, kterým zlomil vaz už jen samotný počet odevzdaných hlasů. Začneme u aktivisty Pavla Zítky, který se snažil podle ministerstva vnitra uspět s 15 tisíci podpisy občanů. „Pokoušel se dodat nějaké podpisové archy, ale to už zákon neumožňuje,“ dodal ředitel volebního úseku Tomáš Jírovec z ministra vnitra.

    „Rozum všem říkal, že to není možné sesbírat, ale právě teď jsme dosáhli metu 50 tisíc hlasů za osm dní. Při úplňku. Při volebním dni v USA. Teď čekáme na další lidi, aby tady byla rezerva, abychom vybudovali nadstavbu,“ uváděl přitom Zítko v den odevzdávání přihlášek v restauraci na pražském hlavním nádraží.

    Zítko byl také jedním z těch, co neměl v pořádku financování.  Úřad pro dohled nad financováním politických stran a politických hnutí upozornil na to, že má problém devět kandidátů z 21 uchazečů a právě Zítko neměl zřízen ani transparentní účet. 

    Pavel Zítko neuspěl Pavel Zítko neuspěl | Facebook/ Pavel Zítko Prezident 2023

  • 5.Terezie Holovská

    Neuspěla ani někdejší místostarostka Prahy 8 a politička a „tygřice“ Terezie Holovská. Ta zkoušela kandidaturu i v minulých prezidentských volbách, ale stejně jako i letos, ani před 5 lety se nedostala ani přes kontrolu vnitra. 

    Holovskou podpořili tři senátoři, z toho dva bývalí, šest bývalých poslanců a pouze 414 řadových občanů, z nichž u osmi chyběl podpis, jak je psáno ve výzvě ministerstva vnitra. „Jak jsem tygr, tak jsem pořád číhala, jestli tu není někdo, kdo dostane rozum a postaví do prezidentské volby ženskou, aby se rozzářily ty řady. Nic takového se nedělo, tak jsem si říkala, že to holt udělám já,“ popsala Holovská motivy pro ohlášení záměru kandidovat, jak zmiňují Seznam Zprávy. 

    Terezie Holovská to zkoušela i v minulých volbách Terezie Holovská to zkoušela i v minulých volbách | Facebook / Terezie Holovská

  • 6.7 statečných

    Do boje o Hrad šlo i sedm dalších zájemců. Jejich životopis je ale poněkud skromný a ve veřejnosti se jedná o poměrně neznámé postavičky. Všichni nesplnili podmínku dostatku podpisů, někteří dokonce neodevzdali vůbec nic. Pojďme jim věnovat alespoň pár řádků. 

    Neúspěšným uchazečem je Libor Hrančík. Získal podpis dvou senátorů, z toho jeden již nebyl v horní komoře v době podání přihlášky. 

    O pozici hlavy státu se pokusila také Anna Kašná. Šumperská invalidní důchodkyně se pokoušela o Hrad i ve volbách v roce 2013. Neúspěšně. 

    Zajímavý pokus učinil Roman Lalik. Tento muž z Mostu o sobě neposkytnul žádné údaje a podle úřední desky připojil jen 278 popsaných či jinak potištěných archů různého obsahu. 

    Sebereflexi mě podnikatel a zakladatel Krtkova světa Josef Roušal. Ten řekl Seznam Zprávám během odevzdávání archů, že nestihnul podmínky v zákonném termínu. Dle svých slov ho vypekli senátoři.

    Opětovně neúspěšným je také Roman Hladík. Hladík se pokoušel probojovat na Hrad už v minulých volbách a stejně jako tehdy, i nyní jeho přihláška nebyla podpořena dostatečným množstvím podpisů. 

    Poslední z 12 neúspěšných kandidátů jsou Václav Hačecký a Jiří Horváth. Ti odevzdali přihlášku zcela bez podpisů. 

    Video  Ptám se, pane premiére - Petr Fiala o prezidentských volbách  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

     

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

rudy_hnis ( 28. listopadu 2022 17:56 )

My zloději a křiváci všeho druhu volíme jedině svého soudruha Babiše!
Přidej se k nám!
Čest práci!

Dianthos ( 26. listopadu 2022 00:11 )

Vypočítávat chybovost statisticky je skutečně kuriózní.
Ty podpisy sbíralo mnoho lidí. Někdo mohl dělat chyby, jiný je nedělal.

shithole ( 26. listopadu 2022 00:06 )

A vychutnal jsi si hi řádně?

blabla blabla ( 25. listopadu 2022 19:00 )

loser se pise s jednim "o"

looser je kadak matky autora clanku po tom, co ode me dneska rano odchazela

.tg.bb ( 25. listopadu 2022 18:47 )

Však ano, u Babiše to takhle funguje!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa