Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zdražování v Česku: Situace bude těžká, varuje Nerudová. Kdy se rozhodne o boji o Hrad?

Video se připravuje ...
Autor: simao, Mii - 
10. prosince 2021
05:00

Řada českých domácností musí počítat s tím, že příští rok pro ně bude velmi těžký. Nejen že vyrostou ceny energií, ale Čechy čeká i zdražení jejich stávajících hypoték. V pořadu Epicentrum Blesk Zpráv na to upozornila dosluhující rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, která zároveň podotkla, že za rozjetou inflaci může částečně stát kvůli svým vysokým výdajům. Nová vláda tak bude mít hodně práce, aby to napravila. Nerudová mluvila také o své možné kandidatuře na prezidentku, podle ní v české politice chybí ženský prvek.

„V příštím roce nás čeká velmi těžké období, respektive některé domácnosti čeká poměrně smrtící koktejl v podobě rostoucích cen elektrické energie, plynu a jakékoliv jiné energie. A také domácnosti, které mají hypotéku a bude jim končit fixace úroků v příštím roce, mohou očekávat, že se jim zdvojnásobí úrokové sazby,“ přidala nepříliš optimistický výhled Nerudová hned úvodem rozhovoru. Podle ní se mohou některým lidem měsíční splátky hypoték zvýšit o tři až pět tisíc korun.

To nejvíce dopadne na domácnosti s malými dětmi a nízkopříjmové domácnosti. Navíc reálně hrozí, že někteří lidé upadnou do nefalšované energetické chudoby. Pro ně je třeba okamžitá pomoc, podle Nerudová vládní opatření v tomto ohledu nebyla příliš šťastná. „Měli bychom jít spíš nějakou cestou energošeků,“ míní rektorka. Tíživé situaci lidí podle svých slov rozumí, sama byla klientkou padlé Bohemia Energy.

Pokud se někdo chystá své finance před negativními ekonomickými vlivy ochránit, má doporučení. „Z mého pohledu dostupným nástrojem, jak se chránit, jsou státní dluhopisy,“ řekla přední česká ekonomka s tím, že tyto dluhopisy nabízí zhodnocení šest procent, což je velmi dobré. A podotkla, že inflace skutečně bude ještě růst, je způsobená mimo jiné velkými výdaji státu.

Nerudová nejdřív skončí jako rektorka, pak se s prezidentskou kandidaturou uvidí

Právě na ekonomickou stránku státu se podle Nerudové bude muset nastupující vláda zaměřit. „Tím nejdůležitějším úkolem bude kompletní rekonstrukce státního rozpočtu,“ uvedla s odkazem na potřebu změny výdajové stránky. Změnit se ale bude muset i daňový mix.

Nutná je rovněž důchodová reforma, zde vidí Nerudová jistou naději. „Návrh důchodové reformy (v koaliční smlouvě, pozn. red.) se v podstatě kryje s návrhem komise pro spravedlivé důchody,“ konstatovala rektorka, která této komisi šéfovala. Vyjádření nastupujícího ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), že bezdětní lidé by měli mít vyšší odvody na důchody, vnímá jen jako neobratné, podle ní to takto doslovně nemyslel.

Obecně by nicméně byla ráda, kdyby nová vláda byla jmenována bez průtahů a ústavní činitelé plnili své role. „Pan prezident byl zvolen občany, aby dodržoval ústavu a pan premiér, aby sestavil vládu,“ připomenula Nerudová a dodala, že cokoliv mimo to poškozuje Česko.

Ke covidovým opatřením říká, že alespoň během současné vlny Babišova vláda nastavila lépe kompenzační programy. Zavřeným vánočním trhům ale nerozumí. „Je to velmi nešťastné i s ohledem na to, jak je to formulované (…) já si nemyslím, že by si covid vybíral a chodil jen na vánoční trhy a ne farmářské,“ uvedla rektorka. Také je překvapená, že pedagogové nejsou zařazení mezi profese s povinným očkováním.

A prezidentská kandidatura? Tu nadále ani nepotvrzuje, ani nevylučuje. „V lednu mě čeká předávání rektorského úřadu, takže skutečně tou otázkou, zda budu nebo nebudu kandidovat, se budu zabývat po skončení mého mandátu rektorky,“ odpověděla na otázku, zda vyrazí do boje o Hrad.

Česku by podle ní žena v čele jen prospěla. „Ženský prvek obecně v České republice v politice chybí. V tom velmi vyhroceném prostředí chybí prvek empatie a domnívám se, že v 21. století je skutečně čas na to, aby do veřejného prostoru vstupovaly ženy,“ řekla Nerudová.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Omasta ( 31. ledna 2022 10:18 )

Matka říkávala Maul halten und weiter dienen.

Omasta ( 31. ledna 2022 10:14 )

V boji proti zdražování je nejprve třeba zlomit odpor náhubkářů. Ti prodlužují současný stav růstu cen tím, že se odmítají nakazit, správněji, odkládají svou nákazu na později.
Kdyby místo toho odložili náhubky, zadlužování a tištění nekrytých peněz by skončilo rychle. Kdo pomůže náhubkáře zbavit náhubků?

pindokukin ( 10. prosince 2021 10:09 )

Jen jsem zvědav ,jak dlouho si to protektorátní ubožáci nechají líbit.

Brzy se bude chrastit, ale né klíčema jak pitomci ale jídelňákama.
A pražáci-obě ruce levé na práci,už trhejte parkety,po vzoru menšiny,aby vám pod stromečkem neumrzly ty prasečí rypáky.

pindokukin ( 10. prosince 2021 09:56 )

PLYN ,ANEB JAK JSME S TĚMA RUSÁKAMA VYJEBALI.....

Maďaři mají nasmlouvaný plyn přímo z Ruska za cca 200 USD za 100tis. m3,
takže můžou celou EU poslat do ***e.
Ale my, díky rusofobii Pražáků máme zlý ruský plyn zakázán ale bereme jej proto uvědoměle přes Německo (ale s kamarádskou přirážkou).
Tím se stává hodným a stojí už dneska přes 700 USD/100tis.m3. Takže jako miláčci USA musíme držet hubu a krok a platit.
Nenávidět bratry Slovany je holt velmi drahý špás, to si může málokdo dovolit. Takže voliči EU, mund halten (držet hubu) a učit se arabsky .......!

Ale že jsme s těma Rusákama vyjebali, co ?!!!!!!!!!!!!

naidka ( 10. prosince 2021 09:31 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa