Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi volí mezi kavárnou a hospodou, hodnotí souboj Drahoše a Zemana Rakušané

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
25. ledna 2018
13:25

Mezi kavárnou a hospodou se budou muset v pátek a v sobotu v druhém kole prezidentských voleb rozhodnout čeští voliči. Zatímco velkoměstští intelektuálové, kteří jsou označováni za „pražskou kavárnu“, podporují Jiřího Drahoše, na Zemanovy příznivce se dá narazit spíše v pravé české hospodě, napsala agentura APA. Podle listů Der Standard a Kurier bude výsledek boje o Pražský hrad velmi těsný, rozhodnout nakonec může volební účast.

Několik dní před druhým kolem prezidentských voleb jsou šance Zemana a Drahoše na vítězství vyrovnané, podle listu Kurier tak zřejmě o budoucím prezidentovi České republiky rozhodnou hlasy voličů, kteří se dosud nepřiklonili ani k jednomu z kandidátů. Stejně jako podle agentury APA je také podle listu Kurier Česko v podstatě rozdělené na městské voliče podporující bývalého předsedu Akademie věd a venkov, který se kloní k současné hlavě státu.

O vítězi rozhodnou „nevoliči“

Podle agentury APA rozhodne nakonec zřejmě volební účast. Pokud bude vyšší, mohlo by to nahrát Zemanovi. Velká část tradičních nevoličů podporuje totiž podle agentury spíše současného prezidenta, a pokud by nakonec k volbám přece jen přišli, pomohlo by to právě jemu. Ve prospěch Jiřího Drahoše naopak hraje to, že jej podpořila většina neúspěšných kandidátů z prvního kola, poznamenala APA.

Video  Eva Drahošová v Blesku: Ovčáček je nevychovaný, Voříšek se nezastal mého manžela  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Deník Die Presse čtenářům vysvětluje, že v Česku je prezident tradičně vnímán jako „zvláštní morální autorita“. Současnou hlavu státu popisuje jako politika, který během své prvního mandátu Česko „polarizoval a krok za krokem vedl směrem na Východ“. Z příznivce EU se podle listu Zeman proměnil v jejího kritika. Drahoš se prezentuje jako Zemanův protiklad, který chce zemi „sjednotit“, napsal Die Presse.

Média zaujala debata kandidátů

Pozornost rakouských médií upoutala také úterní prezidentská debata na televizi Prima. Agentura APA za hlavní téma první ze dvou televizních střetů prezidentských kandidátů považuje spor o církevní restituce. Podle listu Der Standard dominovala „emocionální debatě“ mezi „proruským a pročeským“ Zemanem a jeho vyzyvatelem uprchlická krize.

VIDEO: Drahoš promluvil ve volebním studiu Blesku

Video  Drahoš v Blesku přiostřil: „Zeman je politik mafiánských struktur. Není schopen vést stát“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

VIDEO: Zemanův proslov po vítězním 1. kole voleb

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Aktuální průzkum volebních preferencí najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
luder ( 25. ledna 2018 22:41 )

Jiří Drahoš Je nebezpečný akademický intrikářský úředník. Lidé z akademické půdy, tehdy z výzkumných ústavů a podobných institucí, říkali, jaký je Drahoš nebezpečný a zlý intrikán. Hovořili o jeho vydírání s odbornými pracemi, o jeho spolupráci s STB a tak by se dalo pokračovat. Když byli vyzváni, aby se s tím svěřili veřejnosti, mlčí, bojí se důsledků. Myslíte, že by si o tom lidé dovolili mluvit, kdyby to nebyla pravda? Ti lidé se živí prací v akademickém prostředí a Drahošova klika by se jim pomstila. Drahoš představuje prostě eurohujerského mafiána, schopného všeho.

diskutujici ( 25. ledna 2018 20:52 )

To neni pravda. Mam pivo v plechovce. A budu volit MZ

jikopec ( 25. ledna 2018 18:17 )

 Já už na to všechno kašlu,volit nepůjdu už nikdy.Volil bych jedině za prezidenta Gustava Husáka,ale to možné není.Ten jediný by tady zavedl pořádek, ostatně za tzv.totality mě ublížili spíše nestraníci, doporučení ke studiu lékařské fakulty mně dál zaměstnavatel schválně pozdě a to píší pouze o jedné věci,bylo jich víc.Nikdy jsem v KSČ nebyl,to na vysvětlenou.Dnes prezident ostatně neprosadí skoro nic,tak proč ztrácet čas ve volební místnosti.

georgexxx ( 25. ledna 2018 17:30 )

Kdyby v prezidentských volbách soutěžil Drahoš se Zemanem, asi by nebylo pochyb o drtivém vítězství pana profesora. On však musí svést boj nejen se Zemanem, ale s celou ruskou rozvědkou a Putinovou propagandou, kterou proti Drahošovi cílevědomě vedou proruské servery s neznámými vlastníky. http://www.reflex.cz/clanek/volby-prezidentske-volby-2018/84591/kampan-proti-drahosovi-vedou-rus ove-pres-falesne-zpravodajstvi.html

panamira ( 25. ledna 2018 17:10 )

Včera na ČT 1 ,,Černé ovce. Nákup naprosto stejného potravinového sortimentu v Česku a Německu. Český nákup předražený o více než 10%. Řeší se zde platy a na druhé straně nám s e r o u na hlavu. JSME FAKT OVCE ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa