Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Topolánek burcuje: Důchody jsou moc nízké a každý má právo být offline

Video se připravuje ...
Autor: mah - 
12. prosince 2017
14:30

Boj za svobodu jako téma kampaně prezidentského kandidáta Mirka Topolánka se přelil i do oblasti domácí politiky. Bývalý premiér v úterý před novináři uvedl, že prezident by měl dát občanům pocit, že se na ně stát „nevykašlal“. Úkolem vlády je podle něj, aby lidi chránila, nemá ale řídit jejich životy.

Heslem Mirka Topolánka v kampani je slogan „za svobodu se musí bojovat. „První povinností vlády je ochraňovat lidi, a ne řídit jejich životy,“ vysvětlil na úvod Topolánek. Každý člověk by podle něj měl mít pocit, že stát podporuje ty pracovité a chrání slabé.

„Každý člověk se musí cítit být součástí hrdého a schopného národa a mít důvěru ve svou republiku. Každý by zároveň měl cítit, že stát podporuje ty pracovité a neplete se jim do cesty. Každý musí cítit, že stát chrání bezpečnost člověka a chrání svou suverenitu, včetně toho, že se o českých občanech rozhoduje v České republice,“ popsal Topolánek, jak by podle něj měla vypadat úspěšná domácí politika státu.

„Chci být prezidentem, který chce za tyto svobody lidí bojovat,“ dodal prezidentský adept. Svou politikou by rád vrátil slovu vlastenectví původní význam. Občanům by rád dodal pocit bezpečnosti a ukázal jim, že přesto, že mohou mít takový pocit, tak se na ně stát „nevykašlal“.

„Česká republika musí být ve světě slyšet“

Lidem by chtěl ukázat, že mají být hrdí na český pas, který je podle srovnání osmým nejsilnějším na světě. „Vycestujeme s ním bez problému do 152 zemí,“ upozornil Topolánek, jaké výhody s sebou přináší české občanství. Zároveň by rád kdybychom podobně vnímali i vlastní měnu. Česká republika podle něj musí být zemí se silným názorem. 

Video  S Mirkem Topolánkem na pivu: Štamgasti se ptali na komunistickou minulost jeho rodiny  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Stát by měl podporovat šikovné a pracovité české lidi a rodiny s dětmi, místo těch dovezených,“ pokračoval. Jako prezident by proto podpořil lidi, kteří pracují, chtějí pracovat, nebo nemohou pracovat. „Určitě nepodpořím černé pasažéry a parazity všech systémů, které u nás máme,“ přiblížil, jakou sociální politiku by se snažil jako prezident prosazovat, Topolánek.

Kroky končící vlády označil za šikanu živnostníků. Podle něj není možné tolerovat to, že současný systém žene drobné podnikatele na pracovní úřad, nebo do továren.

„Moderní průmysl nevybudujeme, pokud budeme šikanovat sociálně slabé“

Svou politikou by rád podpořil i české školství. „To ve srovnání zemí OECD neustále klesá,“ varoval. Zároveň upozornil, že zejména české terciální školství je stále uzavřené pro studenty ze znevýhodněných rodin. Pro zlepšení situace se přitom podle něj za posledních deset let nic neudělalo.

„Tato země přežije jenom jako konkurenceschopná, protože jsme závislí na exportu,“ upozornil. Na průmysl 4.0, který v současnosti používáme jako mantru se ale podle Topolánka nepřipravíme nijak jinak, než tím, že přestaneme házet klacky pod nohy těm schopným a šikovným. Zároveň upozornil, že není správné bojovat proti jakýmkoli novým ekonomickým modelům, jako sdílená ekonomika, které se projeví jako funkční, jenom proto, že se nelíbí jiným.

Topolánek zmínil soběstačnou armádu

„Chci mít silnou armádu, která bude schopná bránit naší samostatnost,“ uvedl poté Topolánek. Poznamenal, že naše armáda v současnosti není bojeschopná. Rád by viděl zvýšení počtu vojáků alespoň na 30 tisíc. Jedině tak podle něj bude armáda schopná zakročit proti vnějším hrozbám, jako je migrace a terorismus, ale i moderním hrozbám jako cyber útoky. Rád by viděl i zvýšení atraktivity aktivních záloh.

„Chci, abychom plnili své závazky vůči NATO,“ dodal Topolánek na téma mezinárodní spolupráce. Ve výdajích jsme podle něj čtvrtí od konce, přitom jsme ale šestou nejbezpečnější zemí. Není podle něj možné, abychom pokračovali v tomu, že na armádu budeme vydávat méně než jedno procento HDP.

Armádu je přitom podle něj nutné modernizovat tak, aby byla schopná čelit moderním hrozbám. Modernizovat a posílit by se podle Topolánka měly i policie a tajné služby. „Především tak, aby lépe zvládaly mezinárodní spolupráci a uměly čelit teroristickým hrozbám,“ dodal. Všechny ozbrojené složky by ale měly být připraveny i na obranu naší vnější hranice, pokud EU nebude schopna hájit tu shengenskou.

Zbytečně nízké důchody a právo být offline

Rád bojoval i za lidská práva těch nejslabších. „Každý by se měl moct dovolat svých práv,“ prohlásil Topolánek. Vyspělost státu podle něj nejde měřit pouze jeho hrubým domácím produktem, ale i tím, jak se stará o ty, kteří to sami nedokážou.

Česko má podle něj zbytečně nízké důchody. Za svou největší politickou prohru dosud označil to, že jeho vláda nezvládla prosadit skutečnou důchodovou reformu. „Byť moje vláda zvýšila důchody více, než kterákoli před ní a kterákoli po ní,“ dodal. Zároveň by se chtěl zasadit o valorizaci rodičovských příspěvků.

„Každý by měl mít právo být offline,“ uvedl v závěru Topolánek k tomu, že nechce, aby byl každý nucen být připojený k internetu, jen aby se mohli spojit s úřadem. Zároveň se vyslovil proti nahrazování fyzických peněz.

Mirek Topolánek byl posledním prezidentským kandidátem, který svou kandidaturu oznámil. Až do dne, kdy se uzavíraly kandidátní jistiny navíc tajil, zda se mu podařilo sehnat podporu. Tu mu nakonec svými podpisy dalo deset senátorů. Kampaň oficiálně zahájil na konci listopadu.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hejhej ( 14. prosince 2017 15:44 )

Drahoš, Toplánek, Horáček nejsou schopni při svém " vzdělání" mluvit bez papíru. Ty bláboly jim někdo napsal a oni čtou- chudáci. Jak za Husáka.

gabreta ( 13. prosince 2017 18:35 )

Vida. Mirek sestoupil na nějakej rok z „piedestalu“ a najednou kouká, že jsou důchody nízké? Co až mu někdo z poradců prozradí, že jsou běžní důchodci s důchodama na hranici bídy? To bude panečku argument na zvolení! Akorát by mne zajímalo, ke těch 27 let byl!!

sores ( 13. prosince 2017 17:41 )

Topoláne jdi už do ryti!!!!!

hejhej ( 13. prosince 2017 10:34 )

Topolánkovy předvolební bláboly jsou nesmírně hloupé.Jeho rozhodnutí kandidovat je průbhledné - dostat Dalíka z kriminálu a zabránit jeho soudnímu stíhání. NEVOLITELNÝ !!!!!!

placenta ( 13. prosince 2017 10:03 )

ty ku.ndo už zdechni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa