Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velký přehled: Pecková vystřídala Jermanovou. A na Vysočině vládne Schrek z ODS

  • Autor: simao,ČTK,sab,jn - 
    Aktualizováno -
    18. 11. 2020
    10:25
    5. 10. 2020
    05:00

    Povolební vyjednávání v krajích finišují. Zatímco ve volební den se ANO radovala, kde všude bodovalo, další dny se ve většině regionů dostalo na druhou kolej. A do popřetí se dostali například mimo jiné kandidáti z ODS. Podívejte se na přehled kraj po kraji.

    Novým hejtmanem Kraje Vysočina se stal lídr ODS a Starostů pro občany Vítězslav Schrek. Na Plzeňsku je po měsíci jednání jasno o koalici STAN, Pirátů s ODS a TOP 09, hejtmankou má být poslankyně Ilona Mauritzová (ODS). Novým hejtmanem Jihočeského kraje se stal exministr Martin Kuba (ODS), Královéhradecký kraj povede Martin Červíček (ODS), Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), bude vládnout znovu.

    Naopak končí Jiří Čunek (KDU-ČSL), Zlínský kraj povede povede Radim Holiš (ANO). Jaroslavu Pokornou Jermanovou nahradila ve vedení Středočeského kraje Petra Pecková (STAN). V Olomouckém kraji bylo vítězné ANO vyšachováno, koaliční dohodu podepsali Piráti se STAN, Spojenci a ODS.

    A skončil i jediný komunistický hejtman Oldřich Bubeníček. KSČM v Ústeckém kraji ve volbách pohořela, koalici tady uzavřelo vítězné ANO s ODS a Spojenci pro kraj, hejtmanem se stal Jan Schiller (ANO). Kde všude skončí Babišovo hnutí v opozici? Zřejmě i v Karlovarském kraji. Tamní koalice ODS a KDU-ČSL s ním přerušila jednání.

    Array

  • 1.Liberecký kraj

    Liberecký kraj ovládli Starostové pro Liberecký kraj se ziskem 38,57 %, je tak jasné, že hejtmanem bude dál Martin Půta (SLK).

    Podle dohody s Piráty a ODS budou mít Starostové, kteří s drtivým náskokem volby v Libereckém kraji vyhráli, v radě většinu pěti míst. Piráti a ODS budou mít po dvou mandátech. Strany podepsaly 28. října koaliční smlouvu. Pro Půtu nakonec 3. listopadu hlasovalo 30 ze 44 přítomných zastupitelů.

    Třetí vítězství v řadě

    Starostové volby v Libereckém kraji vyhráli potřetí v řadě. Hlas jim dalo 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel a Piráti a ODS po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři mandáty. K většině by Starostům stačilo spojit se s jednou z dalších úspěšných stran, taková koalice by ale podle Půty byla příliš křehká.

    Ve spojení s ODS a Piráty budou mít Starostové pohodlnou většinu 32 mandátů. Stejnou sílu by měla koalice s ANO, přednost ale dostaly dvě menší strany. Koalice ale podle Půty počítá s tím, že bude s ANO spolupracovat. Lídryni kandidátky a bývalé náměstkyni pro ekonomiku Jitce Volfové hejtman nabídl místo předsedkyně finančního výboru. „Myslím, že kontinuita v rozhodování a řízení ekonomiky je tady docela racionální, asi můžu říct, že tu nabídku přijala,“ řekl Půta.

    Složení zastupitelstva Libereckého kraje po krajských volbách 2020 Složení zastupitelstva Libereckého kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

  • 2.Plzeňský kraj

    ANO skončí mimo hru v Plzeňském kraji. Na koalici se dohodli ODS (s podporou TOP 09) se STAN a Piráty. S ANO tato uskuení jednat nechtěla.

    ANO, které do voleb vedl Roman Zazrycký, získalo 12 mandátů, ODS 11, STAN a Piráti po sedmi. Dohromady jich však mají 14, domluvili se totiž na povolebním postupu.

    Nabídka hejtmanského křesla pro ODS

    Koaliční smlouvu mají podepsat ve středu. Ve 45členném zastupitelstvu budou mít 25 křesel. Po jednání jsme se přiblížili hranici stoprocentní jistoty, řekl bývalý hejtman, lídr a vyjednavač za STAN Josef Bernard. STAN s Piráty budou mít čtyři z devíti křesel radních, ODS a TOP 09 bude mít v radě pět míst včetně hejtmana.

    „Také personálie už jsou definitivní,“ uvedl Bernard. Hejtmankou bude Ilona Mauritzová, jednička krajské kandidátky ODS a poslankyně. Má mít v gesci zdravotnictví. Bernard bude jejím prvním náměstkem, jenž bude mít na starosti regionální rozvoj a životní prostředí a fondy EU. STAN získá náměstka pro dopravu, Piráti sociální věci a digitalizaci. ODS a TOP 09 bude mít také náměstka pro ekonomiku, radního pro školství a sport, radního pro kulturu a pátou oblastí bude turistika a podnikání.

    ANO odmítli

    „ANO nám předložilo návrh, kdy jako vítěz voleb trvá na pozici hejtmana. My jsme řekli, že to není v souladu se základní vyjednávací strategií naší koalice ODS a TOP 09. A proto další jednání s ANO pokračovat nebudou,“ vzkázal poslanec a hlavní vyjednavač za ODS Martin Baxa.

    Zpoždění ve vyjednávání

    Více než týdenní zpoždění ve vyjednáváné nové koalice způsobil koronavirus, jímž se nakazil jeden vyjednavač z TOP 09.

    Složení zastupitelstva Plzeňského kraje po krajských volbách 2020 Složení zastupitelstva Plzeňského kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

     

  • 3.Jihočeský kraj

    ANO vyhrálo volby i v jižních Čechách. Ty však povede koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012. Hejtmanem se stal exministr průmyslu a obchodu ve vládě Petra Nečase Martin Kuba (ODS), prvním náměstkem lídr lidovců František Talíř. V radě by měla mít ODS tři křesla, stejně jako ČSSD a KDU-ČSL s TOP 09, Jihočeši dvě.

    V 55členném zastupitelstvu budou mít 29 mandátů. Koaliční smlouva byla podepsána v pátek 16. října. 

    Do opozice ANO a Piráti

    „Shodli jsme se na tom, že bychom v tomhle uskupení velmi rádi dali dohromady funkční koalici pro Jihočeský kraj. Jsme přesvědčeni, že může se stranickými programy velmi dobře fungovat a je složená ze stran a subjektů, které mají určité zkušenosti s politikou a jsou schopny spolu spolupracovat,“ řekl novinářům Kuba v průběhu jednání o nové koalici.

    Do opozice vedle ANO míří i Piráti a STAN. ANO má 12 zastupitelů, Piráti 9, Starostové 4.

    Složení zastupitelstva Jihočeského kraje po krajských volbách 2020 Složení zastupitelstva Jihočeského kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

  • 4.Středočeský kraj

    Jedním z krajů, kde ANO nevyhrálo, je Středočeský kraj. Znamená to konec hejtmanky Pokorné Jaroslavy Jermanové. „Paní hejtmanka je tvrdohlavá, ona je svá. Já jsem jí na začátku řekl, aby neusilovala o hejtmana,“ řekl v pořadu Ptám se, pane premiére Andrej Babiš (ANO) o Jermanové, která dle něj „za každou cenu chtěla být hejtmanka“. „Vzala si tam kolem sebe divný lidi a zkrátka dopadlo to, jak to dopadlo,“ dodal.

    Pecková novou hejtmankou

    Pořážka ANO další strany a hnutí potěšila, navíc vybudila i k uzavření široké koalice. Tou se stala čtveřice STAN, ODS, Piráti a Spojenci pro Středočeský kraj, které vede TOP 09. Seskupení má hned 50 křesel z 65. Hejtmankou zvolili zastupitelé starostku Mnichovic Petru Peckovou (STAN), jejím prvním náměstkem Martin Kupka (ODS).

    Pecková neměla protikandidáta. Podpořilo ji 50 z 65 zastupitelů, tedy celá koalice. ANO se zdrželo hlasování. Pecková uvedla, že je týmovým hráčem a má za sebou deset let zkušeností z práce komunální političky. Kraj podle ní čeká nelehký návrat do období po koronavirové pandemii.

    „Budeme se teď nesmírně potýkat s nedostatkem finančních prostředků, které budou mít samozřejmě dopad do rozpočtu kraje, stejně jako do rozpočtu celé naší země. Musíme se vyrovnat s covidovou pandemií, to budou ty nejdůležitější kroky, které teď před námi stojí,“ uvedla Pecková krátce po zvolení.

    Složení zastupitelstva Středočeského kraje po krajských volbách 2020 Složení zastupitelstva Středočeského kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

  • 5.Jihomoravský kraj

    Jasno už je v Jihomoravském kraji. ANO sice volby vyhrálo, ale na koalici se dohodli KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN. Hejtmanem bude 36letý lidovec Jan Grolich, starosta obce Velatice, strana byla ve volbách druhá.

    Podobnou praxi kritizoval prezident Miloš Zeman. „Vítěz voleb si musí zajistit nějakou koaliční podporu, ale tady se bavíme o situaci, kdy vítěz voleb vůbec nemá šanci, aby vyjednával o koalici, když se proti němu všichni spiknou,“ postěžoval si Zeman v Partii na Primě na „spiknutí poražených“.

    ANO zkoušelo dohodu zvrátit

    I když vznikla dohoda na jihu Moravy rychle, nakonec se objevil jeden zádrhel. Hnutí ANO přišlo s tím, že některé ze čtyř stran nabídlo funkci hejtmana. ANO tak chtělo dohodnutou koalici rozvrátit a vytvořit novou, aby neskončilo v opozici. „Ano, mohu potvrdit, že jednání probíhají a jedné ze zmíněných stran jsme nabídli post hejtmana,“ řekl exkluzivně Blesku dosavadní hejtman Bohumil Šimek (ANO). Neuspěl.

    „Snaha ANO nabourat koalici nabídkou hejtmanského postu pro ODS nakonec nevyšla,“ sdělil lídr STAN František Lukl. ODS ze situace vytěžila - oproti původní domluvě získala v krajské radě o jedno místo víc. To jim postoupili lidovci. „Nechceme, aby se členové koalice cítili nekomfortně,“ vysvětlil ústupek lidovec Grolich.

    Nantl: Nabídka hejtmana nehrála roli

    „Nabídka na post hejtmana od ANO neměla na rozdělení v radě vliv. Nehrálo to žádnou roli. Máme sice víc míst v radě, ale zase méně ve výborech. Na druhé straně jsme se ujali i těžkých věcí jako doprava nebo zdravotnictví a infrastruktura, kde chybí řada peněz,“ uvedl lídr ODS Jiří Nantl.

    ODS navíc utvořila jeden zastupitelský klub se STAN. „Padl na nás i dotaz, jestli požadujeme místo hejtmana. Odmítli jsme to, podporujeme Honzu Grolicha,“ podotkl Nantl.

    „Koalice je vyvážená a může být úspěšná, když bude fungovat kolegiálně, konsenzuálně a nadstranicky. V řadě věcí se budeme doplňovat,“ dodal lídr ODS.

    Koalice podepsána

    Koaliční smlouva byla podepsaná ve středu 14. října. Křeslo prvního náměstka získali Piráti, stane se jím projektant Lukáš Dubec (36).Náměstky se stali i Nantl z ODS a Lukl ze Starostů.

    Složení nového zastupitelstva Jihomoravského kraje po krajských volbách 2020 Složení nového zastupitelstva Jihomoravského kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

  • 6.Pardubický kraj

    Bez hejtmana za ANO bude vítěz voleb v Pardubickém kraji. ANO tam vedl do boje poslanec Martin Kolovratník. Dosavadní koalice v čele s hejtmanem Martinem Netolickým (ČSSD) však i přes vítězství ANO své pozice v zastupitelstvu obhájila. Netolický stál v čele 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj. Hejtmanem byl zvolen 26. října. A to již potřetí v řadě.

    Dalšími koaličními partnery jsou Koalice pro Pardubický kraj (v čele s KDU-ČSL), STAN a nyní nově ODS + TOP 09. Strany podepsaly koaliční dohodu v pátek.

    Poslanec a lídr ANO Kolovratník v opozici

    Kolovratník v ČT uvedl: „Úsměv na rtu stále mám. Je to vítězství, které je zavazující. Je to závazek, který my nezahodíme a se kterým budeme pracovat. Na druhou stranu je to vítězství malé, není tak přesvědčivé, abychom mohli významněji vstoupit do těch jednání. Já určitě nejsem ten, kdo by fňukal nebo brečel.“ Lidsky je však prý zklamán, že se další strany po volbách nechtěly pobavit o programu a možné spolupráci.

    Senátor Kortyš náměstkem hejtmana

    9. řína pak zástupci koalice podepsali koaliční smlouvu. Náměstky Netolického se stali Michal Kortyš (ODS), Roman Línek (KPK) a Michaela Matoušková (STAN). „Práce na kraji musí být full-time aktivita na plný úvazek,“ řekl novinářům Netolický. V protikladu k Netolického slovům je skutečnost, že náměstek Kortyš je senátorem za Svitavsko. „Odmítám, že by se to nedalo v tomto případ skloubit,“ řekl na dotaz ČTK Netolický.

    Složení zastupitelstva Pardubického kraje po krajských volbách 2020 Složení zastupitelstva Pardubického kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

  • 7.Moravskoslezský kraj

    Jasná je situace v Moravskoslezském kraji. Zformovala se tam rychle široká čtyřkoalice v čele s ANO, které vyhrálo suverénně s 30,24 % a má 24 mandátů. Do koalice patří stávající koaliční partneři ODS + TOP 09 a KDU-ČSL, nově pak také ČSSD. Rozložení sil v jedenáctičlenné krajské radě bude rozděleno v poměru 5:3:2:1.

    Koalice v čele s hejtmanem Ivem Vondrákem dala dohromady 46 hlasů z 65 zastupitelů.  Do opozice míří Piráti. Vondráka zastupitelé zvolili i pro druhé období v pondělí 5. listopadu, získal 51 hlasů z 63 přítomných zastupitelů. Před čtyřmi lety získal podporu 36 zastupitelů. 

    Vondrák v neděli 11. října v Otázkách Václava Moravce uvedl, že již nebude kandidovat do Sněmovny ve volbách 2021. A zvažuje dokonce i dřívější odchod ze Sněmovny, o kterém už mluvil se šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem. „Tam je problém, kdo by přišel místo mne,“ uvedl hejtman.

    Složení nového zastupitelstva Moravskoslezského kraje po krajských volbách 2020 Složení nového zastupitelstva Moravskoslezského kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

  • 8.Ústecký kraj

    V Ústeckém kraji, který vedli komunisté s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem v čele, se změnilo celé krajské vedení. Jednání probíhalo na ose ANO, ODS a STAN. Mladý lídr STAN Filip Ušák jtěsně po volbách uváděl, že by tato koalice dle něj dávala smysl: „Je to řešení, na kterém se podílí první, druzí a třetí, přijde mi, že nejvíc respektuje vůli voličů.“

    Jenže Starostové narazili. Do koalice mají místo nich přibralo ANO a ODS Spojence pro kraj, koalice bude mít v 55členném zastupitelstvu 29 hlasů. Hejtmanem bude podle koaliční smlouvy poslanec Jan Schiller (ANO). V radě bude mít ANO 5 křesel, ODS 4 a Spojenci 2.

    Hejtmanem Ústeckého kraje zvolili zastupitelé na ustavujícím zasedání Jana Schillera z ANO. 

    Složení zastupitelstva Ústeckého kraje po krajských volbách 2020 Složení zastupitelstva Ústeckého kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

  • 9.Královéhradecký kraj

    Hradecký kraj v příštích čtyřech letech povede koalice čtyř subjektů - ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má většinu 27 hlasů.

    Hejtmanem se stal senátor, dosavadní náměstek hejtmana pro dopravu a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS). Hnutí ANO, ČSSD a Zelení a SPD zřejmě skončí v opozici.

    Nabídka pro Piráty. Odmítli

    Klíčem k sestavení vládnoucí koalice se stali Piráti se 7 mandáty. Konkurenční blok stran ANO a ČSSD a Zelení dokonce nabídli Pirátům křeslo hejtmana. Dočkali se však jen odmítnutí.

    „Snažíme se co nejvíc prosadit náš program, na základě vzájemných jednání jsme se rozhodli, že nám jsou v současnosti bližší (ODS, STAN a Východočeši - pozn. red.) Budeme jednat dál o tom, jakým způsobem dosestavíme koalici, případně, na čem se dál domluvíme,“ řekl novinářům lídr pirátské kandidátky Pavel Bulíček (Piráti).

    Lídr ANO pogratuloval Červíčkovi

    Hnutí ANO čekají další čtyři roky v opozici. „Žádnou zášť vůči nikomu nemám, je to vyřešená záležitost, jdeme dál,“ řekl ČTK k dohodě čtyř subjektů Dědeček z ANO.

    Červíčkovi pogratuloval k získání hejtmanského křesla. „Doufám, že zůstaneme konstruktivní opozicí, jako jsme byli v minulém volebním období. Pokud by se tam ale děly nějaké věci, které by se nám nelíbily, tak bychom třeba konstruktivní nebyli. Ale nechci nic předjímat,“ řekl Dědeček.

    Po 12 letech v čele kraje jde do opozice ČSSD. Její lídr a stávající hejtman Jiří Štěpán ve vyjádření pro ČTK připomněl, že nová koalice je složena z deseti subjektů, z nichž devět bylo součástí tří volebních uskupení. „Není to cesta ke stabilitě,“ řekl s tím, že za funkčnější považuje trojkoalici ANO, Pirátů a ČSSD. „Nabídli jsme Pirátům významné pozice v radě i hejtmana, ale raději dali přednost tomu, aby byli součástí desetikoalice,“ řekl.

    Zastupitelé s respirátory

    Ustavující zasedání Zastupitelstva Královéhradeckého kraje se uskuteční v pondělí 2. listopadu od 10:00 v sále zastupitelstva v centru Hradce Králové. Součástí budou přísná hygienická pravidla. S ohledem na epidemickou situaci kolem koronaviru bude nutnost přísného dodržování rozestupů, zakrytí dýchacích cest rouškou či respirátorem a dezinfekce rukou.

    „Žádná další zvláštní omezení nebudou. Maximální kapacita sálu je 140 míst, tu ale kvůli dodržení hygienických podmínek omezíme do stovky míst. Zastupitelé dostanou respirátory,“ řekl ČTK mluvčí kraje Dan Lechmann.

    Složení zastupitelstva Královéhradeckého kraje po krajských volbách 2020 Složení zastupitelstva Královéhradeckého kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

  • 10.Olomoucký kraj

    V Olomouckém kraji bylo vyšachování hnutí ANO. Zástupci Pirátů a STAN, Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj (vede ji šéf KDU-ČSL Marian Jurečka) a ODS podepsali 26. října koaliční smlouvu. Znamená přitom konec hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO). Hejtmanem bude lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek, ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého.

    Všichni proti ANO, říká dosluhující hejtman

    Koalice má mít 32 hlasů v 55členném zastupitelstvu. Podle dohody získají Piráti a STAN dohromady čtyři místa v radě, Spojenci rovněž čtyři křesla, ODS tři členy rady a jednoho uvolněného zastupitele. O rozdělení resortů se bude ještě jednat.

    „Přijde mi to, že všichni jsou proti ANO, po celé republice, je to ale demokratický postup. Kdyby platil většinový systém, všechny ty strany budou úplně v jiné roli. Nicméně nepláču nad situací, spíše mě mrzí, že vyhrát volby nic neznamená. Navíc my jsme netančili na stole, viděli jsme, že je to špatné rozložení sil z pohledu tvorby koalic, neměli jsme ani nějakou šanci koalici stvořit,“ řekl ČTK Okleštěk. Dodal, že hnutí je připraveno na standardní a konstruktivní práci v opozici.

    Příjmy kraje o stovky milionů nižší

    Nové zastupitelstvo se podle kandidáta na prvního náměstka hejtmana Ivo Slavotínka (Spojenci) sejde ve velmi složité situaci, kterou zavinila pandemie koronaviru.

    Příjmy kraje letos klesnou o stovky milionů korun. „Je zřejmé, že propad daňových příjmů bude realitou minimálně příštích měsíců, ne-li roků. My se s tím budeme muset vypořádat,“ řekl Slavotínek. Upozornil, že hejtmanství bude muset i při propadu příjmů zabezpečit základní služby na odpovídající úrovni a také hledat finanční zdroje na investice pro další rozvoj kraje.

    Složení nového zastupitelstva Olomouckého kraje po krajských volbách 2020 Složení nového zastupitelstva Olomouckého kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

  • 11.Vysočina

    Na Vysočině je jasné, že už ji dál nepovede hejtman Jiří Běhounek (ČSSD), který je zároveň šéfem Asociace krajů ČR. A hejtmanem nebude ani lídr vítězného ANO. Na povolební spolupráci se na dohodlo uskupení ODS a Starostů pro občany s dalšími čtyřmi stranami. Vítěz voleb, hnutí ANO, mezi nimi není.

    Hejtmanem se stal Vítězslav Schrek (ODS). Uskupení ODS a Starostů pro občany nyní začne spolu s Piráty, KDU-ČSL, ČSSD a Starosty pro Vysočinu (STAN a SNK ED) připravovat znění koaliční smlouvy.

    Do spolupráce pustila pětice subjektů - ODS, KDU-ČSL, STAN, Piráti a ČSSD. Koalice má 32 ze 45 hlasů v krajském zastupitelstvu, koaliční smlouvu podepsala 26. října.

    Složení nového zastupitelstva kraje Vysočina po krajských volbách 2020 Složení nového zastupitelstva kraje Vysočina po krajských volbách 2020 | Blesk

  • 12.Zlínský kraj

    Zlínský kraj už nebude „Čunkův“. „Já do toho vůbec nebudu zasahovat. Já mám dobrý vztah s Čunkem,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk.

    V kraji vyhrálo ANO, hejtmanem zastupitelé zvolili Radime Holiše, starostu Rožnova pod Radhoštěm. Kraj v následujících čtyřech letech povede koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 24 hlasů.

    V devítičlenné radě obsadí ANO tři křesla, tři budou mít také Piráti, dvě ODS a jedno ČSSD. Subjekty ve středu ve Zlíně podepsaly memorandum o dohodě na koalici.

    ANO a Piráty přitom v tomto případě spojuje odmítání projektu nové krajské nemocnice, o kterou Jiří Čunek usiloval. „Pro nás je osoba pana Čunka problémem, abychom s nimi koalici uzavírali. Tím pádem nám to otevřelo ruce jinam,“ uvedla Pirátka Hana Ančincová.

    Vývoj v kraji však rozpálil lídra STAN Petra Gazdíka. Ten kritizoval jednání Pirátů. Naštvalo ho, že se Pirátská strana přiklonila k variantě koalice, kterou chce vítězné ANO. Gazdík nejprve avizoval, že navrhne, aby STAN nehlasovali o spolupráci s Piráty pro sněmovní volby 2021, později svá slova mírnil.

    Zuřil ale i dosluhující hejtman Čunek. „Piráti vznesli požadavek, abych se vzdal mandátu krajského zastupitele. Je to za hranou jak ústavnosti, tak i morálky. Takový požadavek nemá obdoby. Dotyčná strana tím dává najevo naprosté pohrdání voliči,“ vzkázal.

    Složení nového zastupitelstva Zlínského kraje po krajských volbách 2020 Složení nového zastupitelstva Zlínského kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

  • 13.Karlovarský kraj

    V Karlovarském kraji se situace při jednání zkomplikovala. O koalici jednalo vítězné ANO s koalicí ODS + KDU-ČSL, SNK1 (Starostové našeho kraje) a Místní - Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst.

    Jenže právě Místní z jednání odstoupili. Nechtějí být prý nástrojem politikaření velkých stran a půjdou do opozice. „S hnutím ANO jsme na počátku vedli jednání jako s vítězem voleb a přišlo nám proto krajně zavádějící a neseriózní prezentovat tato jednání jako již jasnou tvorbu nové krajské koalice,“ uvedl lídr hnutí Místní a starosta Chodova Patrik Pizinger.

    ODS se přitom v tomto kraji koalici s ANO nebránila. „Zvažovali jsme jít i do opozice, ale nakonec jsme si řekli, že pokud by pokračovala spolupráce další čtyři roky na podobném modelu, nebudeme se bránit,“ podotkl Karel Jakobec (ODS). Jenže bez hnutí Místní většina na tomto půdorysu nevznikne.

    Nabídku na koaliční spolupráci s ANO pak odmítli Piráti. „Piráti přijali pozvání nejsilnější strany v zastupitelstvu ANO 2011 a vyslechli si na schůzce jejich nabídku na koaliční spolupráci. Vzhledem k respektováni dohod a společných jednání v rámci monolitu STAN, Piráti a VOK tuto nabídku s díky odmítáme,“ uvedl Pirát Jindřich Čermák.

    Starostové odmítli ANO

    ANO mezitím vyzvalo ke společnému povolebnímu jednání hnutí STAN. Starostové ale ústy svého lídra Petra Kulhánka (KOA) odpověděli, že společné jednání nyní není aktuální. Pokud by se ale STAN podařilo sestavit koalici, bude s hnutím ANO jednat o jeho opoziční roli, sdělil dnes ČTK Kulhánek.

    Krajská předsedkyně ANO Jana Mračková Vildumetzová 23. října uvedla, že by ANO znovu chtělo jednat se všemi politickými subjekty, které byly zvoleny do zastupitelstva. „Rádi bychom projednali možnosti a varianty pro potenciální zapojení se do koaličního projektu. Stejně tak jsme otevřeni jednání o případné roli konstruktivní opozice, pokud budou existovat nějaké ideově nepřekročitelné překážky vyvážené zájmem nad osudem našeho kraje,“ uvedla Mračková Vildumetzová.

    „Nevidíme v realizaci z našeho pohledu reálného a životaschopného koaličního projektu žádný průsečík s vaším hnutím, a proto není z našeho pohledu společné jednání aktuální,“ odpověděl Mračkové Vildumetzové Kulhánek.

    Přerušili jednání

    ANO je nakonec zřejmě v Karlovarském kraji ze hry. Koalice ODS a KDU-ČSL s podporou Strany soukromníků v Karlovarském kraji přeruší jednání o sestavení většinové koalice s Babišovým hnutím a přijme výzvu k jednání od oponentního uskupení tvořeného STAN a Piráty. Prohlášení lídra kandidátky ODS a KDU-ČSL Karla Jakobce (ODS) zaslal regionální manažer ODS Tomáš Grosser. Rozhodnutí tak podle něj odblokuje patovou situaci, do níž se strany v kraji dostaly.

    Koalice ODS a KDU-ČSL s podporou Strany soukromníků bude požadovat místo hejtmana a odpovídající zastoupení v budoucím koaličním modelu. „Přestože jsme se po celou dobu snažili udržet politickou kulturu na vysoké úrovni a ctít vítěze voleb, situace nastavená dalšími politickými stranami zatím neumožňuje toto řešení,“ uvedl Jakobec.

    Složení zastupitelstva Karlovarského kraje po krajských volbách 2020 Složení zastupitelstva Karlovarského kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

Covid_19 ( 16. listopadu 2020 14:09 )

ve Středních Čechách je to koalice vítězů, dát si na první dvě místa bývalé členky ODS, které pro prachy šly do ANO, to jim fakt někdo uvnitř hnutí pěkně zaškodil

Covid_19 ( 16. listopadu 2020 12:13 )

kadeřník přišel o auto , nojo, papalášství se nevyplácí

ceskarebelka ( 26. října 2020 17:49 )

Super zpráva. Jinak vůbec se nedivím, že mafián Faltýnek chtěl získat prašule z VZP. Ale co se divíme, ryba smrdí od hlavy. A když se podíváme kde všude má Agrofert dotační podvody, tak se nedivím, že mafián Faltýnek uplatňuje stejné praktiky i v PS. Po této vládě se budeme všichni vzpamatovávat několik desítek let. Bohužel. A to ještě budeme rádi, když nezkolabuje zdravotnictví.

marmat ( 16. října 2020 23:44 )

kroutil : Nahlášeno !!!
Vaše urážky a vulgarity z nepochopitelných důvodů
redakce TOLE­RUJE­....­....­....­....­....­..
Ale proč ???

marmat ( 16. října 2020 23:40 )

kroutil: Nepijte na prášky.....NIKDY !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa