Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Menší a okrajové části Prahy už mají jasno. Řadu z nich povedou dosavadní starostové

V řadě okrajových městských částí už je rozhodnuto, kdo bude sedět v křesle starosty. (ilustrační foto)
V řadě okrajových městských částí už je rozhodnuto, kdo bude sedět v křesle starosty. (ilustrační foto)  (Autor: David Malík)
Autor: diz, ČTK - 
11. října 2018
19:00

Řada pražských městských částí už zná složení budoucích vládnoucích koalic, nemálo z nich už ví i jméno svého starosty či starostky. Nejhladší průběh v povolebních jednáních přitom zažívají menší městské části. V mnoha případech jim totiž budou předsedat stávající starostové.

Ve Zbraslavi získalo většinu uskupení 100pro Zbraslav vedené současnou starostkou Zuzanou Vejvodovou. „Dala jsem svoji funkci k dispozici, ale nikdo se nepřihlásil. Volba starosty bude tedy staronová,“ sdělila ČTK Vejvodová, která bude ve funkci starosty pokračovat druhé období.

V Běchovicích je starostou od roku 2007 Ondřej Martan z ODS. Občanští demokraté i letos získali většinu v zastupitelstvu, deset mandátů z 15. „Starostou budu opět já. Dohoda je na společném koaličním půdorysu s TOP 09. Nic dalšího již neřešíme,“ řekl Martan. TOP 09 má v zastupitelstvu městské části jedno křeslo.

Pražskou Libuš jako starosta povede třetí období Jiří Koubek (TOP 09), jehož koaliční kandidátka TOP 09 a STAN získala deset křesel ze 17. „Oslovil jsem další subjekty s žádostí o sdělení, jak si představují další fungování v tomto volebním období. Nebráním se ani vytvoření koalice, i když ji matematicky nepotřebuji, vždy jsem kladl důraz na širší shodu než matematickou většinu,“ uvedl.

O pohodlnou většinu osmi zastupitelů z 11 se může opřít starostka Kunratic Lenka Alinčová (Hnutí Praha-Kunratice). „Všechna jednání se všemi zvolenými již ve shodě proběhla. Počítá se s tím, že zůstávám starostkou,“ sdělila ČTK. Do zastupitelstva se v Kunraticích dostala čtyři uskupení, Hnutí Praha-Kunratice s podporou STAN má osm mandátů, zbylé tři si rozdělily tři strany, ANO, ODS, a TOP 09.

Starostou Křeslic pravděpodobně nadále zůstane Martin Trefný. „Vzhledem k tomu, že mé uskupení má většinu v zastupitelstvu městské části, tak doufám, že starostou zůstanu. Nicméně finálně toto budu vědět až po ustavujícím zastupitelstvu,“ dodal Trefný. Jeho kandidátka Společně pro Křeslice má pět zastupitelů z devíti.

Pokračovat bude i vedení satalické radnice, kam se dostala čtyři uskupení, hnutí STAN však získalo většinu křesel. „Vypadá to, že to zůstane tak, jak je, nikdo nemá jiný návrh,“ řekla ČTK Milada Voborská (STAN), která je starostkou městské části od roku 2014. V Královicích kandidovali pouze nezávislí kandidáti. Ti nyní z pěti zastupitelů musí vybrat starostu. „Rozdělení funkcí v zastupitelstvu budeme řešit na pracovní poradě 22. října,“ řekl ČTK současný starosta Josef Pluhař.

V Březiněvsi byla letos podána pouze jedna kandidátka, a to kandidátka starosty Jiřího Haramula, který povede městskou část páté období. „Zastupitelstvo bude pracovat v obdobném složení jako v minulém volebním období, došlo pouze k jediné změně, kdy jeden z kolegů vzhledem ke svému pokročilému věku (79 let) již nechtěl dále kandidovat,“ sdělil ČTK. Zastupitelstvo podle něho naváže na předchozí práci.

Jasno je také ve Štěrboholech, kde pět mandátů ze sedmi získala kandidátka ODS vedená Františkem Ševítem, který bude v čele městské části čtvrté období. Čtvrté období budou mít stejného starostu i v Šeberově, kde bude ve funkci pokračovat Petra Venturová, jejíž kandidátka Pro lepší obec získala osm mandátů z 15. Druhé období bude starostou v Kolovratech Antonín Klecanda (STAN), jehož uskupení získalo 62,4 procenta hlasů.

Většinu křesel má také starostka Kolodějí Angela Morávková, která vede městskou část od roku 2015, od opakovaných komunálních voleb. Její kandidátka Naděje pro Koloděje získala čtyři mandáty ze sedmi. „Tvoří se koalice mezi Naděje pro Koloděje a Slavoj Koloděje, i když máme většinu v zastupitelstvu městské části. Dokonce i zvolený zastupitel za Společné Koloděje pan Vlček vyjádřil ochotu se konstruktivně podílet na správě naší městské části,“ uvedla.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa