Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hra o Prahu: Primátor s platem 120 tisíc dohlíží na 74 miliard. Kolik berou jinde?

Autor: Zuzana Štíchová - 
11. října 2018
05:15

Naplnění osobních ambicí, zajímavý plat a rozpočet středně velkého ministerstva. Tak by se dala shrnout povolební bitva o politické uspořádání v Praze. V hlavním městě to nyní vypadá na koalici Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu, aspoň podle veřejných vyjádření politiků těchto uskupení. Trojice by získala největší kontrolu nad 74miliardovým rozpočtem metropole. Kdo ale vyhraje plat primátora, který je přes 120 tisíc korun, není zdaleka jisté. Na kolik si přijde měsíčně váš starosta nebo primátor?

Boj o primátorské křeslo přináší kromě prestiže také příjemný finanční bonus. Primátor či primátorka hlavního města si ze zákona přijde na 120 447 korun měsíčně (bez náhrad). Náměstci budou brát v základu necelých 106 tisíc korun, radní pak přes 96 tisíc.

Jedná se o nejlépe placené posty na této úrovni v celém Česku. Zásluhu na tom má počet obyvatel. Primátoři dalších největších českých a moravských měst, Brna nebo Ostravy, si pak přijdou „jen“ na 104 tisíc. Šéf či šéfka Plzně, Olomouce nebo Liberce budou brát ještě o 20 tisíc měsíčně méně.

To vše v případě, že starosta/primátor pracuje jako uvolněný. Tedy, že funkci vykonává „na plný úvazek“. Například Vít Rakušan (STAN), který šéfuje Kolínu, pracuje jako neuvolněný. Svého nároku na 72 tisíc korun se tak vzdal a za svůj úřad inkasuje místo toho 43 646 korun. V plné výši k tomu ale čerpá plat poslance.

Jak se mají vaši starostové a primátoři? Podívejte se v tabulce:

Kolik bere váš uvolněný starosta či primátor? Najdete v tabulce podle velikosti vašeho města nebo obce... Kolik bere váš uvolněný starosta či primátor? Najdete v tabulce podle velikosti vašeho města nebo obce... | Sbírka zákonů

V případě, že je váš starosta neuvolněný, má tedy tuto funkci jako „vedlejšák“, najdete jeho maximální plat zde:

Neuvolnění starostové, primátoři, ale i zastupitelé berou výrazně méně peněz... Neuvolnění starostové, primátoři, ale i zastupitelé berou výrazně méně peněz... | Sbírka zákonů

Stejná tabulka jako pro městské zastupitele, platí i pro ty krajské, včetně hejtmanů.

Od prvního ledna se navíc noví zastupitelé mohou těšit na sedmiprocentní navýšení svých platů. Ty se zvyšují vládním nařízením. Pražský primátor si pak přijde dokonce až na víc než 128 tisíc korun. Hlavní město vyjde navýšení platů zastupitelů na 42 milionů korun ročně. Započteni jsou i zastupitelé jednotlivých městských částí.

Výhody pražských zastupitelů

Uvolnění pražští zastupitelé a radní, tedy včetně primátora, mají nárok na využívání služebního vozu. Třeba někdejší primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) měl k dispozcii auta hned dvě. Jedno s řidičem na výkon své funkce, jedno bez řidiče k soukromým účelům. Podle svých slov tím šetřil peníze, když méně využíval řidičových služeb.

Navíc si zastupitelé a radní mohou přivydělat, pokud dosáhnou na post náměstka, předsedy výboru nebo komise. Přijít si mohou také na mimořádné odměny za plnění významných úkolů, odchodné, účtovat mohou také náklady na reprezentaci či cestování.

salto ( 11. října 2018 16:59 )

panhujer: vidláci - chudý slovník, opravdu chudý. Nejsi ty náhodou z venkova?

bigscrotum ( 11. října 2018 14:19 )

Jasně Kalousek.

kradlous ( 11. října 2018 13:50 )

Kmotři a mafie z Pražské kavárny udělají vše aby ovládli Prahu.

bigscrotum ( 11. října 2018 11:49 )

Lepší jeden vidlak, než zkhurvenejch milion pražskejch grazlů!

bigscrotum ( 11. října 2018 11:44 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa