Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš zuří: Megapodraz! ODS v Brně vyšachovala ANO, primátorkou bude Vaňková

Autor: Jiří Nováček, kal - 
9. října 2018
16:03

Brno šokovalo! ODS v úterý odpoledne odmítla vstoupit do koalice s vítězným ANO. Lídryně občanských demokratů Markéta Vaňková (41) oznámila, že uzavře koalici s KDU-ČSL, ČSSD a Piráty. Dohromady má tato sestava v 55členném zastupitelstvu pohodlnou většinu 33 křesel.

Ze hry tato dohoda vyšachovala vítězné hnutí ANO a primátor Petr Vokřál, korunní princ celého ANO, si bude muset sbalit kufry!

„Primátorkou mám být já. Netajila jsem se touto ambicí a jsem ráda, že se po dvaceti letech stane primátorkou Brna opět žena a právnička,“ řekla Vaňková.

Přiznala, že za obratem o 180 stupňů stála obrovská nevole voličů ODS, kteří ve velkém odmítali společenství s ANO.

Vokřál: Je to podraz. Malá: A za hranicí slušnosti

„Je to megapodraz! Vokřál byl vstřícný vůči všem. Nabízel koalici ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Vše bylo domluveno a dnes se měla podepisovat dohoda o postupu. Bohužel přišel bezprecedentní podraz. Místní kmotři se vracejí,“ řekl exkluzivně pro Blesk.cz premiér Andrej Babiš.

Brněnská buňka ANO strnula po svém vyšachování z domluvené koalice v šoku. „Měli jsme za to, že se dohody plní. Zřejmě někdo z dotčených stran chtěl mít ve vedení města lepší pozice,“ řekl Blesku krajský manažer ANO Aleš David.

Hnutí ANO podle něj zasedne v úterý v Brně v 18.00, aby situaci analyzovalo a dohodlo se na dalším postupu. „Pak vydáme prohlášení,“ řekl David. Primátor Petr Vokřál označil vznik koalice bez ANO za podraz a je prý lidsky velmi zklamaný. Myslel si, že širší koalice může Brno posunout dál. ANO by stačilo vytvořit koalici s ODS a měla by většinu v zastupitelstvu, nabídlo ale možnost vzniku širší koalice i s dalšími partnery.

Krajská předsedkyně ANO Taťána Malá Blesku řekla, že chování ostatních stran, které se proti ANO spojily, je „za hranou slušného chování“. Dohody se podle ní mají dodržovat. „Ještě v pondělí večer všichni se vším souhlasili, nic nekritizovali a na druhý den je všechno jinak,“ řekla a dodal:„ I v Brně se ukazuje trend za každou cenu obejít hnutí ANO. Spojili se proti nám. Tohle není politika.“

Důvod obratu? Voliči prý dohodu s ANO nechtěli

„Tlak našich voličů neuzavírat koalici s ANO byl silný. Držíme tedy i celostátní linii ODS,“ zdůraznila Vaňková. „Našli jsme během úterka programové shody s lidovci, socialisty i Piráty,“ dodala Vaňková s tím, že nově tvořená koalice dokáže všem zúčastněným lépe prosazovat priority.

Nová koalice má již rozděleny nejvyšší posty. Primátorkou bude Vaňková, jejím prvním náměstkem Petr Hladík (KDU-ČSL), Tomáš Koláčný (Piráti), Oliver Pospíšil (ČSSD) a čtvrtého náměstka dodá ještě ODS.

„Pro Brno je tato koalice stabilní. Reflektuje to přání voličů,“ uvedl lídr lidovců Petr Hladík.

Zastupitelstvo Brna má 55 členů. ANO obsadilo 18 křesel, ODS 14, KDU-ČSL 8, Piráti 6, ČSSD 5 a SPD 4. Koalice bude mít tedy k dispozici 33 křesel, opoziční ANO a SPD 22 hlasů.

VIDEO: Předvolební spot, ve kterém primátor Brna Petr Vokřál (ANO) tančí, u voličů asi zabral, strana vyhrála. V povolebních jednáních ji ale ostatní vyšachovali.

VIDEO: Kandidát ČSSD na primátora Brna Oliver Pospíšil lezl ve volebním spotu z popelnice. Nakonec dostane křeslo náměstka.

Doporučujeme
AliAlice ( 22. října 2018 14:47 )

Jak se jedná o prachy a koryta,tak jde jakákoliv domluva a slušnost stranou....

vont ( 10. října 2018 23:29 )

 dragomira 👍👍👍👍👍👍

dragomira ( 10. října 2018 12:22 )

To co provádí za politiku ODS atd od roku 89 je na urovni komunistu v 50letech křivárny,podrazy,špína,intriky,zrady.Jak jim někdo muže věřit politika ODS atd je třicet let založená na tunelování,zlodějinách,korupci a ojebavání národa.Zapomínáte co prováděli s národem rozkradli stovky miliard,platy hruzy,obrovská nezaměstnanost,ožebračování rodin,duchodcu,sebevraždy ekonomika na urovni rozvojoveho státu a gauneři ODS TOP KDU CSSD jsou dneska mnohonásobný milionáři i miliardáři,to oni založili politickou mafii,organizovaný zločin, Mrázku,Kožených,Pitru,Krejčí,Bakalu,Topolánku,Klaus,Langer,Bem,Novák,Němcová,Fiala,Rath,Par oubek,Gros,Kalousek Bělokřivák,Juračka,Herman, Schwarzenberk,Drahoš a stovky dalších! HERGOT lidé proberte se copak zapomínáte!??! Pokud pustíte plíživou mafi jmenovaných zpět do politiky ke korytum, budete litovat chrante své rodiny před nenažranými vlky kteří cíti kořist a koryta a na lid kašlou.Až odejde Babiš, poznáte jak se prasata rvou o moc a koryta a příjde zpět ekonomika hruzy zla!Pražská kavárna pár zločinců diktuje celému Česku! Co jsme, ovce? A ted do mě kavarníci,pravda se čte těžko co???Anebo argumentuje lží..

aliali ( 10. října 2018 11:02 )

19jirka74: Ty si fakt myslíš, že Babiš není podrazák? Tak naivní být nemůžeš!

knihomol ( 10. října 2018 09:41 )

Šklebicí Vanková má všechny vlastnosti ODS křivárny,podrazy,špínu,intriky,zlodějiny,korupci proto se hodí do politiky politiky nepotřebuje pracovité,slušné politiky ale fialový sajrajt!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa