Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babiše děsí boj o Prahu a sepsul pražské ANO: „Není to ideální, jsme až třetí“

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
29. září 2018
05:02

Ano, bude líp! Heslo, se kterým vlétlo hnutí ANO před pěti lety do české politiky. Premiér Andrej Babiš teď ale pro Blesk Zprávy přiznal, že v Praze líp není – a to tu měl poslední čtyři roky v křesle primátorky své želízko v ohni Adrianu Krnáčovou. Její práci teď ale otevřeně kritizuje a vsadil na nového koně – podnikatele Petra Stuchlíka. Podle aktuálních průzkumů ale ani on není zatím žádné terno. A reálně hrozí, že ANO o vládu nad Prahou přijde.

Podle průzkumů to zatím na primátora v dresu hnutí ANO nevypadá. Andrej Babiš navíc definitivně potápí končící a nepříliš oblíbenou primátorku Prahy Adrianu Krnáčovou a kritizuje pražskou buňku hnutí.

„Historicky se vedení naší organizace měnilo xkrát, nejsem úplně spokojený, že jsme to nevybudovali,“ postěžoval si premiér na dění v pražském ANO. Právě ANO přitom vstoupilo před čtyřmi roky na magistrát hlavního města s tím, že Prahu uklidí a vymete politiky z městských firem.

„Koalice se Zelenými bylo také chybné rozhodnutí a některé výroky paní primátorky také nebyly šťastné, i působení v městských firmách, které se mi nelíbilo, protože tam všichni seděli a brali určitě velké peníze,“ zkritizoval Babiš čtyřleté působení hnutí ANO na pražském magistrátu.

Všechno špatně

Pražskou buňku navíc obvinil Babiš i z toho, že může za špatný výsledek sněmovních voleb, který zapříčinil, že své poslance má historicky nejvyšší počet stran – tedy celkově 9.

„Pokud by naše organizace pražská byla fungovala líp, tak jsem přesvědčen, že ve sněmovních volbách 2017 by se nikdy TOPka (TOP 09 – poznámka redakce) ani STAN nedostaly do Sněmovny,“ říká Babiš. I když v Praze hnutí vyhrálo, byl to pro Babiše stále špatný výsledek. „Kdyby byl lepší, tak by ve Sněmovně bylo jen sedm stran a byla by to úplně jiná situace,“ kritizuje své spolustraníky, kteří získali loni na podzim pro ANO 20,35 % hlasů.

„My jsme tu sice vyhráli, ale byl to nejhorší výsledek,“ řekl Babiš Blesk Zprávám při dni otevřených dveří na ministerstvu financí, kam přišel za svou bývalou náměstkyní a nyní šéfkou státní kasy Alenou Schillerovou.

Během posledních let má pražská organizace hnutí už třetího předsedu. Nejdříve vedla místní krajskou buňku Radmila Kleslová – někdejší Babišova pravá ruka a starostka Prahy 10, která na své veřejné funkce rezignovala, aby v nadcházejících volbách kandidovala v Praze 10 z druhého místa. Po sporech si „Aňáci“ zvolili v Praze do svého čela krizového šéfa Martina Stropnického, kterého ale loni v listopadu nakonec vystřídal radní Prahy 11 Jan Říčař.

Stuchlík zatím nezaujal. Podle Babiše je „fakt skvělej“

Nového lídra hnutí na Pražského primátora ovšem mezi sebou členové pražské buňky nenašli, a tak Babišovi lidé přišli s nápadem naverbovat do politiky 41letého podnikatele, rodáka ze Zlína Petra Stuchlíka.

„Myslím, že Praha potřebuje manažera, i když dneska to zatím vypadá, že jsme třetí,“ hájí výběr Babiš a na Stuchlíka nešetří chválou. „Ten náš nový lídr je ale fakt skvělej, je fakt dobrej, je to manager, vybudoval firmu i komunikačně je zdatný,“ řekl Blesk Zprávám.

ANO může ztratit Prahu

Jenže podle předvolebních průzkumů to zatím nevypadá, že by Stuchlík – i když po Praze pořádá například sousedské večeře, nějak zaujal. Ještě v dubnu by podle exkluzivního průzkumu agentury Phoenix research pro Blesk Zprávy volilo hnutí ANO 21,4% voličů, Piráti by získali 17%, třetí ODS by dostalo 12,6% procenta hlasů a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) 12,5%. 

V červnu ANO mírně posílilo na 21,5% hlasů, Piráti klesli na 15,6%, ODS stoupla na 13,8 % a Spojené síly pro Prahu by oslovily 13% voličů.

V září už ale ANO jako jediné kleslo (na 17 %) – navíc by ho přeskočili Piráti – 17,2 % hlasů. ODS by v Praze volilo podle průzkumu 15,9 % lidí a Spojené síly 14,2 % oprávněných voličů.

Ve složité situaci je ANO v Praze i dle aktuálního průzkumu Sanepu. I tam se rýsuje čtveřice, která si to rozdá o přední příčky - Piráti vyhráli se ziskem 20,3 %, ANO vytěžilo 18,1 %, ODS 17,9 % a TOP 09 se svou koalicí 16,5 %.

Třetí je ANO podle průzkumu STEM/MARK, který vyhrála pro změnu ODS (17%), před Piráty (15%), ANO (15%) a Topkou (12%).

Babiš doufá v druhou šanci

Podle Babiše přitom pražské ANO před volbami zaspalo. „Pan Stuchlík je určitě velice dobrý manažer – je škoda, že jsme s ním nepřišli už v květnu,“ přiznal další z chyb premiér.

„Uvidíme, jestli ty průzkumy jsou reálné a, jestli přeci jen ty lidi nám dají druhou šanci, abychom ukázali, že to umíme,“ věří Babiš triu na špici kandidátky, které tvoří právě Petr Stuchlík, bývalý ministr financí Ivan Pilný a poslanec Patrik Nacher, který byl původně navržený jako pražský lídr.

Kandidáti na primátora ve Studiu Blesk

Už v pondělí se sejde 10 kandidátů na pražského primátora – včetně Babišova favorita - ve Studiu Blesk Zpráv. Od dvaceti hodin odvysíláme živě předvolební diskusi Boj o Prahu. Začátek je ve 20 hodin a ke zhlédnutí bude na Blesk.cz.

Informace o komunálních volbách najdete ZDE

Vše o senátních volbách najdete zde

Doporučujeme
marmat ( 1. října 2018 00:17 )

Když se volila Krnáčová, bylo MNOHO rozpaků ze samotného ANO....Teď je jasné, že při průzkumech se určitá část respondentů žinýruje vyslovit ANO/Babiš...Takže je ohromná rezerva (cca 6-8 %) mezi realitou a průzkumy !!!

marmat ( 30. září 2018 23:08 )

Až vyrostete, trochu čtěte........nemyslím bulvár.

marmat ( 30. září 2018 23:05 )

Jsou strany, které se honem na Babiše odrovnaly SAMY !!! Je to bezpracný zisk ANO.

marmat ( 30. září 2018 23:03 )

nepodceňujte Pražany...nechtěj mít namistrované/nevychované/drzé NULY na svých radnicích...

marmat ( 30. září 2018 23:01 )

co byste za nějakej pořádnej fórek dal !??? Ale tohle je bída.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa