Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Komisaři zkazili i evropské volby. Špatně počítali preferenční kroužky

Autor: Hana Langrová - 
29. května 2019
09:00

Další volby, stejná chyba. Ani evropské volby, na které mají komisaři nejvíc klidu ze všech, protože sčítání probíhá neveřejně, se neobešly bez komplikací. Volební komise v desítkách okrsků přidělovaly preferenční hlasy prvním dvěma kandidátům, přestože je voliči nekroužkovali. Upozornil na to web Seznam Zprávy. Český statistický úřad, který má volby na starosti, připustil, že o problému ví. Celkové výsledky to prý ale neovlivní.

Stejné chyby potvrdil Nejvyšší správní soud před rokem a půl u sněmovních voleb. Pochybení u sčítání hlasů se dopustili volební komise v Praze, Brně, Děčíně, Plzni nebo Novém Jíčíně.

Na problém upozornil ústecký komunální politik Lukáš Blažej (Piráti), který již před rokem a půl výsledky voleb detailně monitoroval. Z jeho tehdejší analýzy vyplývá, že se špatně přidělily desítky tisíc preferenčních hlasů.

Hlasy navíc pro prvního a druhého kandidáta

Někteří komisaři přidělovali hlasy i v případě, že volič žádného kandidáta nezakroužkoval. Stalo se třeba to, že volilo 60 lidí a 55 nikoho nezakroužkovalo, ale stejně první a druhý člověk na kandidátce dostal 55 preferenčních hlasů,“ řekl Lukáš Blažej (Piráti).

Špatně se sčítalo například v Kamenné Žehrovici na Kladensku. Členka volební komise Jitka Slámová potvrdila, že automaticky - když volič nikoho na volebním lístku nezakroužkoval - přidali preferenční hlasy prvním dvěma kandidátům.

„Byť nebyli zakroužkováni, stejně by to ti kandidáti dostali, ale zakroužkováni nebyli,“ řekla Seznam Zprávám Slámová. Na zmínku, že v takovém případě neměli preferenční hlas přičíst nikomu, odpověděla: „Já abych vám řekla pravdu, tak už teď nevím.“

Výsledky by to nemělo ovlivnit

Tentokrát se chyba týká méně okrsků. Politik na ně přišel tak, že počítal počet preferenčních hlasů zveřejněných výsledků voleb do Evropského parlamentu.

Při volbách Poslanecké sněmovny na podzim 2017 bylo mnohem více kandidátů, takže rozdíly mezi nově zvolenými europoslanci jsou větší. Aby kandidát překročil svého soupeře, potřebuje často stovky až tisíce preferenčních hlasů.

Do sněmovních voleb nakonec zasáhl Nejvyšší správní soud, který do Sněmovny poslal za ODS Martina Kupku místo Petra Bendla. Komisaři tehdy přehlédli Kupkovy preferenční hlasy na druhé straně hlasovacího lístku.

ivoadler ( 29. května 2019 09:56 )

Jsem důchodce a členem okrskové volební komise jsem pravidelně. Ač tedy rozumu mdlého, tohle by mě nenapadlo. K práci naší komise nebyly nikdy výhrady. Na tohle musel přijít nějaký opravdu zapálený člen volební komise.

Actimel ( 29. května 2019 09:11 )

Zneplatnila bych je celé! Už díky té recesistické koze co si z nich udělala (!) a vyinkasuje víc jak milion na úkor všech občanů ČR! Slípka ošklivá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa