Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pospíšil chce posílat i učně na zkušenou do EU. Proč lídr TOP 09 nepodpořil umělce?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Kopřiva - 
10. května 2019
05:20

Chceme umožnit studovat v zahraničí i středoškolákům a učňům. S tímto jde mimo jiné do voleb tandem TOP 09 a Starostů. Lídr kandidátky a šéf TOP 09 Jiří Pospíšil v předvolebním pořadu Blesku Epicentrum tvrdil, že by to ale neznamenalo odliv mladých kvalifikovaných zaměstnanců do Evropy. Podle jeho zkušeností se prý nakonec stejně většinou vrátí.

Pospíšil usiluje o to, aby vzrostly prostředky na programu Erasmus, který mladým lidem umožňuje na půl roku až rok vycestovat do zahraničí a tam studovat. „Vidím, jak je pro mladé lidi Erasmus důležitý. Oni nejenže si rozšíří jazykové znalosti, ale poznají jinou kulturu, jiné země, vnímají, jak jsme součástí Evropy. Jestli má něco smysl, tak podporovat v oblasti vzdělávání mladé lidi, aby studovali v jiných státech Evropské unie alespoň na půl roku,“ řekl Pospíšil.

V současnosti se Erasmu účastní hlavně vysokoškoláci, to chce ale bývalý ministr spravedlnosti změnit. „Byli bychom rádi, aby toto cestování více využívali i středoškoláci a do budoucna vytvořili program, aby se učni mohli jet podívat do blízké země, jak se to řemeslo vykonává třeba v Německu,“ pokračoval v Epicentru.

Mladí se vrátí i z ciziny, věří šéf TOP 09

Odlivu mladých mozků se ale Pospíšil nebojí. „Moje zkušenost je, že mladý člověk, který pozná, jak fungují v jiné zemi, je tam na stáži, tak se z 90 procent vrací zpátky. Takto kvalifikovaný člověk může tu práci v České republice vykonávat zajímavěji a lépe,“ argumentoval tím, že jako vysokoškolský kantor ví, o čem mluví.

A zapracovat je podle Pospíšila třeba i na i na vzájemném uznávání vzdělávání. „Do budoucna bychom byli rádi, aby se posílila možnost vzájemného uznávání různých vzdělávacích stupňů, nejen vysokoškolských diplomů. Když se někdo vyučí kadeřníkem v Česku, tak není důvod, aby to řemeslo nemohl vykonávat bez nutnosti dalšího vzdělávání třeba ve Španělsku,“ myslí si.

Huawei vnímá Pospíšil jako riziko

Tandem TOP 09 a Starostů také slibuje, že chce nechat vybudovat v Evropě síť vysokorychlostního internetu. Prezident Miloš Zeman prosazuje, aby se o to postarala čínská firma Huawei. Pospíšil ale nabádá k opatrnosti.

„To, že se v Evropě debatuje o možných bezpečnostních rizicích spojených s výrobky firmy Huawei, je podle mě správné. Tím neříkám, že všechny výrobky od firmy Huawei jsou problematické, ale upozornil na to odborný speciální orgán – Úřad pro kybernetickou bezpečnost. To, že to někteří politici začali shazovat a zpochybňovat, to už je něco jiného.“

Exministr nechce Huawei předem vyčleňovat z nějaké soutěže, upozornění je ale nutné podle něj brát v potaz. „Že tu jsou rizika, na něž upozornili odborníci, to tu bylo, a je třeba na to reagovat obezřetností. My tu hájíme český zájem, a ne zájem čínské firmy,“ dodal.

Umělcům se má platit, přikývl Pospíšil

V europarlamentu na konci března poslanci schválili směrnici, která nařizuje internetovým gigantům platit autorům za jejich díla. Jenže Pospíšil, člověk pohybující se mezi umělci, pro ni ruku nezvedl.

„Já jsem tu směrnici nepodpořil, protože jak vznikala dlouhou dobu a permanentně se dohadovala její konečná podoba, tak vznikl takový kompromis, který umožňuje různý výklad. Jako bývalý ministr spravedlnosti nemohu hlasovat pro směrnici, která bohužel vykazuje známky legislativního zmetku,“ ospravedlňoval se.

Šéf TOP 09 ale tvrdí, že myšlenka směrnice není špatná. „Umělci mají dostat zaplaceno. To není o myšlence té směrnice, ale o tom, jak je to napsané. Je to vágní a nemůžeme vyloučit, že bychom od ochrany autorských práv mohli dojít k cenzuře internetu a omezení svobody slova,“ řekl s tím, že projednávání složité normy mělo počkat až na nově zvolený europarlament.

 

mandat ( 13. května 2019 00:08 )

Kdo to bude financovat ? Skolstvi je v haji, deti se nic neuci,nic neumi,nikdo nechce pracovat,jen sedet v kancelari za 50 000,. korun mesicne a nemit zadnou zodpo­vednos­t.Vs­ichni zapominaji, ze tento zkrachovany stat drzi nad vodou pracujici trida,kterou takovy blbci,co je tento pohrdaji.
V EU je neskutecny bordel,nezvlada se tam absolutne nic,jsou vsude kriminalni migranti a vy tam chcete posilat ceske deti ?

kacer56 ( 10. května 2019 22:15 )

Tenhle vychcanej, úchylnej, ambiciózní bukanýr, dnes a denně vymýšlí nějaké kraviny, ve snaze oblbnout pár voličů, aby si dál mohl ten svůj rozpíchanej anál ohřívat v Bruselu a on mohl další 4 roky škodit zájmům české ( od podobných hejvl***ů ) rozkradené republiky.

zadnice ( 10. května 2019 17:44 )

Pospíšile nech těch keců a zajdi si odpočinout do gay klubu, uděláš líp!

pieero ( 10. května 2019 11:33 )

takovéhle předvolební žvásty jsou jen plácnutím do vody, mne by konkrétně zajímalo proč pan Pospíšil hlasoval jako poslanec evropského parlamentu proti zájmu ČR o dvojí kvalitě potravin. Toto je mu třeba připomínat při jeho předvolebních diskusích a ne mu lézt s prominutím do zadku.

4552 ( 10. května 2019 11:20 )

Pospíšil další slizoun - klon Drahoše. Tlučhuba turista, který vystřídal různé posty hlavně kde nemusel nic dělat ale vyžírat.Jakje možné že takové kreatury se tam pořád drží? a je jich tam hodně.Co s tím, už se to nedá ani sledovat člověku je z nich nanic.A ten který je chytrý, sečtelý, rozsáhlých vědomostí jich pěkně s...e, protože sami mají duté hlavy a jak říkám o tom to celé je.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa