Berou měsíčně 7957 eur hrubého (170 tisíc Kč čistého), a to bez náhrad a diet. Tím, že usednou do europarlamentu, však politici mají nárok i na krásné přilepšení k důchodu - od 63 let si mohou nárokovat štědrý měsíční příspěvek ke starobní penzi. A to ve výši 3,5% platu za každý odsloužený rok. Tedy kolem 278 eur (cca. 7645 Kč) měsíčně k českému důchodu navíc, upozornil nedávno server novinky.cz. Za rok si tak v europoslanci-penzisti vydělají přes 90 tisíc navíc jen za to, že seděli kdysi v europarlamentu...

O peníze jde tak při blížících se květnových volbách (uskuteční se 23.5. a 24.5.) především. O usednutí do eurolavic pak stojí samozřejmě i staré známé "firmy". Třeba vášnivý hudební fanoušek Jan Zahradil z ODS. 

"Jako každý, kdo se narodil v 60. letech a dospíval v letech 70., vyrůstal jsem na klasickém hardrocku Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath atd. Odtud pak byl už jen krůček k nové vlně britského heavy metalu z přelomu 70. a 80. let, tedy ke kapelám jako Iron Maiden, Judas Priest, Motorhead," popsal přitom před časem na portálu vice.com europoslanec Zahradil, jak se v něm probudila duše rockera.

Jan Zahradil v nahrávacím studiu i s Mirkem Topolánkem, na jehož řeč v europarlamentu zavzpomínal
Autor: Archiv Blesku, ČTK, Facebook

Místopředseda ODS však nyní stojí v čele kandidátky strany, kterou voliči na podzim "vypískali". A na svá bedra vzal nesnadný úkol, dostat sebe a své spolustraníky opět do europarlamentu. ODS minulé eurovolby vyhrála, k tomu však má nyní hodně daleko.

A řadě "modrých" politiků nyní nezbývá než vzpomínat na lepší časy. Sám vášnivý hudební fanoušek Zahradil v eurovolbách uspěl v letech 2004 i 2009. A ze svého evropského působení má řadu vzpomínek. "Když byl ještě premiérem Mirek Topolánek, vyrazili jsme spolu na koncert AC/DC. Slogan Highway to Hell pak prostořeký Mirek použil v jednom svém projevu přímo v Evropském parlamentu během českého předsednictví EU a byl z toho skandál," zavzpomínal Zahradil na zmiňovaném portálu.

Vášnivý cyklista Kožušník přijel do europarlamentu na kole
Autor: Archiv Blesku

Součástí kandidátky ODS je pak i Edvard Kožušník. Ve Štrasburku vyvolal rozruch, když na zasedání europarlamentu přijel z Prahy na kole a mezi "kravaťáky" s lakýrkami dorazil v cyklistickém trikotu. Loni se tenhle sporťák pro změnu vydal na běh napříč Českem, vedle toho pak upoutal i videem, jak vypadá sladký život europolitika.

To kandidátku KSČM sice vede žena - Kateřina Konečná - do europarlamentu by se však rádo z dalších příček stranické kandidátky i trio mužů, kteří již mají Štrasburk i Brusel prozkoumaný. Jde o odcházející europoslance Maštálku, Kohlíčka a především Miloslava Ransdorfa.

Spáč z europarlamentu: Miloslav Ransdorf měl smůlu, přemohla ho únava, ale zastihla kamera
Autor: Archiv Blesku, ČTK

Právě Ransdorf z nich upoutal zdaleka nejvíce pozornosti - svým usnutím při jednání europarlamentu, problémy s exekucí (i přes vysoký europoslanecký plat), či atakem na nizozemského novináře, který se snažil dokázat, že si český europoslanec přišel jen "odpíchnout" svou účast a po pár minutách zmizel zadním vchodem...

Europoslanec Richard Falbr ve Štrasburku
Autor: Facebook

Vedle komunisty Ransdorfa by se do europarlamentu rád probojoval i Richard Falbr (ČSSD), rodák z anglického Chesteru a syn letce ze stíhací perutě a španělské matky. Falbr v minulosti působil jako český senátor a také šéf odborářů z ČMKOS (Českomoravská konfederace odborových svazů). Za sociální demokraty sedí v europarlamentu od roku 2004 - stejně jako Zahradil. Svůj mandát tak obhájil i v roce 2009, nyní se o to pokusí opět. Ze 6. místa stranické kandidátky, kterou vede sociolog Jan Keller. Spolu s Falbrem se pak do Štrasburku a Bruselu opět chtějí vrátit i další dosavadní europoslanci z ČSSD - Poc, Brzobohatá, Mynář, či Rouček. Kdo by se ostatně nechtěl stát eurodůchodcem!