Turisté i Pražané tak kličkují mezi zátarasy a část mostu, která je pod plachtou, ani nevidí. A bohužel si na klidnou procházku ještě pár let počkají. Blesk zjišťoval, co už rukama odborníků prošlo a jaké novinky památku čekají.

Je tomu už opravdu rok, co začala oprava Karlova mostu. Stavbaři, pod dozorem památkářů, musejí rozebrat kamennou zídku a dlažbu a vybourat vrstvu mostovky. Že oprava mostu není ve skutečnosti vůbec jednoduchá, potvrdí nejeden odborník.

"U každého kamene řešíme jeho polohu, kvůli izolaci. Pokud tuto podmínku splní, vrátí se na své místo, pokud ne, jde do šrotu. Po této rekonstrukci chceme, aby kameny držely padesát let," říká Daut Kara supervizor mostních a dopravních staveb z firmy Mott MacDonald.

Fotogalerie
4 fotografie

Stavba začala u Malostranské věže a nyní se dokončuje vnitřní strana u schodiště na Kampu. Tento úsek je již hotov z vnějšího pohledu, tedy z povodní strany. První etapa by měla trvat do konce června 2010 a má vyjít na něco přes 220 milionů.

A co jednu z nejznámějších památek Česka ještě čeká? Ano, je to etapa číslo 2. Pokud půjde vše jak po másle, začnou v roce 2010 stavbaři s rekonstrukcí kamenného pláště mostu. A novinkou by mělo být i osvětlení plynovými lampami.

O inspekci oprav Karlova mostu čtěte zde!

O plynových lampých na Karlově mostě čtěte zde!