Rozsudek není pravomocný, žalobce si ponechal lhůtu na odvolání.


Ve třetí Železného kauze, byl europoslanec stíhán za mnohamiliardové krácení daní při převodu obchodního podílu v CET 21. Podle obžaloby spolu se svým někdejším právníkem Alešem Rozehnalem a akcionáři CET 21 Fedorem Gálem, Josefem Alanem a Vlastimilem Venclíkem ošidil stát o více než 38 milionů korun. Další akcionář Petr Hunčík jako slovenský občan neměl v Česku daňovou povinnost, a byl proto souzen pouze za pomoc k trestnému činu. Hrozilo jim až osm let vězení.

Podle policie se Železný se společníky dohodl, že na něj převedou 43,31 procenta obchodního podílu v CET 21, s.r.o. za částku převyšující pět milionů dolarů. Přestože jim Železný zaplatil, podle policie následnými transakcemi předstírali, že se vyrovnali akciemi za tímto účelem založené akciové společnosti CET 21. V daňových přiznáních za rok 1996 pak podle policie neuvedli pravdu.

Podle obžaloby sloužil převod akcií v CET 21, a.s. k zastření převodů obchodních podílů v CET 21, s.r.o., a akciová společnost tak byla jen "prázdnou slupkou".

Všichni obžalovaní obvinění odmítli.