V kuchařce najdete tradiční, generacemi prověřené recepty, podle kterých pekly cukroví už naše babičky a prababičky, a to na linecké, slepované druhy i dobroty nadívané ořechovou či mandlovou náplní.
SKVĚLÉ RADY NA PEČENÍ I ZDOBENÍ
V kuchařce najdete rady pro zkušené i začínající pekaře, s nimiž se vám dílo zaručeně podaří. Pokud ale pečení zrovna nepatří mezi vaše hobby a chcete mít cukrovinky hotové co nejdříve a s minimem námahy, i s tím vám poradíme. Nalistujte si jednoduché recepty na druhy, jejichž příprava nevyžaduje žádné zvláštní kulinářské umění ani letité zkušenosti. A hlavně jsou hotové během několika málo minut!
Staročeské medové perníčky
Suroviny: 2 vajíčka, 1 žloutek na potření, 150 g cukru moučka, 180 g medu, 80 g másla, 600 g hladké mouky, 2 lžičky perníkového koření, 1 kypřicí prášek do perníku, 1 čajová lžička jedlé sody. Na polevu: 1 bílek, 140 g cukru moučka, 5 kapek citronové šťávy, špetka soli.
Postup: Vajíčka umícháme s cukrem, přidáme mírně rozpuštěný med, máslo pokrájené na kousky a vše řádně promícháme. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do perníku, perníkovým kořením a sodou a vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v chladu do druhého dne.
Následující den těsto rozválíme na plát tenký cca 2 - 3 mm a z něho tvořítky vykrajujeme perníčky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 8 - 12 minut do zhnědnutí. Ihned po vytažení z trouby, dokud jsou ještě teplé, potřeme perníčky rozšlehaným vejcem, povrch bude krásně lesklý.
Po vychladnutí je pak ozdobíme bílkovou polevou, kterou si připravíme následujícím způsobem: bílek společně s prosetým cukrem a dalšími surovinami vyšleháme do tuhé hmoty. Tou naplníme igelitový sáček, kterému ustřihneme špičku, a každý perníček s jeho pomocí dozdobíme.
VIDEO: Měkké perníčky: video recept krok za krokem
Měkké perníčky: video recept krok za krokem