Trhy začnou už nyní v pátek, rozsvícení vánočního stromku je v plánu o týden později 29. listopadu v 18 hodin. Trhy na Zelném trhu se ponesou v lidovém duchu. „Využili jsme tradičních ozdob jako perníčky, vyřezávané ozdoby, sláma, chvojí nebo šišky,“ uvedla koordinátorka Adventu na Zelňáku Eva Skácelová.

Ve 120 stáncích lidé najdou řemeslné výrobky, dekorační předměty, dárky i nápoje a občerstvení. Dva stánky budou věnované prezentaci neziskových organizací. Chybět nebude ani pódium pro hudební koncerty nebo vystoupení dětí.

Novinkou je adventní kalendář s 24 okénky dobrých skutků. Od 1. prosince se otevře každý den jedno okénko, ve kterém bude dárek pro určitou organizaci. Podařilo se získat peníze nebo věcné dárky v celkové hodnotě asi čtvrt milionu korun. Mezi dary jsou například cukrovinky, vánoční produkty, ale také občerstvení v hodnotě 20 tisíc korun, které se může hodit například pro oslavu v domově seniorů.

Přání jen hezká

„Novinkou Adventu na Moravském náměstí bude schránka pozitivních vánočních přání,“ uvedl ředitel pořádající organizace Tomáš Pavčík. Lidé mohou dávat do schránky vzkazy nebo přání, které dostanou osamělí senioři v domovech seniorů nebo děti v dětských domovech, jimž nemá kdo popřát hezké svátky.

Na Moravském náměstí nebudou chybět šapitó, vyhlídkové kolo a kulturní program. Budou se konat koncerty, představení pro děti a prostor dostanou i neziskové organizace.

Kluziště pod Joštem

Od 27. listopadu se otevře kluziště pod Joštem, v 17 hodin tam vystoupí krasobruslaři. Plocha pojme až 80 bruslařů, v další dny bude otevřená od 10 do 21 hodin ve dvouhodinových blocích vždy s přestávkou na úpravu ledu. Vstupné bude 100 korun, děti do šesti let mají vstup zdarma, děti od 6 do 15 let, senioři a zdravotně postižení zaplatí 60 korun.