Jak se ukazuje, problematické je už samotné číslo třináct. Židé jej od pradávna považují za nešťastné, protože v hebrejské abecedě je třináctým písmenem M, jímž začíná slovo Mavet, tedy smrt. Strach z tohoto čísla vygradoval do dnešní doby až tak, že některé hotely vymazaly jak třinácté patro, tak příslušné pokoje. Hrůza ze třináctky se dokonce řadí mezi fobie a má tak i svůj odborný název -  triskaidekafobie.

A proč děsí spojení s pátkem? Na vině je biblická Poslední večeře páně. Třináctým apoštolem byl totiž zrádce Jidáš a hostina se konala – hádáte správně - v pátek. Pověru pak ještě umocnili následovníci řádu templářů, jejichž likvidaci zahájil francouzský král Filip IV. Sličný v pátek 13. října roku 1307. Rytíři pak tento den považovali za ďábelský a nešťastný a hrůzu z něj šířili po světě.

I v Česku je pověra o pátku třináctého poměrně živá, ale na takové Američany rozhodně nemáme. Tam si ve smolné datum bere raději z práce volno až 21 milionů obyvatel. To Španěle a většinu Jihoameričanů nechává pátek třináctého klidnými, pokud ale vyjde třináctka v kalendáři na úterý, modlí se ke všem svatým, aby smolný den přežili.

Máte i vy s pátkem 13. špatné zkušenosti? Lepí se vám v tento den smůla na paty? Podle psychologů jde jen o nastavení psychiky, která díky vašemu přesvědčení „přitahuje“ průšvihy. Pojďte tedy s námi tohle prokletí jednou pro vždy změnit. Jak na to? Tady je pár tipů, jak svůj den zlepšit. A nemusí jít jen o pátek třináctého…

  • Vstaňte o 10 minut dřív. Uvidíte, jak moc se váš den změní, když budete mít jen pár minutovou rezervu
  • Až vstanete, podívejte se do zrcadla a usmějte se na sebe. Čeká vás úspěšný den!
  • Dejte si dobrou snídani a pusťte si k tomu svou oblíbenou hudbu.
  • Napište si seznam věcí, které potřebujete zvládnout, nebo si ho jen v klidu projděte v hlavě.
  • Je před vámi víkend. Naplánujte si sraz s kamarády nebo výlet do přírody. Už teď se těšte!
  • Pryč se smůlou, zkuste štěstí! Vsaďte si Sportku a proměňte pátek třináctého v den, kdy se z vás stane milionář.