Jestli si chcete letos během vánočních svátků pošmáknout na něčem chutném, ne příliš sladkém, ale jiném než cukroví, potěší vás recept od Moniky Absolonové na její vynikající vánočku.

„Vánočky budu péct. Jako každoročně peču pro svoji rodinu, nejbližší přátelé, ale také kolegy Aleše Hámu, rodinu Gottových, Vendulu Pizingerovou, Marka Liberta, Ondřeje Izdného, Olgu Želenskou a doufám, že se pro jednu staví také pan doktor Vlk, který rodil oba mé syny,“ prozradila Blesk.cz zpěvačka před pár dny. 

Letos ji ale čeká hodně těžký úkol. Kromě malého pomocníka Tadeáše (3) se bude muset postarat také o měsíčního synka Matouše, a tak pečení bude tentokrát víc náročné.

Se zaděláváním těsta už začala 20. prosince. „Hádejte, co jdu teďka dělat. Vánočky. Už je to tady. Nemám puštěnýho Karla (Gotta - pozn. red.), protože jsem ráda, že Matouš spí," vzkázala Monika fanouškům ve čtvrtek kolem 18. hodiny. 

Celou kuchyň zastavila surovinami na těsto a vrhla se na to. A po čtyřech hodinách se konečně dočkala výsledku. „Už to vypadá nadějně, osm těst a deváté se dělá. Bordel je tady jak v tanku, ale už to bude hotový, hurá. 18 vánoček," spočítala to Absolonová, která vánočky bude plést v pátek. 

Recept na vánočku podle Moniky Absolonové:

Co potřebujeme

  • - 0,5 l plnotučného mléka
  • - 2 kostky droždí
  • - cukr krystal, cca 265 g
  • - 1 máslo 250 g
  • - 6 vajec
  • - sůl
  • - 1 kg polohrubé mouky
  • - 2 vanilkové cukry
  • - nastrouhaná kůra z 1/4 citronu
  • - balení celých i plátků mandlí, balení rozinek
  • - rum

Postup

Do rumu naložíme balíček celých mandlí a balíček rozinek. Ideálně den předem. Mléko vlijeme do kastrůlku a zahříváme (nevaříme) na plotně. Do něj rozdrobíme droždí a vsypeme hrst cukru. Změklé máslo přendáme do mísy. Rozklepneme šest vajec a do mísy vhodíme žloutek, bílek uschováme v misce. Do mísy ke žloutkům a máslu vsypeme zbytek cukru a vařečkou vše promícháme. Po promíchání vsypeme polovinu mouky, tři špetky soli, oba vanilkové cukry a do prstů citronové kůry. Vše opět dobře promícháme. Mléko s nakynutým droždím přelijeme do mísy. Opět promícháme.

Pokud je těsto příliš řídké, dosypeme ještě trochu mouky. Pomoučíme vál a těsto na něj vylijeme. Rukama obracíme jeho kraje směrem ke středu a přisypáváme mouku, abychom těsto zahustili. Z rumového nálevu vyndáme mandle a rozinky a přidáme je do těsta. Znovu ho obracíme, aby se rozinky a mandle promíchaly. Těsto vrátíme do mísy, posypeme malým množstvím mouky, překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, minimum jsou dvě hodiny. „Já ho někdy nechávám kynout klidně 24 hodin. Během té doby se na něj stačí třikrát podívat a trochu zpracovat,“ říká Monika.

Fotogalerie
16 fotografií