Absolonová je jedna z mála slavných, kteří zdobí stromeček už v listopadu. Vánoční atmosféru miluje a chce si ji užít co nejdéle, ale ty skutečné Vánoce pro ni začínají dnem, kdy se vrhne na pečení vánoček.

„22. prosince zadělávám těsto. Přes noc to nechám vykynout a druhý den, tedy 23. prosince, peču. Už je dělám asi dvacet let a zjistila jsem, že jich maximálně zvládnu dvacet,“ prozradila Blesk.cz Monika, která od svých jednadvaceti let nevynechala ani jeden rok.

„Jedna vánočka mi zabere tak hodinu času a do trouby se mi vejdou dvě, takže to vychází na zhruba deset hodin motání a pečení vánoček. U těch prvních dvou vždy tápu, co tam mám dát, ale pak už to jde jako po másle. Radši u toho ale používám kuchařku, ta stránka už je úplně upatlaná,“ smála se zpěvačka.

Dvacet vánoček nepochopitelně sama s rodinou nesní, převážně je totiž peče pro své známé, kolegy a kamarády. „Tradičně každý rok dostává Aleš Háma, Karel Gott a spousta dalších přátel. Loni si vyžádal i Ondřej Sokol, ale letos si ještě nenapsal,“ přiznala Absolonová, která se na pečení vánoček chystá pochopitelně i letos.

„Vůbec nevím, jak to letos zvládnu s Tadeáškem. Už začíná mluvit, všechno už vnímá, o všechno se zajímá, všude chce být. Letos už pekl s babičkou a musím říct, že z něj byla hotová, tak uvidíme,“ dodala zpěvačka, která stráví Vánoce se svou rodinou i rodinou partnera Tomáše Horny. U stolu se jich tedy opět sejde velký počet.

Recept na vánočku podle Moniky Absolonové:

Co potřebujeme

  • - 0,5 l plnotučného mléka
  • - 2 kostky droždí
  • - cukr krystal, cca 265 g
  • - 1 máslo 250 g
  • - 6 vajec
  • - sůl
  • - 1 kg polohrubé mouky
  • - 2 vanilkové cukry
  • - nastrouhaná kůra ze 1/4 citronu
  • - balení celých i plátků mandlí, balení rozinek
  • - rum

Postup

Do rumu naložíme balíček celých mandlí a balíček rozinek. Ideálně den předem. Mléko vlijeme do kastrůlku a zahříváme (nevaříme) na plotně. Do něj rozdrobíme droždí a vsypeme hrst cukru. Změklé máslo přendáme do mísy. Rozklepneme šest vajec a do mísy vhodíme žloutek, bílek uschováme v misce. Do mísy ke žloutkům a máslu vsypeme zbytek cukru a vařečkou vše promícháme. Po promíchání vsypeme polovinu mouky, tři špetky soli, oba vanilkové cukry a do prstů citronové kůry. Vše opět dobře promícháme. Mléko s nakynutým droždím přelijeme do mísy. Opět promícháme.

Pokud je těsto příliš řídké, dosypeme ještě trochu mouky. Pomoučíme vál a těsto na něj vylijeme. Rukama obracíme jeho kraje směrem ke středu a přisypáváme mouku, abychom těsto zahustili. Z rumového nálevu vyndáme mandle a rozinky a přidáme je do těsta. Znovu ho obracíme, aby se rozinky a mandle promíchaly. Těsto vrátíme do mísy, posypeme malým množstvím mouky, překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, minimum jsou dvě hodiny. „Já ho někdy nechávám kynout klidně 24 hodin. Během té doby se na něj stačí třikrát podívat a trochu zpracovat,“ říká Monika.

Vykynuté těsto vrátíme na pomoučený vál a posypeme zbytkem mouky. Promícháme. Těsto rozdělíme na dvě půlky. Jednu rozdělíme na tři díly a z každého vytvarujeme silný pramen, ty potom smotáme do copu. Ten poté přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Zbytek těsta rozdělíme na třetiny a z ²⁄³ opět vytvarujeme tři prameny a spleteme. Z copu vytvoříme druhé patro. Ze zbytku vytvoříme prameny dva a posadíme na předcházející patra.

„Moje babička plete dolní patro ze čtyř, ale protože já jsem lempl, tak to dělám jen ze tří. Jde o chuť, ne o tvar,“ vysvětluje Monika.

Do bílků vsypeme pět lžiček cukru a promícháme. Směsí potom vánočku rukou potíráme. „Je to prostě umazlená vánočka,“ hlásí v té chvíli Monika. Vánočku hustě posypeme plátky mandlí, vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut.

VIDEO: Monika Absolonová ukončila mateřskou: Jíst co máme, ale plíny něco stojí! A o exekuci!

Video
Video se připravuje ...

Monika Absolonová ukončila mateřskou: Jíst, co máme, ale plíny něco stojí! A o exekuci! Markéta Reinischová, Petr Soukup

Fotogalerie
22 fotografií