Kdy je tak podle vás běžné sundávat vánoční výzdobu?

Jedni by řekli, že ihned po Vánocích, druzí ji doma nechávají až do půlky ledna. Málokterá všetečná hospodyňka ale dekorace a světýlka uklízí až na začátku února. U obyčejných lidí to tak možná chodí, rozhodně ale ne u královny Alžběty II. Popravdě řečeno, ta má ale k normálním lidem hodně daleko.

U královské rodiny rozeznáváme v oblasti Vánoc několik odlišností. Dárky si na rozdíl od ostatních Britů rozbalují, podobně jako u nás, již na Štědrý den, nikoli ráno na Boží hod. Rozdíl je i v tom, že si mezi sebou členové královské rodiny dávají pouze symbolické drobné dárky. Pro okázalost tu tradičně není prostor, vše je decentní. Třetí odlišnost je ale ta nejzvláštnější. Jejich vánoční sídlo v Sandringhamu totiž zůstává slavnostně vyzdobeno až do 6. února. Ale proč?

Britské zdroje uvádějí, že dlouhotrvající výzdoba je vlastně pietním aktem, který má uctívat zesnulého otce královny Alžběty II., krále Jiřího VI., který zemřel 6. února 1952 právě v norfolkském sídle královské rodiny. Právě proto zde zůstává do tohoto data i sama královna se svým mužem Princem Filipem a společně se poté znovu přesunou do Buckinghamského paláce. Vánoční prázdniny královny tak trvají šest týdnů. A i to je neobvyklé.

I když se to však zdá jako sen, královna Alžběta II. během celých Vánoc pracuje. Denně otevírá takzvaný „červený box“, který jí přichází od vlády a obsahuje dokumenty z kabinetu, telegramy a oficiální dokumenty, které si Její výsost musí denně pročítat a často i podepisovat. Schránku neotevírá pouze dvakrát do roka. Na Štědrý den a na Velikonoční neděli.

Fotogalerie
3 fotografie