Jak se ale zdá, povídačky o královském vážení, jsou jen místní klepy. "Britská královská rodina má spoustu tradic, ale toto je pouze přidaná hodnota. Královna rozhodně nikoho neváží," řekl Blesk.cz expert na královské rodiny Jindřich Forejt. 

Prozradil ale, že už od prince Alberta, tedy manžela královny Victorie se začal zdobit vánoční stromeček. "Albert nechal uřezat jedle ve Windsoru a přivézt do zámku. Dřív tomu bylo tak, že každý člen rodiny měl svou jedli. Stromečky pak podle protestantské německé tradice zdobily. Každý si pak svůj stromek postavil na stoleček a teprve pod něj se daly dárky," vysvětlil Forejt. 

Královská rodina si také rozbaluje dárky už 24. prosince, místo 25. prosince, jak je tomu zvykem v ostatních domácnostech. S tímto zvykem přišel princ Albert.

K vánočním tradicím patří i fotbalový zápas, ve kterém hrají i princ William s bratrem Harrym spolu se zaměstnanci sídla Sandringham, kde rodina tráví Vánoce.

Nesmí se opomenout ani odpolední čaj, který se koná vždy před štědrovečerní večeří nebo  návštěva kostela, kde se rodina setkává s veřejností.

A samozřejmostí je také sledování královnina vánočního proslovu, který je vždy kolem třetí hodiny odpoledne. Zatímco ostatní členové se dívají společně, královna sebe sama sleduje raději v odděleném pokoji.

Fotogalerie
39 fotografií