Zatímco někteří návštěvníci jarmarku obdivovali zboží, které prodejci nabízeli, a nakupovali ostošest, jiní postávali jen tak u stánků s nejrůznějšími dobrotami a »nasávali « předvánoční atmosféru.

„Jsem hodně překvapená tím, že to nejsou takové ty trhy, na kterých se prodávají tuctové kýče,“ řekla Nedělnímu Blesku Aneta Pavlíčková (16) z Mimoně. „Je tady spousta krásných věcí, na kterých si ti, co je vyráběli, dali hodně záležet,“ pochvaloval si Vojtěch Jan Dedecius (17) z Liberce. A nadšeni byli všichni, kdo přišli.

Prodává i vozíčkářka Zdeňka (59)

Vánoce jsou především o vzájemné soudržnosti, o splněných přáních a pomoci těm, kdo ji potřebují. Tak nejkrásnější svátky v roce vnímá i Zdeňka Mocňáková (59) ze Svazu tělesně postižených v Lounech.

Také jejich organizace na jarmarku nabízí ve stánku své výrobky. „K mání jsou například ořechové skořápky se svíčkami či vánoční nalepovací vitráže na okna,“ popsala. A co si přeje najít pod stromečkem? „Pro sebe nic, snad kromě zdraví. Ale přála bych si automobil pro naše klienty,“ prozradila Blesku.

Sama svůj vlastní automobil už do služeb svazu věnovala. Ten další by sloužil pro zhruba 400 jízd měsíčně. K lékaři, na úřady i nákupy by vyrážel s postiženými i patnáctkrát denně.

Vyprávěla o Vánocích

Odkud se vzaly vánoční zvyky? Možná jsme to v průběhu času zapomněli. A tak o kráse tradičních českých Vánoc návštěvníkům jarmarku včera vyprávěla studentka evropské etnologie a folkloristiky Klára Ondrigová (24).

„Lásku k lidovým tradicím a zvykům ve mně pěstovali už od dětství rodiče. Jsem za uchování toho minulého,“ vysvětlila Nedělnímu Blesku studentka, co ji motivuje k potkávání se s návštěvníky jarmarku a vyprávění o tradicích předvánočního i vánočního období.

„Byla bych moc ráda, aby se návštěvníci na chvíli zastavili a poslechli si, jak tyto svátky lásky a pokoje trávili naši předkové,“ dodala Ondrigová.

Anketa

Co se vám na jarmarku nejvíc líbilo?

Monika Havlíková (37), pracovnice v MŠ, Klínec

„Je to tady velmi příjemné, moc jsme si to užili, já jsem nadšená zbožím ve stáncích a děti dílničkami a divadlem.“

Vilém Chudoba (38), počítačový specialista, Praha

„Nevěděl jsem, co nakoupit na Vánoce, tak jsem se přišel inspirovat. Když jsem to tady ale viděl, nadchlo mě úplně všechno, především hračky, i ta atmosféra, která tady vládne.“

Aneta Pavlíčková (16), studentka, Mimoň, Vojtěch Jan Dedecius (17), student, Liberec

„Moc se nám tady líbí výzdoba a vůbec celé to krásné pojetí jarmarku. A samozřejmě možnost napsat Ježíškovi, kéž by se to všem lidem splnilo.“

Jozef Demko (38), IT expert, Praha

„Přišel jsem s manželkou a dvěma syny. Nejvíc se mi líbí, že se tady děti vyřádí. Dílničky a Ježíškova pošta, to je úžasný nápad. Tohle se Blesku fakt povedlo.“

Fotogalerie
48 fotografií