To vám prozradí Potravinový Sherlock už v pátečním vydání Blesku a na Blesk.cz.
Co se v testu dočtete:
● Na kterých tousťácích si pochutnáte?
● Obsahují toustové plátky toxické látky?
● A podle čeho v obchodech vybírat?
Sledujeme i obsah vlákniny
Potravinový Sherlock v testu také zkoumal podíl vlákniny v jednotlivých výrobcích. K čemu je vláknina dobrá? Čím více vlákniny denně přijmeme, tím lépe pro naše zdraví. Když jí máme dostatek, chrání nás před vznikem onemocnění srdce, cév a chorob nebo rakoviny trávicího traktu.
Napomáhá správnému fungování střev a také navozuje pocit sytosti. Kromě zeleniny, ovoce, ořechů, luštěnin, ovesných vloček jsou dobrým zdrojem i celozrnné výrobky.
Deset jablek za den
Dospělí by vlákniny měli přijmout denně přijmout okolo 30 gramů (děti o polovinu méně, záleží na věku). Pro představu, abyste denního 30gramové množství dosáhli, museli byste sníst zhruba 10 jablek. Samozřejmě všeho moc škodí a je to tak i s nadbytečným příjmem vlákniny. Může způsobit například nadýmání nebo problémy se zažíváním.
Zapečený sýrový toast chutná snad každému. Jen dětem je ho třeba trochu přizpůsobit. Rozhodně ale nepůjde o kompromisy v chuti!